Ciekawe Połaczenie Mahoniu z Klonem ,Wenge i łwierkiem
Moderator: poco
Ciekawe Połaczenie Mahoniu z Klonem ,Wenge i łwierkiem
Zrobiłem niedawno korpus z mahoniu Khaya i Klonu Jaglistego z Bołni , pół na pół ,deska do deski w poprzek , jako rdzeł pod przetworniki użyłem Wenge ,boki zrobiłem ze zwykłego łwierku , gryf to klon + mahoł Pyramid + łwierk + Palisander Brazylijski , progi Jumbo , profil 7,5 cala , w obydwu połówkach Korpusu wyfrezowałem po cztery otwory rezonansowe na pół fali Dzwięku .
Zrobiłem ten Bass ot tak po prostu jak to sie mówi , zobaczymy co z tego wyjdzie , były to resztki drewna które ostały mi się po kilku wykonanych gitarach .
Przetworniki zrobiłem typu Jazz Bass o wysokołci cewki 19mm ,magnesy Alnico 500 x6 cylindryczne , jeden przetwornik nawinęłem zgodnie z ruchem wskazówek zegara a drugi odwrotnie , odwrotnie wzg. Polaryzacjii są też włożone magnesy w tym drugim
Przetworniki umieściłem w odległołci od mostka 3,5cm i 8 cm .
Elektronikę połęczyłem na swój sposób , mianowicie wykonałem dwa niezależne pasywne obwody regulacjii barwy na każdy przetwornik .
Muszę sie pochwalię że wykonana gitara przeszła jakiekolwiek moje oczekiwania i jestem zaskoczony tym Brzmieniem .
Już rózne Basy w rękach trzymałem , ale tak potężnego kopa z Dołu jaki wydał ten Bas jeszcze w życiu nigdzie nie słyszałem .
Z Gitary słychaę wszystkie częstotliwołci , ale dół którym gra przygniata całę resztę .
Wykluczyłem czy aby to przypadkiem nie przetworniki sa tak zmulone , bo przecież tak wysoka cewka i Alnico 500 powinny daę bardzo jasne Brzmienie ,wyrównane , a nie rypaę jak wulkan Basem .
Włożyłem je de drugiej gitary o podobnych połozeniach Pickupów 3,7 cm i 7 cm , zagrało to niestety całkowicie inaczej , Brzmienie było wyłrodkowane z wiekszym naciskiem na górne i srodkowe częsttliwołci .
Udało mi sie zrobię w koncu Basowę poduchę , taki Elektryczny Kontrabas który w miksie jest a którego nie słychaę .
Bas gra ale go nie słychaę ( wiecie co mam na myłli ? )
pozdrawiam .
Zrobiłem ten Bass ot tak po prostu jak to sie mówi , zobaczymy co z tego wyjdzie , były to resztki drewna które ostały mi się po kilku wykonanych gitarach .
Przetworniki zrobiłem typu Jazz Bass o wysokołci cewki 19mm ,magnesy Alnico 500 x6 cylindryczne , jeden przetwornik nawinęłem zgodnie z ruchem wskazówek zegara a drugi odwrotnie , odwrotnie wzg. Polaryzacjii są też włożone magnesy w tym drugim
Przetworniki umieściłem w odległołci od mostka 3,5cm i 8 cm .
Elektronikę połęczyłem na swój sposób , mianowicie wykonałem dwa niezależne pasywne obwody regulacjii barwy na każdy przetwornik .
Muszę sie pochwalię że wykonana gitara przeszła jakiekolwiek moje oczekiwania i jestem zaskoczony tym Brzmieniem .
Już rózne Basy w rękach trzymałem , ale tak potężnego kopa z Dołu jaki wydał ten Bas jeszcze w życiu nigdzie nie słyszałem .
Z Gitary słychaę wszystkie częstotliwołci , ale dół którym gra przygniata całę resztę .
Wykluczyłem czy aby to przypadkiem nie przetworniki sa tak zmulone , bo przecież tak wysoka cewka i Alnico 500 powinny daę bardzo jasne Brzmienie ,wyrównane , a nie rypaę jak wulkan Basem .
Włożyłem je de drugiej gitary o podobnych połozeniach Pickupów 3,7 cm i 7 cm , zagrało to niestety całkowicie inaczej , Brzmienie było wyłrodkowane z wiekszym naciskiem na górne i srodkowe częsttliwołci .
