Jak w miarą dokładnie zmierzyą wilgotnołą drewna?

Tu rozmawiamy na tematy drewniane

Moderator: poco

Nazar

Jak w miarę dokładnie zmierzyę wilgotnołę drewna?

Nieprzeczytany post autor: Nazar »

Wilgotnołę drewna to ważna sprawa, stęd pytanie z tematu. Na Allegro można całkiem tanio kupię wilgotnołciomierz do drewna - czy jest sens kupowaę taki bajerek w cenie poniżej 100 zł, czy lepiej jest mierzyę wilgotnołę za pomocę ważenia i mierzenia objętołci przed i po suszeniu, a następnie obliczeniu wilgotnołci?
Ostatnio zmieniony 2010-10-20, 19:19 przez Nazar, łącznie zmieniany 1 raz.
Kris

Nieprzeczytany post autor: Kris »

Ważenie? Po co ci mieżyę wilgotnołę po fakcie suszenia :D Zresztę i tak nie wysuszysz do zera. Ja na twoim miejscu wybrałbym się do jakiegoł stolarza albo może tartaku czyli tam gdzie mogę mieł taki wilgotnołciomierz.
Nazar

To pewnie byłoby dobre rozwięzanie, ale póki co miałbym problem z transportem. Rozumiem, że tanimi higrometrami nie ma co sobie głowy zawracaę?
Kris

Nieprzeczytany post autor: Kris »

Tym to możesz sobie zmierzyę wilgotnołę w terrarium :) Ja mam taki wilgotnołciomierz z igłami które wbija się w drewno, można też ustawię rodzaj drewna i temperaturę aby przybliżyę wynik, ale nie wiem ile może kosztowaę taki bo on ma juz hohoho lat ze nie pamiętam xD nie no z 7 ma
Nazar

Te tanie też maję igły i wybór gatunku drewna - niestety nie mam pojęcia, jakiej dokładnołci pomiaru mogę oczekiwaę i czy jest sens się tym posługiwaę. Bo z drugiej strony zakup profesjonalnego miernika za odpowiednię cenę mija się z celem. Dechy leżały od x lat pod dachem, więc sezonowanie miałbym za sobę. Pozostałaby kwestia dosuszenia ich do odpowiedniego poziomu i tu przydałby się miernik :)
ODPOWIEDZ