Tune-o-Matic - jak umiejscowią na korpusie?

Mosty , klucze , progi , trussrody etc.

Moderator: poco

Kowalski

Tune-o-Matic - jak umiejscowię na korpusie?

Nieprzeczytany post autor: Kowalski »

Od niedługiego czasu zajmuję się wykonywaniem planów gitary elektrycznej. W Corelu wszystko rozrysowuje w skali 1:1. Jest to projekt Gitary fender jaguar w układzie H/H 1 tone/1 volume z trójpozycyjnym przełęcznikiem. Problem mam z odpowiednim umiejscowieniem mostka typu tune-o-matic. Z tego co wiem mostek ten powinien byę ułożony pod odpowiednim kętem. Znalazłem jednę rycinę, gdzie opisane jest, że powinien byę kęt 3,1 stopnia. Jednak czy ten kęt nie będzie różny w zależnołci od menzury? Projekt zakłada menzurę 610 mm. Jako że to pierwszy projekt to nie jestem pewien również względem którego "młotka", czy której częłci mostka powinna kołczyę się menzura. Będę wdzięczny za podpowiedęšł.
Awatar użytkownika
molu

Re: Tune-o-Matic - jak umiejscowię na korpusie?

Nieprzeczytany post autor: molu »

Witaj

Zajrzyj na stronę Stewmaca, na kalkulator. Podajesz menzurę, ilołę progów i otrzymujesz położenie mostka.
Dla 610 mm (24") to będzie:
611.495mm (Ăę 0.5mm) from nut to center of treble-side post. Mount bass-side post 1.5mm - 3mm further from the nut.

T.
Kowalski

Nieprzeczytany post autor: Kowalski »

Dzięki za odpowiedęšł.

Patrzyłem już raz na tę stronkę, ale nie zauważyłem, że podawane są w tym kalkulatorze również tego typu wskazówki.

Dzięki:)
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

Jak masz wętpliwołci co do umieszczenia mostka to poszukaj sobie planu gitary z podobnę menzurę i sprawdęšłjak tam jest. Patrzę teraz na plan LesPaula - tam jest 3 st.

T.
ODPOWIEDZ