Uniwersalna podstawa do frezarki

Dyskusje na temat narzędzi używanych w lutnictwie.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
molu

Uniwersalna podstawa do frezarki

Nieprzeczytany post autor: molu »

Czy używaliłcie, używacie, posiadacie uniwersalnę podstawę do frezarki, takę do której można mocowaę cały "wachlarz" pierłcieni kopiujęcych? Mam na myłli coś takiego. Do mojej frezarki jest dołęczona tylko jedna tuleja o łrednicy 30mm, w drugiej frezarce 16mm (ale frezarka z calowym zaciskiem) i mam problem przy małych promieniach. Chciałbym tuleje 10-14 mm. No i teraz jest opcja zakupienia w unimax dwóch albo trzech tulejek, albo zakupu takiej podstawy. Pierłcienie z unimaxa i tak musiałbym przerabiaę bo nie zamocuje takiego o okręgłej płytce. Unimax sprzedaje też jakęł uniwersalnę podstawę, tylko trzeba samemu nawiercię otwory mocujęce do frezarki. Ewentualnie zestaw pierłcieni mocujęcych ale kiedyś czytałem opinie o tanich zestawach i zbyt optymistyczne nie były.

T.
poco
Moderator

Re: Uniwersalna podstawa do frezarki

Nieprzeczytany post autor: poco »

Już pisałem n/t samodzielnego wykonania takich pierłcieni, ale powtórzę,bo i temat lotny.
Pierłcienie oferowane w punktach sprzedaży są zwykle dedykowane do konkretnej marki frezarki - ja mam np. wkładkę prostokętnę i nie kupię nigdzie zamiennika.
Powinieneł, każdy powinien okrełlię sobie rodzaj frezów, które będzie wykorzystywał do konkretnych operacji i pod nie szykowaę tulejki.
Założę się, że więcej jak 4 nie będzie używane, albowiem stosujemy najczęłciej frezy np. 6,8,10,12,16 mm i do frezów 6/8 wystarczy jedna tulejka, 8/10 jedna, 12 jedna, 16 jedna.
Dlaczego tak? Ano dlatego, że do tych tulejek i tych frezów będziemy robię szablony. Każdy do swoich potrzeb i zastosował.
Nie wiem, bo nigdy tego nie potrzebowałem wiedzieę do jakich wymiarów tulejek/frezów itp., są w handlu gotowe szablony lutnicze. Przy takich cenach gotowych tulejek spokojnie zaoszczędzimy sporo grosza i będziemy mieli to, czego potrzebujemy.
http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... p-4-o-1128
Dodatkowo trzeba się zaopatrzyę w stożek centrujęcy ten pierłcieł w stosunku do frezarki i tutaj link bez wybierania konkretów, albowiem jednoczełnie mało majęcy wiedzy mogę poprzez oględanie coś się doumieę. Bez obrazy :-D
https://www.google.pl/search?q=sto%C5%B ... 67&bih=552
Aby wykonaę taki pierłcieł w warunkach domowych, to najlepiej metodę lutowania z wykorzystaniem jako bazy pod otwór blachy stalowej 1,5-2mm czarnej lub ocynkowanej z której wykonamy sobie ten duży krężek podstawy taki, jakę mamy frezarkę, czy stopę w stoliku frezarki. Wycinamy zgrubnie zewnętrzny kształt, wiercimy otwór centralny np. fi 10, skręcamy łrubę cały pakiet i dajemy do tokarza, aby nam obtoczył po wierzchu na potrzebny wymiar. Mamy X krężków.
Wykorzystujęc wszelkiej małci rurki stalowe lub miedziane (od instalacji C.O. fi 10,12,15,18,22,28,35 mm; popytaę o odpady instalatorów lub w sklepie też utnę kawałek 10-15 mm na pierłcieł)i mamy wszystko, co potrzeba. No za wyjętkiem cyny, topnika i lutownicy/palnika gazowego. Takim zestawem lutujemy miedęšł, stal,mosiędz.
Wg wymiarów zewnętrznych posiadanych rurek dajemy do wytoczenia/ wypiłujemy sami stosowne ciasne otwory centralne. Gdyby były trochę luęšłne, to zrobię w trzech miejscach /trójkęt/ 2 mm od brzegu otworu punkty, które spęczę materiał do wewnętrz lub pobielię cynę.
Po wpasowaniu tulejki na ciasno ustawiamy ję idealnie pionowo, wysuwamy wg potrzeb kołnierz, aby nie trzeba było go szlifowaę i lutujemy lutem pachwinowym OD SPODU. Dlaczego od spodu?.Ano nie upierdaczymy tulejki cynę, nadmiar odetniemy z zapasem ok 2-3 mm, aby w razie czego móc dokonaę korekty, ten nadmiar nie będzie widoczny i nie będzie przeszkadzał w niczym. Nie ma obawy, że uda się komuł urwaę ten lut, nawet przypadkiem. Ale są i talenty. :mrgreen:
Stalowe elementy możemy "pobielię" (pokryę) na całej powierzchni cynę przed lutowaniem. Puszki do konserw też są bielone cynę.
Otwory do mocowania pierłcienia do stołu/stopy wykonaę z luzem umożliwiajęcym jego centrowanie!
To by było chyba na tyle. :-D
Co do małych promieni, to i tak będę takie, jakie masz narzędzie, a wymiary połrednie ustala stosowny szablon.
Tutaj też o narzędziu bardzo pomocnym, uniwersalnym do otworów prostokętnych. Pod rozwagę do wykonania we własnym zakresie podobnego.(CENA !, a są droższe) http://www.kammar24.pl/virutex-szablon- ... 001ff96de5
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Darku. Nie za bardzo tokarze będę chcieli się bawię w taki myk. To jest do obróbki od pyty materiału.
Wyobraęšłsobie taki puc stalowy łrednicy tej podstawy, czyli ok. 80-90 mm. Teraz wywiercię otwór, podtoczyę do łrednicy zewnętrznej pierłcienia, roztoczyę otwór wewnętrzny,obtoczyę do łrednicy osadzenia pierłcienia, odcięę jednoczełnie planujęc powierzchnię tylnę. Wiórów z ciul, o wymianach noży nie wspomnę.
Można też obrobię takie placki pocięte na pile, ale jedyne , co będzie odpadaę, to odcinanie.
Czasami na złomie można trafię takie kółka blaszane, jako odpad po procesach produkcyjnych na prasach, ale to tylko ęšłródło materiału.
Z doswiadczenia wiem, że życzę sobie za takie roboty jednostkowe jak Cygan za matkę. Dlatego też zapodałem taki temat DIY.
Pewnie. Najlepiej kupię fabryczne i nie pierdaczyę się z dorabianiem i to było by prawidłowe działanie gwarantujęce brak problemów, przynajmniej zakupowych, bo jeszcze trzeba się nauczyę tym pracowaę. :-D
O spawanych elementach nie piszę, bo wtedy znowu tokarz od A-Z. :-D
Każdy orze, jak może, ale trzeba tez daę mniej zasobnych informację n/t innych sposobów osięgania celu. :-D
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
molu

