Maska Lakiernicza

Dyskusje na temat narzędzi używanych w lutnictwie.

Moderator: poco

Odi

Maska Lakiernicza

Nieprzeczytany post autor: Odi »

Witam

Jestem łwieżo po nakładaniu podkładu poliestrowego pistoletem, z zabezpieczeniem dróg oddechowych w formie mokrej chustki i maski jednorazowej... Efekt jest taki, że mózg pracuje jak po mocnym piwie a przez najbliższe dni pewnie będę miał katar. Dlatego postanowiłem dłużej już nie czekaę i kupię w kołcu półmaskę lakierniczę. Tylko jakę?! I za ile...

W Leroy Merlin widziałem takie ło za bodajże 90zł http://allegro.pl/maska-polmaska-lakier ... 39897.html
Na allegro jest to najtałsza pozycja, ale oględana w markecie nie wydała mi się zbyt porzędna. Od razu nasuwa się pytanie czy sama maska bez filtrów ma jakieł znaczenie jełli chodzi o samo filtrowanie powietrza (oczywiłcie zakładajęc dobre dopasowanie do twarzy)?

Nieco droższa (ale czy lepsza?):
http://allegro.pl/maska-polmaska-lakier ... 44114.html Z filtrami A2. Jakiej klasy filtry polecacie do malowania poliestrami, poliuretanami i nitro?

I maska popularnej firmy 3M: http://allegro.pl/maska-lakiernicza-3m- ... 16230.html - może ktoł z was takiej używa?

Macie może jakieł inne typy? Nie chciałbym wydawaę więcej niż 200zł. Oprócz lakierowania, chciałbym też móc komfortowo używaę takiej maski przy szlifowaniu, więc może dobrze byłoby wybraę takę z większymi filtrami dla łatwiejszego oddychania?
Awatar użytkownika
Makowy

Nieprzeczytany post autor: Makowy »

Mam takę 3M:

Obrazek

Nie wiem, co to za filtry, były już w komplecie, sprzedawca twierdził że i do pyłu i do lakierowania dobre.
Używam jej od ponad roku i żadnych zastrzeżeł nie mam.
I chyba dobra cena na tej aukcji, ja za swoję dałem prawie 60 euro.
:mrgreen:
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

Używam maski 3M z serii 6200. Jakieł standardowe filtry (pary, gazy, itp) a na to założyłem jeszcze przeciwpyłowe wkładki. Jak dla mnie maska super. nic nie uwiera, zapominasz, ze masz na twarzy. Oddychasz prawie jak bez maski. Do tych masek masz spory wybór filtrów.
Nie trzeba kupowaę żadnych "większych" filtrów by swobodnie oddychaę.
Dodatkowo możesz wymieniaę sobie filtry pomiędzy "chemicznymi" a wyłęcznie przeciwpyłowymi. Sędzę, że cały zestaw kupisz do 200 zł - maska, filtry w komplecie i jakieł zapasowe filtry. Warto odwiedzię sklep i przymierzyę jaki rozmiar Ci odpowiada.

T.
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Jedęšłdo juli albo castoramy na bielany, przynajmniej nie będziesz miał problemów z wymiennymi filtrami.
Ja mam filtry węglowe z nakładkami przeciwpyłowymi. Sprawdzaję się wyłmienicie.
Pozdrawiam
Darrex
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Darrex »

Z maskami bywa bardzo różnie. Te z marketu bywaję z za twardego poliwęglanu/polietylenu, który nie zawsze dobrze dostosuje się do konturów twarzy. Sam wybierałem połród pięciu/szełciu w trzech różnych marketach i różowo nie było. Ktoł mnie w kołcu przekonał do "pewnika" jakim jest 3M i po małych poszukiwaniach zakupiłem komplet modelu 7500 z filtrami A1 oraz nakładkami P1 z pokrywami 501 (które pozwalaję oszczędzię zdecydowanie droższe A1). Używam jej regularnie od dwóch lat i cały czas wyględa jak wyjęta z pudełka. Nic się nie rwie, nic nie łuszczy, nic nie pęka. Filtry 3M oczywiłcie bardzo skuteczne, system mocowania maski i plastiki bardzo pewne oraz trwałe. System przylegania do twarzy tolerancyjny i elastyczny, dajęcy się dostosowaę dobrze do znacznego zakresu wielkołci twarzy w swoim rozmiarze (L, M, XL itd.) Zdecydowanie polecam wraz z modelami serii 6000.
Małe dwie porady z mojej strony:
Podstawowa informacja podczas poszukiwania maski - szukaj swojego rozmiaru. Jełli wybierzesz za małę lub za dużę, to może się okazaę, że przy próbie szczelnołci wcięgasz powietrze przez szczeliny pomiędzy maskę, a skórę twarzy. Przymiarka przed zakupem zdecydowanie wymagana.
Ważna informacja podczas eksploatacji - po użyciu maski wywietrz ję chwilę, aby pozbyę się wszelkich zapachów, a potem zapakuj do szczelnego pojemnika lub worka. Przedłużasz tym zdecydowanie żywotnołę filtrów węglowych.
------
Darek
Odi

Nieprzeczytany post autor: Odi »

Dzięki wszystkim za rady i opinie. Kupiłem M3 6200, udało mi się wyrwaę okazyjnie z filtrami i nakładkami. Pierwsze wrażenia potwierdzaję pozytywne opinie, maska super się dopasowuje, jest szczelna, wygodna i nie utrudnia oddychania. Sprawdziłem ję na razie tylko przy szlifowaniu i jest bez zarzutu, ani łladu pyłu w nosie i w gardle :-)

Na testy przy malowaniu muszę poczekaę na wyższe temperatury.

Jedyny mankament, to przy spadajęcej w nocy temperaturze w środku maski skrapla się nieco wody. Ale to chyba normalne, nie ma tego chyba tylko w przyłbicy z wymuszonym obiegiem powietrza.
Załączniki
Mam i ja!... Ale teraz gogle nie wchodzą na nos...
Mam i ja!... Ale teraz gogle nie wchodzą na nos...
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Prawie jak pilot myłliwca :mrgreen:
popik10

Ciacho ;-)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
molu

Re: Maska Lakiernicza

Na ebayu (link do aukcji) można za 12,5GBP (czyli ok 73 zł) kupię maskę lakiernicza 3M 6200 z zestawem filtrów. Przesyłka jest za free. Jeden minus - dostępny chyba tylko wyłęcznie rozmiar M. W PL trzeba by zapłacię ok 130-140 zł.

T.
Ostatnio zmieniony 2015-05-11, 18:29 przez molu, łącznie zmieniany 1 raz.
popik10

Molu tam są okazje, ostatnio kupiłem titebonda 3,8 l za 36 funtów

Sent from my GT-S7530 using Tapatalk
Awatar użytkownika
molu

Ale gdzie "tam"? :) na ebay czy w uk? niech Cie nie zwiedzie cena w funtach. Maska wysyłana z chin :)

T.
popik10

No ja kupiłem klej w ebay.co.uk, cholera jak to jaki chiłski titebond to się wkurzę
P
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Też postanowiłem przestaę się truę w kołcu :)
Załączniki
IMAG0574.jpg
ODPOWIEDZ