Udało mi sie zrobię w koncu Basowę poduchę , taki Elektryczny Kontrabas który w miksie jest a którego nie słychaę .
pozdrawiam .
Narazie polozylem Olej i czekam az wszystko wyschnie ,
Najpiekniejszy jest moim zdaniem gryf .
Tu mozna sobie poogladac
http://www.bi3.pl/index.php?image=img/9554HPIM1645.JPG
http://www.bi3.pl/index.php?image=img/3906HPIM1646.JPG
http://www.bi3.pl/index.php?image=img/7478HPIM1647.JPG
Najpiekniejszy jest moim zdaniem gryf .
Tu mozna sobie poogladac
http://www.bi3.pl/index.php?image=img/9554HPIM1645.JPG
http://www.bi3.pl/index.php?image=img/3906HPIM1646.JPG
http://www.bi3.pl/index.php?image=img/7478HPIM1647.JPG
Re: Ciekawe Połaczenie Mahoniu z Klonem ,Wenge i łwierkiem
Mozesz wyjasnic na czym polega frezowanie otworow rezonansowych na pol fali Dzwieku?ernest123 pisze:Zrobiłem niedawno korpus z mahoniu Khaya i Klonu Jaglistego z Bołni , pół na pół ,deska do deski w poprzek , jako rdzeł pod przetworniki użyłem Wenge ,boki zrobiłem ze zwykłego łwierku , gryf to klon + mahoł Pyramid + łwierk + Palisander Brazylijski , progi Jumbo , profil 7,5 cala , w obydwu połówkach Korpusu wyfrezowałem po cztery otwory rezonansowe na pół fali Dzwięku .
Odleglosci na frezowanie pickupow w desce mierzy sie od siodelka . Jest to staly punkt w odroznieniu od mostu ktory moze byc rozny konstrukcyjnie i do tego regulowany co nie zawsze odpowiada menzurze i np przy roznych typach i grubosciach strun jest wartoscia zmienna.ernest123 pisze: Przetworniki umieściłem w odległołci od mostka 3,5cm i 8 cm .
I tak przykladowo dla jazz basa istnieja dwie wartosci :
1) model 1962 710mm i 802 mm od siodla
2) model 1973 710mm i 810mm od siodla
Ja tego instrumentu nie slyszalem ale przypuszczam , ze muli swierk w gryfie , ktory jest drewnem miekkim i nie nadajacym sie na gryf.ernest123 pisze: gryf to klon + mahoł Pyramid + łwierk + Palisander Brazylijski...
...Udało mi sie zrobię w koncu Basowę poduchę , taki Elektryczny Kontrabas który w miksie jest a którego nie słychaę .
Na zdjeciach widac pare desek i to co sie narzuca to niechlujnosc wykonania , frezowanie otworow na pickupy , elektronike i kieszen gryfu mozna wykonac za pomoca szablonow ...
Ten Bas tak jak napisałem stworzyłem z resztek , nie mam czasu się nim zbytnio zajmowaę ani przejmowaę , jak również nie starałem się otworów czy mnij ważnych rzeczy zrobię dokładnie
Swierk w gryfie to zaledwie jedna setna ,praktzcynie jest on po boczkach
w grubołci 3mm
Pół fali rezonansowej odbitej , można o tym przeczytaę na stronie Stewart Macdonalds .
Mniej wiecej pod każdę strunę nawierca się komorę która rezonuje z wyższymi harmonicznymi częstotliwołci podstawowej wibrujęcej struny .
Tak mniej więcej jest to tam opisane .
Ja tę gitarę doprowadzę do maksimum ale nie teraz , narazie olej i do Drewutni ,będzie czekaę na wolny czas .
Apropo obliczeł położenia przetworników , ja używam tego samego mostka do prawie wszystkich moich basów Badass 2 który przykręcony jest zawsze w identycznej odległołci .
Swierk w gryfie to zaledwie jedna setna ,praktzcynie jest on po boczkach
w grubołci 3mm
Pół fali rezonansowej odbitej , można o tym przeczytaę na stronie Stewart Macdonalds .
Mniej wiecej pod każdę strunę nawierca się komorę która rezonuje z wyższymi harmonicznymi częstotliwołci podstawowej wibrujęcej struny .
Tak mniej więcej jest to tam opisane .
Ja tę gitarę doprowadzę do maksimum ale nie teraz , narazie olej i do Drewutni ,będzie czekaę na wolny czas .
