Rozwałźania na temat CNC
Moderator: poco
Rozważania na temat CNC
Patrzę ja na te wasze wysiłki i się nadziwię nie mogę. A to planowanie deski, a to markery, a to wycięcie korpusu...
Proste cnc załatwia sprawę. Jełli potraficie zbudowaę gitarę to czemu nie cnc.
Takie do formatu deski od 6-tki nie będzie kosztowało więcej niż 1500zł pod warunkiem że zbudujecie je sami oczywiłcie.
Jedna maszyna załatwia wam większołę prac. Ale może to taki look.
Ja tego nie rozumiem. Włałnie siedzę przy kompie a w garażu wycina mi się deska. I każdy tak może...
Sorki za off...
Pozdrawiam
Dodam...
Mamy Europę, XXI w, trzeba się rozwijaę. Elektryki są proste, nie ma co tworzyę wielkich teorii. Sam korzystam ze strugów itp, kiedy buduję coś akustycznego, ale do elektryka?? CNC
Proste cnc załatwia sprawę. Jełli potraficie zbudowaę gitarę to czemu nie cnc.
Takie do formatu deski od 6-tki nie będzie kosztowało więcej niż 1500zł pod warunkiem że zbudujecie je sami oczywiłcie.
Jedna maszyna załatwia wam większołę prac. Ale może to taki look.
Ja tego nie rozumiem. Włałnie siedzę przy kompie a w garażu wycina mi się deska. I każdy tak może...
Sorki za off...
Pozdrawiam
Dodam...
Mamy Europę, XXI w, trzeba się rozwijaę. Elektryki są proste, nie ma co tworzyę wielkich teorii. Sam korzystam ze strugów itp, kiedy buduję coś akustycznego, ale do elektryka?? CNC
Re: Miniszlifierka
Ja nie mam nic przeciw cnc i nawet mam możliwołę mieę coś takiego za darmo od koleżanki, ale póki co majęc do dyspozycji warsztat 2/3 m nie mam szans tego przywieęšłę i zaczęę się uczyę pracy z tym. Dlatego stoi 40 km ode mnie i czeka bezrobotne. Z kolei moja sytuacja nie pozwala na wynajem pomieszczenia na warsztat z prawdziwego zdarzenia. Wielu z was tego nie zrozumie bo macie domy,garaże,pręd trójfazowy itp. Ja mam blat i system otworów do których montuję frezarkę stolowę,imadło,piłę,polerkę itp bo inaczej się nie da. Ci,którzy u mnie byli nie mogli uwierzyę,ze w takich warunkach takie rzecxy powstaję.
CNC za darmo?
Zajęta jest ta Twoja koleżanka?

Niestety zajętaWasyl pisze:CNC za darmo?Zajęta jest ta Twoja koleżanka?
![]()

Jakbym miał tu miejsce to bym już się uczył i testy robił a tak to nie bedę jeęšłdził 40 km co chwila

CNC to jak zwykłe narzędzie. Służy do wstepnej obróbki.
Jełli ktoł ma przyjemnołę z budowania jig-ów do planowania jak i podstrunnic itp. To proszę bardzo.Każdy ma przyjemnołę w czym innym. Dla mnie frezowanie kieszeni i wybieranie materiału to nie przyjemnołę tylko przymus żeby osięgnęę to co chcę.
Jak pisałem każdy ma co chce.
Pozdrawiam
Jełli ktoł ma przyjemnołę z budowania jig-ów do planowania jak i podstrunnic itp. To proszę bardzo.Każdy ma przyjemnołę w czym innym. Dla mnie frezowanie kieszeni i wybieranie materiału to nie przyjemnołę tylko przymus żeby osięgnęę to co chcę.
Jak pisałem każdy ma co chce.
Pozdrawiam
A ile się uczyłeł projektowania 3d hę?
Piotrek, nie do kołca do wstępnej tylko:) Masz załatwione precyzyjne wycięcie kształtu w 3D oraz przede wszystkim precyzyjne pozycjonowanie elementów geometrycznych na korpusie i gryfie przyszłej gitary. Każdy, kto pozycjonował coś (otwór, wnęka, gniazdo...) na desce wie ile trzeba się namęczyę z geometrię, pomiarem, kontrolę w celu eliminowania błędów. I co? Za każdym razem to samo od nowa? Otóż dził można zrobię to tylko jeden raz dla danego modelu - w programie CAD. CNC jest jak najbardziej "lutnicze". Lutnicy zawsze wybierali z palety narzędzi te najlepsze. Nikt nie wybierał specjalnie tępego narzędzia, nikt nie wybierał specjalnie głuchego drewna. Dził nikt specjalnie nie powinien wybraę urzędzenia manualnego zamiast automatycznie sterowanego. Jedyny aspekt do rozważenia to aspekt ekonomiczny, cała reszta to bicie piany;) Piniu - zasuwaj z metrówkę do warsztatu, wygospodaruj najwięcej miejsca jak się tylko da i pytaj popika - czy da się zrobię maszynkę, która tam się wciłnie
To, że jedna nie wejdzie nie oznacza, że inna też;)

pozdrowienia
Piotr
Piotr
Zapewniam cię,ze nie wejdzie żadna
A jak uda mi się znaleźć tanie pomieszczenie niedaleko to na pewno to cnc o którym pisałem tam będzie.

Witam.
Na jakieł stronie widziałem cnc na łcianie
Jak obrazek sobie wisiało i frezowało.
Pozdrawiam.
Na jakieł stronie widziałem cnc na łcianie

Jak obrazek sobie wisiało i frezowało.
Pozdrawiam.
pamiÄ
taj o cyklinie !
Otóż to
Ja mam moje klocki audio do łciany przymocowane i dzieciaki mogę skakaę a igła nie skacze;) Obawiam się jednak, że u Pinio-warsztacie wymiar pomieszczenia |z| nie odbiega wartołcię od |x| i |y| i tylko by głowę wadził, a głowa w przeciwiełstwie do palców jedna
Piniu - zmieniaj szybko ten lokal 

pozdrowienia
Piotr
Piotr
heh... łatwo powiedzieę...
ęšłĽeby jeszcze bardziej podkręcię temat, właśnie buduję nowę maszynę.
Tym razem stalowę
O taka ramka - 50kg wagi

Pozdrawiam
Tym razem stalowę

O taka ramka - 50kg wagi

Pozdrawiam
Witam. Popik10 a może oddzielny wętek z budowy tej maszyny ? Sam się przymierzam do budowy cnc po wizycie u mojego kolegi który pierwszę kupił, drugę zmodernizował, a trzecię zrobił sam. Ty majęc doświadczenie z obróbkę drewna i budowę cnc mógłbył nałwietlic temat jakie wymagania powinny byc stawiane dla maszyn do zastosowania lutniczego. A i jeszcze kilku kolegów by się dołęczyło do rozważał.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Jak już będzie co pokazaę, to może założę taki temat.
Na razie mam tylko ramę i trochę osprzętu. Nie bardzo jest o czym pisaę.
Pozdrawiam
Na razie mam tylko ramę i trochę osprzętu. Nie bardzo jest o czym pisaę.
Pozdrawiam
Piotrze - jakie, z Twojego doświadczenia, są minimalne i optymalne rozmiary pola roboczego/stołu do naszych zastosował? 50x50 trochę mało, bo gryfu już nie zmiełcisz... 50x90cm?
T.
T.
Ostatnio zmieniony 2015-01-15, 14:28 przez molu, łącznie zmieniany 1 raz.