Które dłuta?
Moderator: poco
Re: Które dłuta?
hm... im dłużej mam Pfeile tym bardziej tego żałuję... tępię się co raz szybciej i co raz bardziej szczerbię ;/
Trening czyni mistrza.
Lutnik.pl. Kolego, to są wyraęšłne wady obróbki cieplnej.
Jak masz dostęp do laboratorium metrologicznego lub tylko pomiarowego, gdzie maję twardołciomierz, to postaraj się zbadaę te dłuto/-a. To pewnie nie będzie zbyt drogi gips, a będziesz wiedział co jest grane.
Nie mówię o metalografii, ale ona by dała odpowiedęšł, jakiego rodzaju stal została użyta i jakie błędy popełniono w procesie obróbki cieplnej. A może jagodowymi elektrodami spawano i tak się porobiło.
Potwierdzało by to zdanie, że produkt ma pochodzenie po żółtaczce. Nie sądzę bowiem, że Pfeil pozwolił by sobie na taka wpadkę, a i jeszcze jedno. Dłuta Pfeil (jeżeli to jest Pfeil)maję wieczystę gwarancję producenta, więc producent pewnie wymieni na wolne od wad.
Pozdrawiam, Ryszard
Jak masz dostęp do laboratorium metrologicznego lub tylko pomiarowego, gdzie maję twardołciomierz, to postaraj się zbadaę te dłuto/-a. To pewnie nie będzie zbyt drogi gips, a będziesz wiedział co jest grane.
Nie mówię o metalografii, ale ona by dała odpowiedęšł, jakiego rodzaju stal została użyta i jakie błędy popełniono w procesie obróbki cieplnej. A może jagodowymi elektrodami spawano i tak się porobiło.

Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Pfeil to nie Pfeil, ponieważ już nie maję produkcji w szwajcarii tylko w chinach
Trening czyni mistrza.
Sprawdziłem te dłuta zdzimar pod względem ceny i są porównywalne do Pfeila, a niektóre nawet droższe niż Pfeil
Trening czyni mistrza.
- violinerpl
Re: Odp: Które dłuta?
To chyba przymierzac będę się do Zdzimara, tym bardziej ze mam już 3 tej firmy
- violinerpl
Re: Odp: Które dłuta?
2 mniejsze jak najbardziej ok, 3 leży wyszczerbione i czeka na regeneracje