Witam strugam sobie pierwszę gitarkę, wystrugałem już korpus teraz pora na gryf. Doświadczenia i umiejętnołci niezbyt wielkie i nie wiem czy poradzę sobie z gryfem.
Dlatego może dołę głupie pytanie - ale nie do kołca. Może ktoł bardziej dołwiadczony pomoże potrzebuje informacji o długołci typowego gryfu od fendera stratocastera liczęc od siodełka do kołca stopy gryfu - nie podstrunnicy. Potrzebne jest to mi do umiejscowienia mostka w taki sposób, aby przy wymianie gryfu nie trzeba było zmieniaę położenia mostka, niezależnie od ilołci progów w gryfie.
Proszę o pomoc.
POzdrawiam.
Długołą gryfu stratocaster - prołba o pomoc
Moderator: poco
-
ehm... długołę gryfu możesz sobie na planach zmierzyę bo przecież zależy też od kształtu główki a jeżeli chcesz więcej progów to raczej przedłużasz podstrunnice w stronę mostka a nie gryf (oczywiłcie ogranicza cię pozycja przetworników) Bo jeżeli przedłużysz gryf to zmienia się menzura i przestawiasz mostek ale to w skrajnych przypadkach bo przecież w nowym gryfie mozesz progi nabię tak żeby nie musieę przesuwaę mostka, zresztę wętpie żeby ci to było potrzebne kiedykolwiek. Jeżeli to twoja pierwsza gitara to poprostu rób ję według planów.