Korpus:
-Płyta rezonansowa ze łwierku 4mm.
-łcianki z jaworu falistego, podobno powinny byę ciełsze niż reszta pudła, 2mm?
-Dół pudła z jaworu falistego 4mm.
I to jest jakby oczywiste - najważniejsze elementy z dobrej jakołci drewna rezonansowego. Teraz zaczynaję się schody:
Wzmocnienia wewnętrz pudła rezonansowego: dwie pary elementów przywierdzonych do płyty górnej i dolnej, połęczone słupkiem (odpowiednik duszy w skrzypcach):
Słupki: według planów powinny byę wykonane z czegoś twardego o małych słojach, mam nadzieję na jakił ładny kawałek łwierku z płyty wierzchniej.
Kerfing - Szkoda chyba dobrego drewna na wzmocnienie klejenia, ale ciężko coś na ten temat poczytaę, proszę o opinię lub przekierowanie do ęšłródeł zewnętrznych

Koło - według planów powinna to byę sklejka "owinięta" węskim paskiem drewna które dobrze wchłonie żywicę, jakieł pomysły? Czy aby nie jest to przerost formy nad trełcię i wystarczy dobrze pokryta żywicę sklejka?
Skrzynka tangentowa - łatwo i przyjemnie było by wykonaę ję ze sklejki, jednak czy taki zabieg też nie bedzie tłumił drgał płyty wierzchniej i nie lepiej było by jej wykonaę z tego samego materiału co sama płyta?
Zostaje jeszcze kwestia mostków:
Struny burdonowe spoczywaję na mosiężnych łrubach wkręcanych w mostki, umożliwia to regulację docisku struny do koła, lub kompletne jej odsunięcie. Struna trompetowa jest wyjętkiem i spoczywa na tzw. "piesku" który wydaje charakaterystyczny brzęczęcy dęšłwięk przy mocniejszym szarpnięciu korby. O ile dobrze się orientuję mostki przenoszę drgania na płytę rezonansowę, poprawcie mnie jeżeli się mylę

Mostek pod strunami melodycznymi osadzony jest na dwóch gwintowanych szpilkach z mosiężnymi tarczami umożliwiajęcymi regulację wysokołci mostka. Znowu mamy ten sam problem co z mostkami burdonowymi, lecz tutaj gwint jest znacznie mniejszy i może się łcieraę.
"Kotwica" do której przyczepione są struny melodyczne, wzmocnienia pod zaczepy strun burdonowych i gryf w którym umieszczone są klucze do strojenia nie maję chyba zbyt dużego wpływu na samo brzmienie instrumentu i chyba mogę łmiało cięę je z grubej sklejki?
Czekam na odpowiedzi i mam nadzieję, że za dużo głupot nie palnęłem, ale w kołcu kto pyta nie błędzi

Pozdrawiam!
Jakub.