Długołą gryfu stratocaster - prołba o pomoc

Dyskusje na temat budowy gitar elektrycznych.

Moderator: poco

informatkot

Długołę gryfu stratocaster - prołba o pomoc

Nieprzeczytany post autor: informatkot »

Witam strugam sobie pierwszę gitarkę, wystrugałem już korpus teraz pora na gryf. Doświadczenia i umiejętnołci niezbyt wielkie i nie wiem czy poradzę sobie z gryfem.
Dlatego może dołę głupie pytanie - ale nie do kołca. Może ktoł bardziej dołwiadczony pomoże potrzebuje informacji o długołci typowego gryfu od fendera stratocastera liczęc od siodełka do kołca stopy gryfu - nie podstrunnicy. Potrzebne jest to mi do umiejscowienia mostka w taki sposób, aby przy wymianie gryfu nie trzeba było zmieniaę położenia mostka, niezależnie od ilołci progów w gryfie.
Proszę o pomoc.
POzdrawiam.
Kris

Nieprzeczytany post autor: Kris »

ehm... długołę gryfu możesz sobie na planach zmierzyę bo przecież zależy też od kształtu główki a jeżeli chcesz więcej progów to raczej przedłużasz podstrunnice w stronę mostka a nie gryf (oczywiłcie ogranicza cię pozycja przetworników) Bo jeżeli przedłużysz gryf to zmienia się menzura i przestawiasz mostek ale to w skrajnych przypadkach bo przecież w nowym gryfie mozesz progi nabię tak żeby nie musieę przesuwaę mostka, zresztę wętpie żeby ci to było potrzebne kiedykolwiek. Jeżeli to twoja pierwsza gitara to poprostu rób ję według planów.
ODPOWIEDZ