Apropo obliczeł położenia przetworników , ja używam tego samego mostka do prawie wszystkich moich basów Badass 2 który przykręcony jest zawsze w identycznej odległołci .
Sorry , ale jezeli piszesz o technikach wykonania to jest jasnym , ze na forum lutniczym kazdy chce wiedziec jak to zostalo zrobione albo jaka idea przyswieca pomyslowi...ernest123 pisze:
A ty nas wysylasz do Stewmaca.
napisz moze od czego jest ta fala odbita i jaka ma dlugosc , jak sie to oblicza , gdzie pod struna sie nawierca i wlasciwie po co ...
W lutnictwie chodzi o dazenie do mistrzostwa , nikt nie jest perfekt i kazdy z nas robi bledy. Ale ... Podejscie typu " nie mam czasu na zrobienie czegos dokladnie" nie ma sensu. Nie o to tu chodzi.ernest123 pisze:Ten Bas tak jak napisałem stworzyłem z resztek , nie mam czasu się nim zbytnio zajmowaę ani przejmowaę , jak również nie starałem się otworów czy mnij ważnych rzeczy zrobię dokładnie
Nie wiem czy rozumiesz o co chodzi ... Z tego co widze chyba nie...Jest obojetnie ,czy wsadzisz tam Badassa , Gotoha czy cokolwiek innego. Twoj wymiar jest nieprecyzyjny , dlatego napisalem jak to sie robi .ernest123 pisze: Apropo obliczeł położenia przetworników , ja używam tego samego mostka do prawie wszystkich moich basów Badass 2 który przykręcony jest zawsze w identycznej odległołci .
wiesz Zenek ja mam w tej chwili na głowie dwie gitary do zrobienia , jedna jesion klon , druga mahon klon,
Ten bas robie w wolnych chwilach ,ale ęšłĽe to były zrzynki to się niebardzo przykładałem , oczywiłcie wszystko można naprawię i doprowadzię do perfekcjii .
Z tymi komorami to tak jak wyczytałem ,
Menzura 864
Otwory należy nawiercię i wyfrezowaę przed naklejeniem topu na odległołci
662 mm zaczynajęc a przy samym mołcie konczęc , są one w formie zygzakowatego węża , znaczy każdy kęt zaookręglony , zygzak 5mm
do każdej struny osobno ,symetrycznie powiększajęcy swoję szerokołę ,
W okolicy 800 mm zlewaję się w jednę całołę i przedłużone są do 825 mm
to coś w formie Tuby , skumulowanie następuje tuż przed samym mostkiem .
oczywiłcie wszystko to dzieje się pod komorami na przetworniki .
Tunele zaczynaję się od 0,5 cm a koncza na 1,3 cm , wykonaę to nie jest gradkę i nawet mnie nie udało się tego dokładnie zrobię .
Ten bas robie w wolnych chwilach ,ale ęšłĽe to były zrzynki to się niebardzo przykładałem , oczywiłcie wszystko można naprawię i doprowadzię do perfekcjii .
Z tymi komorami to tak jak wyczytałem ,
Menzura 864
Otwory należy nawiercię i wyfrezowaę przed naklejeniem topu na odległołci
662 mm zaczynajęc a przy samym mołcie konczęc , są one w formie zygzakowatego węża , znaczy każdy kęt zaookręglony , zygzak 5mm
do każdej struny osobno ,symetrycznie powiększajęcy swoję szerokołę ,
W okolicy 800 mm zlewaję się w jednę całołę i przedłużone są do 825 mm
to coś w formie Tuby , skumulowanie następuje tuż przed samym mostkiem .
oczywiłcie wszystko to dzieje się pod komorami na przetworniki .
Tunele zaczynaję się od 0,5 cm a koncza na 1,3 cm , wykonaę to nie jest gradkę i nawet mnie nie udało się tego dokładnie zrobię .
O Bossszzze ..... Zostawie te glupoty bez komentarza .... Wystarczy zerknac na zdjecia , zeby zdac sobie sprawe z jakim partaczem mamy do czynienia... Nie ma zadnego problemu gdy ktos chce zrobic wioslo , jest poczatkujacym lutnikiem i pewne problemy strugania sa mu obce ... problem sie zaczyna gdy ktos produkuje cos co jest do niczego nie podobne i do tego pisze obrazlliwe i nietaktowne posty (wlasnie takowy autorstwa Ernesta usunalem) .... Dlatego siup i Ernesta niema juz na forum...