Grubołci topu, boków i spodu
Moderator: poco
Grubołci topu, boków i spodu
Witam,
mam pytanie odnołnie grubołci drewna na topie, bokach i spodzie pudła.
Od jakiegoł czasu przekopuję polskę i anglojęzycznę częłę internetu i nikt nie jest w stanie _jasno_ okrełlię, jakiej grubołci powinno byę drewno na poszczególnych częłciach.
Z kilku planów wyliczyłem, że boki powinny mieę około ~6mm grubołci, jednak nie jestem do kołca pewien tego. Jeżeli chodzi o elastycznołę, to faktycznie, 6mm po podgrzaniu ładnie będzie się gięło. Ale czy nie będzie póęšłniej zbyt ciełkie?
Jak natomiast wyględa sprawa dla topu i spodu? Identyczne grubołci? Wydaje się byę to logiczne - chociaż sam celowałbym w grubszy spód.
mam pytanie odnołnie grubołci drewna na topie, bokach i spodzie pudła.
Od jakiegoł czasu przekopuję polskę i anglojęzycznę częłę internetu i nikt nie jest w stanie _jasno_ okrełlię, jakiej grubołci powinno byę drewno na poszczególnych częłciach.
Z kilku planów wyliczyłem, że boki powinny mieę około ~6mm grubołci, jednak nie jestem do kołca pewien tego. Jeżeli chodzi o elastycznołę, to faktycznie, 6mm po podgrzaniu ładnie będzie się gięło. Ale czy nie będzie póęšłniej zbyt ciełkie?
Jak natomiast wyględa sprawa dla topu i spodu? Identyczne grubołci? Wydaje się byę to logiczne - chociaż sam celowałbym w grubszy spód.
Pozdrawiam
Patryk
Patryk
Re: Grubołci topu, boków i spodu
Moim zdaniem 4 mm na wszystko powinno wystarczyę (topy moich 2 gitar maję ok 4 mm), ale niech się mistrzowie tego forum wypowiedzę.
Chciałem szybko wrócię z biura i jeszcze raz przeliczyę, najlepiej, żeby nikt nie widział. Nie udało się 
Ale po przeliczeniu, widzę, że walnęłem babola czeskiego. Bazujęc na planie budowy Gibsona (http://chomikuj.pl/Michau25/Instrumenty ... ibson_L-00), liczęc na przekroju sumę i odejmujęc od całołci, wychodzi 5mm ale przed podzieleniem na 2.
Czyli idęc za tym, 2mm, ew. 3mm to grubołę docelowa, co się nie kłóci z tym, co napisał @NLP.

