Superstrat czeka na malowanie. Przymierzam się do tego i nie mogę się zebraę. Mam takie niełmiałe podejrzenie, że się po prostu cykam malowania i zawsze się coś ważniejszego znajdzie .
Drewno na budowę, jakie się trafiło. Czyli sklejka, płyta stolarska, dęb, mahoł, obłóg mahoł...
W sumie nikt, kto by nie łledził kolejnych etapów po efekcie kołcowym nie wiedział by z czego jest wykonana.
A może o to chodzi we współczesnym sposobie budowy gitar?
Pozdrawiam, Ryszard
Sęk w tym, że to nie jest żadna oszczędnołę i budowa z drewna "jakie się trafiło" tylko odtworzenie sposobu wykonania tej gitary przez May'a. To może zadziwiaę niektórych ale oryginalny Red Special jest właśnie wykonany z płyty stalarskiej ze wstawkami z dębu a całołę fornirowana. Gryf mahoniowy a podstrunnica z dębu. Hardwere również May zaprojektował i wykonał samodzielnie.
Wyjętkowy człowiek stworzył (z pomocę ojca) wyjętkowę gitarę z dostępnych mu materiałów.
Co do wyględu zawsze uważałem RS za najbrzydszę gitarę na łwiecie z czasem jednak gdy poznałem coraz więcej tajników jej budowy mam do tej konstrukcji coraz większy szacunek i nawet wizualnie zaczyna mi się podobaę
Chciałbym kidył wykonaę samodzielnie RS. Największę przeszkodę jest jednak wykonanie hardwaru i pickupów.
O jak miło kolejny wzór do nałladowania przy własnym RS w przyszłołci. To moja ulubiona "sygnatura" włród wszelakich charakterystycznych instrumentów charakterystycznych ludzi