Zapodałem temat gotowców bo dochodzę powoli do etapu, że każde potrzebne narzędzie, pierdółkę, itp będę chciał wykonaę samodzielnie.. super, tylko to jest czas i również kasa.. nie mam palnika, nie mam szlifierki kętowej i tak dalej.. znowu lista zakupów, chodzenie do tokarza.. za ok 150-200 mogę za 3 dni mieę w domu zestaw gotowy do użycia.. pytanie tylko czy to się nadaje do użycia? Ryszard - dzięki za rzeczowy wpis. Dla mnie to nic nowego, ale myłlę, ze sporo osób może skorzystaę. Zachęcam do dalszej dyskusji.

T.
Victor

Nieprzeczytany post autor: Victor »

Hej Molu. Kupiłem tę uniwersalnę podstawę trend bo myłlałem, że wykorzystam ję do stolika do frezarki. Niestety nie przemyłlałem zagadnienia i zalega mi to teraz w garażu. Raczej nigdy z tego nie skorzystam więc mogę Ci to sprezentowę. Tylko... nie chcę ponosię kosztów przesyłki.
Daj znaę czy Ci to pasuje.
Ps. W komplecie nie ma tulejek kopiujęcych.
Awatar użytkownika
molu

Victor - wysyłam pw.

T.
Awatar użytkownika
molu

Jak by ktoł potrzebował (a robię mu się samodzielnie nie chciało) to w Axminsterze maję zestaw tulejek kopiujęcych w niezłej cenie. W PL pojedyncze tulejki kosztuję ok 35-50 zł za jednę sztukę. Tutaj za ok 150 zł jest kilkanałcie sztuk.
Trzeba się tylko upewnię, ze pasuję do frezarki (ewentualnie kupię lub zrobię dedykowanę podstawę).

T.
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Dla mnie d...pa, do 3d się nie przydadzę. Tylko dla płaskodeskowców :-(
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
molu

Nie znasz dnia ani godziny.... wszystko rzezasz w trzyde?

T.
popik10

To prawda, że nie. Ale z dwade radzę sobie bez tulei dystansowych.
Chciał bym mieę takie nówki fabryczne, ale z racji że budżet nie z gumy to sobie machnęłem takie.
Obrazek
Znowu cnc rzędzi ;-)
łliczne nie są, ale działaję
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

łwietny pomysł!! Machniesz mi też???
szlifek

Nieprzeczytany post autor: szlifek »

Witam.
Czy foto zniekształca - czy te pierłcienie jakieł takie trochę jajowate / nieforemne?
prołciej chyba wytoczyę z aluminium i wkleię łożyska.
Pozdrawiam.
pamiątaj o cyklinie !
Awatar użytkownika
molu

Wszystko super, tylko jak to ma zastępię tuleje kopiujęce? Wg mnie to rozwięzuje sprawę posiadania kilku frezów o różnych łrednicach łożyska albo jednego freza i łożysk o różnych łrednicach. Sprawdza się do bindingu np. Ale wyfrezuj tym wnękę na humbuckera, albo obrys korpusu.

T.
popik10

Czy foto zniekształca - czy te pierłcienie jakieł takie trochę jajowate / nieforemne?
Zniekształca, za tokarza musiał bym płacię a tak mam za free.

No nie wytniesz tym Tomku wspomnianych przez Ciebie rzeczy. Ale do bindy idealne, a dla mnie to było właśnie głównym ograniczeniem.
Wszystkie otwory wycinam na maszynie więc w sumie nie powinienem się wypowiadaę...
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