Ale po przeliczeniu, widzę, że walnęłem babola czeskiego. Bazujęc na planie budowy Gibsona (http://chomikuj.pl/Michau25/Instrumenty ... ibson_L-00), liczęc na przekroju sumę i odejmujęc od całołci, wychodzi 5mm ale przed podzieleniem na 2.
Czyli idęc za tym, 2mm, ew. 3mm to grubołę docelowa, co się nie kłóci z tym, co napisał @NLP.
Pozdrawiam
Patryk
Patryk
Teraz jest ok:)
Kłóci się czy nie kłóci - to nie istotne;) Istotne jest to, że im ciełszy top uda ci się wykonaę tym łatwiej będzie pobudzany do drgał. Nie powiedziałeł o jakę gitarę ci chodzi. Pudło to żargon, ciężko się domyłleę co do typu/konstrukcji bo tych "pudeł i pudełek i pudełeczek jest na prawdę dużo. Jełli myłlisz o gitarze klasycznej to są takie gitary co maję topy miejscami ciełsze od 1mm. Więc są widełki w grubołci - stęd brak jednoznacznej odpowiedzi - jedynej prawdziwej. Prawdopodobnie nie popsujesz brzmienia jełli zrobisz top w okolicach 2mm grubołci. Boczki i tył to samo. Elementami nołnymi są belki żebrowania.
ps. na mistrzów czekamy nadal;)
Kłóci się czy nie kłóci - to nie istotne;) Istotne jest to, że im ciełszy top uda ci się wykonaę tym łatwiej będzie pobudzany do drgał. Nie powiedziałeł o jakę gitarę ci chodzi. Pudło to żargon, ciężko się domyłleę co do typu/konstrukcji bo tych "pudeł i pudełek i pudełeczek jest na prawdę dużo. Jełli myłlisz o gitarze klasycznej to są takie gitary co maję topy miejscami ciełsze od 1mm. Więc są widełki w grubołci - stęd brak jednoznacznej odpowiedzi - jedynej prawdziwej. Prawdopodobnie nie popsujesz brzmienia jełli zrobisz top w okolicach 2mm grubołci. Boczki i tył to samo. Elementami nołnymi są belki żebrowania.
ps. na mistrzów czekamy nadal;)
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Dla gitar klasycznych, akustycznych, to tak jak napisał PiortCh, przy czym nie jest to grubołę jednakowa na całej powierzchni -vide przykładowy plan klasyka.
Co do tych 4 mm podanych przez NLP, to w przypadku gitary z wstawiana rozetę wymiar jest suma grubołci płyty i podkładki wklejanej często pod obrys rozety dla jej podparcia, będęšłtak jak na podanym w załęczeniu planie.
W okolicach otworu te nakładki/podkładki są pocieniane w kształt klina w kierunku otworu.
Gitary akustyczne, semi hollow itp. są często wykonane z laminatu-sklejki klon-topola-klon i tam grubołę oscyluje w okolicach 3-4 mm. Dla przykładu- Gibson serii ES, Gretsch white falcon.
Jak się popatrzy na YT na filmy obrazujęce budowę klasyka, to widaę od jakiej grubołci zaczynaję, a na jakiej kołczę. Oczywiłcie nie podaję wymiarów, ale "na oko" można dokonaę porównania.
Pozdrawiam, Ryszard
Co do tych 4 mm podanych przez NLP, to w przypadku gitary z wstawiana rozetę wymiar jest suma grubołci płyty i podkładki wklejanej często pod obrys rozety dla jej podparcia, będęšłtak jak na podanym w załęczeniu planie.
W okolicach otworu te nakładki/podkładki są pocieniane w kształt klina w kierunku otworu.
Gitary akustyczne, semi hollow itp. są często wykonane z laminatu-sklejki klon-topola-klon i tam grubołę oscyluje w okolicach 3-4 mm. Dla przykładu- Gibson serii ES, Gretsch white falcon.
Jak się popatrzy na YT na filmy obrazujęce budowę klasyka, to widaę od jakiej grubołci zaczynaję, a na jakiej kołczę. Oczywiłcie nie podaję wymiarów, ale "na oko" można dokonaę porównania.
Pozdrawiam, Ryszard
- Załączniki
-
- Guitareclassiquea0.pdf
- (820.77 KiB) Pobrany 386 razy
via vita curva est
"na oko" to se możesz
zwłaszcza na filmie 

Dziękuję za odpowiedzi. Mój cel to instrument z planu gibsona z kilkoma moimi widzimisiami
. Grubołę docelowę ustalę na 2mm. Faktycznie, ożebrowanie znacznie wzmocni całołę więc nie będę ładował się w deski do heblowania.
W każdym razie, drewno zamówione, w weekend pierwsze cięcia i gięcia
.

W każdym razie, drewno zamówione, w weekend pierwsze cięcia i gięcia

Pozdrawiam
Patryk
Patryk
Kolega pokarze plany, sam ciekaw jestem co się rodzi
Gibson z założenia teraz nie bawi się w drewno lite, tylko wszystko wali ze sklejki, przez to z żebrowaniem nie ma co przesadzaę.
Pozdrawiam
Gibson z założenia teraz nie bawi się w drewno lite, tylko wszystko wali ze sklejki, przez to z żebrowaniem nie ma co przesadzaę.
Pozdrawiam
Tutaj jest wętek o "grubołciach" w L-00. Poza tym, plan, który podlinkowałeł ma podane te wartołci.
T.
T.
@popik10, jeszcze nie mam rozrysowane. Myłlę, że w ~piętek wrzucę jakęł wizualizację. Kilka zmian, które mi chodzę po głowie to
1. cutaway - widzę jednak, że w L-00 żebrowanie może mi ten plan zniweczyę więc poszukam alternatywy
2. zależy mi na zmiennej wysokołci boków - pomyłlałem, że mogę je zmienię w dwóch miejscach:
2.1 na samym dole pudła w okolicy zaczepu pasku
2.2 "po przeciwległej stronie od cutawaya" - w miejscu, gdzie żebrami opieram pudło
Szczerze mówięc, nie mam zielonego pojęcia, jak to wpłynie na finalny dęšłwięk, ale człowiek na błędach się uczy.
@molu, dzięki wielkie za wętek - bardzo się przyda. To fakt, są wartołci, jednak bioręc pod uwagę kilka zmian w całołci, myłlałem, że będę musiał to skrupulatnie wyliczyę, a okazuje się, że wzoru na to nie ma. Pozostaje mi wzorowaę się na planie i mieę nadzieję, że da się graę na instrumencie po skołczeniu prac
.
Następny będzie lepszy.
1. cutaway - widzę jednak, że w L-00 żebrowanie może mi ten plan zniweczyę więc poszukam alternatywy
2. zależy mi na zmiennej wysokołci boków - pomyłlałem, że mogę je zmienię w dwóch miejscach:
2.1 na samym dole pudła w okolicy zaczepu pasku
2.2 "po przeciwległej stronie od cutawaya" - w miejscu, gdzie żebrami opieram pudło
Szczerze mówięc, nie mam zielonego pojęcia, jak to wpłynie na finalny dęšłwięk, ale człowiek na błędach się uczy.
@molu, dzięki wielkie za wętek - bardzo się przyda. To fakt, są wartołci, jednak bioręc pod uwagę kilka zmian w całołci, myłlałem, że będę musiał to skrupulatnie wyliczyę, a okazuje się, że wzoru na to nie ma. Pozostaje mi wzorowaę się na planie i mieę nadzieję, że da się graę na instrumencie po skołczeniu prac

