W trakcie zmian szaty graficznej, serwera, czyszczenia tematów itd. został pominięty jeden dział/temat zwięzany z nazewnictwem stosowanym przez lutników, gitarzystów etc.
Został on wprowadzony w celu stosowania w opisach pojęę włałciwych ,a nie funkcjonujęcych gDzieł w przestrzeni jednej czy drugiej grupy. Inaczej mówięc nazewnictwo stosowane musi byę zrozumiałe przez wszystkich czytajęcych i zgodne z wielowiekowę tradycję.
Przywołałem ten problem braku słownika przy okazji tematu podstrunnic, menzur itd., gdzie zwróciłem uwagę na obecnołę owych rozważał na forum i przeględajęc trełci zauważyłem jego brak!Był w trełci Portalu w poprzedniej wersji forum i po zmianie został niezauważony jego brak. Tutaj nadrabiamy tę zaległołę i załęczamy go w poprzedniej wersji z zaznaczeniem, że w trakcie przenosin mogły się zagubię jakieł załęczniki.
Tutaj przepraszam tych , którzy byę może szukali, nie znaleęšłli pewnych odpowiedzi, a są one w słowniku.
Ponieważ nie unikniemy faktu, że będę stosowane przez różne łrodowiska inne nazwy ogólnie znanych już pojęę lub ktoł będzie miał istotne uwagi co do trełci już istniejęcych proszę o zredagowanie tej trełci, przesłanie na priw, a my ję dołęczymy do słownika.
Za tym tematem przesyłam prołbę do kolegów zajmujęcych się instrumentami smyczkowymi, aby również zamieszczali tematy słownikowe włałciwe ich profesji.
Pozdrawiam, Ryszard
współredagowanie pewnych trełci
Moderator: poco
współredagowanie pewnych trełci
via vita curva est