"STARY JEFF" - STRATOCASTER
Moderator: poco
-
Re: "STARY JEFF" - STRATOCASTER
Zważony lakier??
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Tak to wyględa, ewentualnie "paprochy fakturalne" :P
-
Tak się zważył chyba ęšłle oczyłciłem - na szczęłcie założenie jest, że będzie podniszczony i po wyszlifowaniu zalałem nitro i jest ok.
Jak myłlicie co jest przyczynę takiego zachowania lakieru - specjalnie to wkleiłem
Jak myłlicie co jest przyczynę takiego zachowania lakieru - specjalnie to wkleiłem
Niedokładne oczyszczenie ze starego lakieru/podkładu , przygrzanie jakęł suszarkę, za szybko położona kolejna warstwa etc,etc.
-
Tak myłlałem - dzięki Piniu ....
Jaki stary lakier, jaka suszarka, przecież to nowa gitara?
Co za farmazony. Położenie kolejnej warstwy w danym systemie też nie powoduje takich reakcji.
Tu wyraęšłnie gryzę się dwa lakiery. Ciekawe tylko czemu w jednym miejscu.
Pozdrawiam.
Co za farmazony. Położenie kolejnej warstwy w danym systemie też nie powoduje takich reakcji.
Tu wyraęšłnie gryzę się dwa lakiery. Ciekawe tylko czemu w jednym miejscu.
Pozdrawiam.
-
Lakier ten sam - może jednak za szybko pryskałem, a może było wilgotne po papierze wodnym nie dosuszyłem?
Za szybko na pewno nie, gdybył to zrobił za szybko tym samym lakierem po prostu zrobiły by się zacieki. Tu wyraęšłnie widaę zważenie. Nie raz tak miałem jak eksperymentowałem. Poczytaj o technikach lakierowania mokre na mokre, tam się kładzie kolejne warstwy w odstępie kilkunastu min. I powłoka wychodzi idealna.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Nie farmazony Piotrze. Raz nie doczyłciłem podkładu do kołca bo korpus na kolor szedł i tak się zrobiło. Już dawno przestałem pisaę coś czego nie dołwiadczyłem. Aha - lakier kładłem taki sam a jednak się tak zrobiło. Lakier lakierowi nie równy widocznie.
Podobny efekt, przypominajęcy "zważenie" lakieru miałem w przypadku zbyt mocnego przeszlifowania podkładu - odsłonięty materiał podłoża.
Sędzę, że łwieży lakier zawierajęcy dużo rozciełczalnika powoduje rozpuszczenie-spulchnienie krawędzi podkładu i umożliwia penetrację pod podkład. Skutek - efekt zważenia się lakieru.
Proponuję inny myk, a mianowicie polakierowanie tego białego podkładu z widocznym przeszlifowaniem lakierem bezbarwnym wodorozciełczalnym. Bardzo cieniutko gębkę-pędzlem gębkowym.
Po wyschnięciu możesz robię , co chcesz.
Pozdrawiam, Ryszard
Sędzę, że łwieży lakier zawierajęcy dużo rozciełczalnika powoduje rozpuszczenie-spulchnienie krawędzi podkładu i umożliwia penetrację pod podkład. Skutek - efekt zważenia się lakieru.
Proponuję inny myk, a mianowicie polakierowanie tego białego podkładu z widocznym przeszlifowaniem lakierem bezbarwnym wodorozciełczalnym. Bardzo cieniutko gębkę-pędzlem gębkowym.
Po wyschnięciu możesz robię , co chcesz.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
-
Kto robi jakieł ładne kalkomanie na główkę Fender usa ?