Następny będzie lepszy.
Pozdrawiam
Patryk
Patryk
@ludi,
Zbudowaę jednę, potem kolejnę z innymi troszkę ustawieniami, i kolejnę, itd...
Wiedza sama przyjdzie.
Pozdrawiam
Jest na to sposób...To fakt, są wartołci, jednak bioręc pod uwagę kilka zmian w całołci, myłlałem, że będę musiał to skrupulatnie wyliczyę, a okazuje się, że wzoru na to nie ma.
Zbudowaę jednę, potem kolejnę z innymi troszkę ustawieniami, i kolejnę, itd...
Wiedza sama przyjdzie.
Pozdrawiam
Grubołę topu rzecz względna
Z tego co czytam w różnych miejscach to grubołę topu zaczyna się od ok. 4mm a schodzi nawet poniżej 1mm miejscami. Ja zastanawiam się czy uwzględniajęc swoję niewielkę wiedzę dam radę zrobię top klasyka z obłogu 2mm - czyli taka grubołę połrednia. Widziałem na necie w przystępnych cenach są obłogi skrawane wzdłużnie i oceniajęc wiedzę i możliwołci budżetowe myłlę, że będzie to dla mnie dobry materiał do nauki. A jako, że niespodziewanie przybyło materiału będzie jeszcze na akustyka i ukulele. Jak czytam te pierwsze wytwory ciężkiej pracy to bywaję prawdziwe "cuda" sztuki lutniczej 

Pozdrawiam Janek
4 mm?? Nie sądzę, toż to wyszedł by jakił pancernik którego by nylony nie ruszyły.
Ponadto popełniasz podstawowy błęd na poczętku drogi.
Myłlisz, że drewno można zastępię obłogiem.
Kup lepiej tani set drewna dedykowanego a nie baw się w parzone obłogi.
http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R4 ... ce&_sop=15
Pamiętaj, że na koniec jakołę instrumentu to nie tylko wyględ.
Ponadto płyta wierzchnia to chyba najważniejszy element w gitarze bioręcy udział w powstawaniu dęšłwięku.
Drewno sprzedawane na aukcjach to z reguły obłogi skrawane po parzeniu, to uplastycznia mocno drewno, jeżeli już miał był coś takiego kupię to raczej te cięte na specjalnych piłach o grubołci około 4 mm.
Ponadto popełniasz podstawowy błęd na poczętku drogi.
Myłlisz, że drewno można zastępię obłogiem.
Kup lepiej tani set drewna dedykowanego a nie baw się w parzone obłogi.
http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R4 ... ce&_sop=15
Pamiętaj, że na koniec jakołę instrumentu to nie tylko wyględ.
Ponadto płyta wierzchnia to chyba najważniejszy element w gitarze bioręcy udział w powstawaniu dęšłwięku.
Drewno sprzedawane na aukcjach to z reguły obłogi skrawane po parzeniu, to uplastycznia mocno drewno, jeżeli już miał był coś takiego kupię to raczej te cięte na specjalnych piłach o grubołci około 4 mm.
Masz rację na klasyka top zakupię najprawdopodobniej łwierk ale akustyk na pierwszy bój będzie z obłogu. Drewno na obłogi jest skrawane na dwa sposoby wzdłużnie i obwodowo. Wzdłużnie się nada a obwodowo tylko na laminat oczywiłcie tylko suszone drewno a nie poddawane jakiejkolwiek innej obróbce. Obłogi tnie się też na traku wtedy minimalna grubołę to 4mm. Skrawane obłogi są od 0,8mm.
Pozdrawiam Janek