Jak utwardzic podstawek?

Wszystko zwięzane z lutnictwem, a nie pasujęce do innych działów

Moderator: Jan

Awatar użytkownika
violinerpl

Jak utwardzic podstawek?

Nieprzeczytany post autor: violinerpl »

Witam Kolegów!
Szukam informacji, jakimi łrodkami można nasaczac podstawki do instrumentów smyczkowych, żeby je utwardzic.

Chodzi mi o osięgnięcie takiego efektu, jaki widac na fabrycznie utwardzanych podstawkach dostępnych u Henglewskich.
lutnik.pl

Re: Jak utwardzic podstawek?

Nieprzeczytany post autor: lutnik.pl »

zamiast bawię się w utwardzane podstawki itp... to poszukaj niefalistego jaworu porzędnie wysezonowanego, tak z 10 lat co najmniej, będzie twardszy niż te utwardzane suszone 3 godziny na suszarce.
Trening czyni mistrza.
ovation
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: ovation »

Drodzy Panowie, dobre podstawki nie są jaworowe, a nie bawiłbym się w nasączanie bo ta technologia jest tajna, prołciej kupię ;) ja kupuję :)
Barti
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Barti »

a propos...
Wiem, że podstawki (przynajmniej kontrabasowe) robi się często z klonu.
O jaworze slyszę pierwszy raz, ciekawa informacja...
Sam zrobiłem ostatnio podstawek z gruszy do elektrycznego kontrabasu swojej produkcji, ale jakoł nie jestem zachwycony efektem.
Czy ktoł eksperymentował z innym drewnem???
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Ja robiłem do tradycyjnego kontrabasu (nie elektryk) z klonu właśnie.
W mojej opinii wszytko było ok, w opinii muzyka również.
Ale w sumie nie mam zbyt wielkiego doświadczenia jełli chodzi o smyki.
W gitarach ważna jest waga, w instrumentach z duszę do pewnego stopnia jak podejrzewam również.
Chyba pozostaje Ci metoda prób i błędów. Swoję drogę kontrabas to łwietny instrument. Ale gra na nim, to dla mnie czarna magia.
Pozdrawiam
lutnik.pl

Cóż... jak poczytasz z czego firmy produkuję podstawki to się okaże, że jest to Klon-jawor. Drewno na podstawek musi byc twarde i sprężyste, drewno musi również charakteryzowaę się dużę prędkołcię propagacji fali. Słyszałem, że dęb i buk nie sprawdzaję się, można spróbowaę jeszcze jesionu i grabu, aczkolwiek grab jest już mega twardy i ciężki.
Podstawek z sezonowanego jaworu będzie znacznie twardszy niż ten utwardzany z jaworu niesezonowanego.
Ja używałem swojego czasu Utwardzanego Despiau z trzema gwiazdkami... ale i tak się wyginał. Jak zaczęłem strugaę podstawki z sezonowanego jaworu problem się skołczył :) w instrumencie, na którym obecnie gram mam założony taki podstawek i od 4 lat się jeszcze nie wygięł ;)
polecam robię podstawki samemu
Trening czyni mistrza.
ovation
Kontakt:

Drodzy Panowie, dobre podstawki (a tylko o takich warto mówię) są wykonane z platanu pirenejskiego, pozostałe bez różnicy czy z klonu czy jaworu(w angielskim jest jedno słowo na okrełlenie obu tych gatunków "maple")
są co najwyżej łrednie i nie warto ich stosowaę.
Awatar użytkownika
violinerpl

Re: Odp: Jak utwardzic podstawek?

Tylko które podstawki są wykonane z platanu ?
ovation
Kontakt:

No nie obraęšłsię, ale każdy kto aspiruje do miana lutnika powinien rozróżniaę gatunki drewna, to jest tak podstawowa wiedza i tak wyłwietlona na tym forum że powielanie tej wiedzy jest bezcelowe (sorry, ale tę wiedzę zdobywa się organoleptycznie: zapach, dotyk, wyględ ).
Awatar użytkownika
violinerpl

Re: Odp: Jak utwardzic podstawek?

Ovation, chyba sie nie zrozumieliłmy.
Chodzi mi o to żeby ktoł powiedział którzy producenci i które modele robię z platanu. Ja nie mam czasu sterczec w sklepie i przyględaę się, a raczej nie jest tak, ze np jeden despiau *** jest z jaworu a inny despiau *** jest z platanu, prawda?
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Koledzy, tematem było utwardzenie podstawka. ;-) :-D
Na marginesie pytania, po obejrzeniu dostępnego materiału na w/w temat nasunęło mi się kilka pytał.
Skęd, a raczej dlaczego podstawki przypominaję kształtem faceta który dostał kopa w krocze lub prężęcego muskuły kulturystę, dlaczego jest ważny rozstaw nóżek, skęd/po co tyle wycięę i jak jest ich funkcja od strony przenoszenia drgał i ostatnie pytanie, dlaczego przyjęto równoległy do płyty, a nie prostopadły układ słojów w podstawku.
Zdaję sobie sprawę, że to temat rzeka, ale dla czytelników forum może to byę przyczynek do większego szacunku wobec sztuki lutniczej, zwłaszcza smyczków.
Co do nasączania, to ja bym się skłaniał w kierunku użycia pokostu lnianego, nie żadnych żywic vide http://pl.wikipedia.org/wiki/Pokost lub http://ladnydom.pl/budowa/1,106585,1414 ... zytek.html.
No może ostatnie pytanie, jaki jest cel tego utwardzania - przenoszenie drgał, wilgoę, grzyby coś więcej?
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
lutnik.pl

Aubert robił kiedyś platanowe. U Henglewskich powinny jeszcze byę. Aubert został wykuipony przez tellera. Z tym, że jak kupisz... to będzie niestety niesezonowany... czyli będzie słabiej przewodzic drgania jak sezonowany ;)
Trening czyni mistrza.
Barti
Kontakt:

darek pisze:
Barti pisze:...ale jakoł nie jestem zachwycony efektem.
Co jest nie tak jak powinno?
No moim zdaniem nie rezonuje tak jak byc powinno...
Podstawek powinien az drgac od wibracji...
Na pewno sporo jest mojej winy, bo podstawek (mój drugi dopiero)jest troche za gruby, ale i tak jestem pewien że grusza nadaje się do tego celu o wiele gorzej niż klon.
Dęb chociaż twardy będzie na pewno też za mało akustyczny.
Jesion - na pewno jeszcze wypróbuje...
Barti
Kontakt:

poco pisze:Koledzy, tematem było utwardzenie podstawka. ;-) :-D

Skęd, a raczej dlaczego podstawki przypominaję kształtem faceta który dostał kopa w krocze lub prężęcego muskuły kulturystę,
Gadałem kiedzył ze specem od basowych podstawkow - mowil, że im niższy, lagodniejszy łuk wewnętrz podstawka - tym bardziej miękki dzwięk, a czym wyższy łuk - tym większe drgania są przenoszone na pudło = ostrzejszy, głołniejszy dzwięk.
Ten facet polecał ten drugi rodzaj podstawka do nowych basów - bo lepiej i szybciej się wtedy rozgrywaję, a ten pierwszy do instrumentów starych.
lutnik.pl

Tylko tak... jeżeli weęšłmiesz twardsze drewno niż klon, np. jesion to będziesz musiał zrobię odpowiednio węższy podstawek aby nie był zbyt sztywny bo wtedy nie będzie zbyt dobrze drgaę.
Trening czyni mistrza.
ODPOWIEDZ