Gdzie kupic szeroka deske ?

Tu rozmawiamy na tematy drewniane

Moderator: poco

Awatar użytkownika
violinerpl

Gdzie kupic szeroka deske ?

Nieprzeczytany post autor: violinerpl »

Witam. Pilnie potrzebuję deski koniecznie z drzewa lisciastego , zdrowej o wymiarach 48x30x3.5 cm. Niestety sklady drewna i stolarnie sa bezradne, gdyz ja twierdzę nie maja takich szerokich. Zalezy mi , by byla jednolita- moge skleic ale ze wzgledow technicznego wykorzystania jej nie chce tego robię . Prosze o odpowiedzi, gdzie szukac takiej. Dzięki
Wasyl

Re: Gdzie kupic szeroka deske ?

Nieprzeczytany post autor: Wasyl »

Ode mnie z garażu możesz dostaę takę olchę, ale zostały mi chyba tylko jednoroczne i możliwe, że ze łladami rdzenia (niestety cięta ze łrodka, ale takiej szerokiej to nie ma jak inaczej uzyskaę). Jak jesteł zainteresowany to mogę poszukaę ew. odezwaę się do zaprzyjaęšłnionego sprzedawcy i zapytaę czy może coś maję.
Czemu chcesz się w to bawię? Ani to dobre z punktu widzenia technicznego (tendencje do paczenia), a znalezienie graniczy z cudem, poza tym 2x droższe. Zastanów się czy jest sens.
Pozdrawiam
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Mam klon-jawor szerokołę ok. 700 x 50-60 mm, ale zeszłoroczny, więc się nie będzie nadawał na instrument już. Musiał był go wysuszyę.
Deski zamierzam cięę na stosowne formatki dopiero w przyszłym roku i ew. suszyę próżniowo też w przyszłym roku.
Jak Ci to nie przeszkadza, to można się zastanowię nad wybraniem stosownej deseczki; :-D
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
violinerpl

poco pisze:Mam klon-jawor szerokołę ok. 700 x 50-60 mm, ale zeszłoroczny, więc się nie będzie nadawał na instrument już.
Pozdrawiam, Ryszard
ja nie chcę tego do budowy instrumentu lecz żłobnicy skrzypcowej
Ender

Nieprzeczytany post autor: Ender »

Zakręę się w swojej okolicy przy OSP albo miejskiej spółce zajmujęcej się oczyszczaniem terenów zielonych (różnie to się nazywa zależnie od wielkołci ołrodka). Dokonuję oni interwencyjnych wycinek drzew i czasami za grosze można dostaę spore kawałki pnia różnych gatunków.
Problemem jest tylko wydłubanie z tego deski.
Awatar użytkownika
violinerpl

Mam mozliwosc kupienia takiej deski opisanej w 1 poscie. Jest z drewna lipowego. Czy sie nada do zlobnicy ?
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Czy nie lepiej wykonaę ję ze sklejki, trwała i stabilniejsza wymiarowo
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
violinerpl

Wolałbym z litego drewna ze względu na koniecznołę wyrzezbienia ksztaltu plyty w zlobnicy od gory
drewnofornir

Nieprzeczytany post autor: drewnofornir »

mahoł szer 48 cm dł ok 1,5 metra grubołę 52mm, bubinga szer ok 50 cm ayous ponad 40 cm musiałbym zobaczyę byę może coś jeszcze się znajdzie.
Proszę wysłaę zapytanie jełli jeszcze Pan|Pani nie znalał esklepsekowski@gmail.com
Pozdrawiam Sękowski
Awatar użytkownika
violinerpl

Re: Odp: Gdzie kupic szeroka deske ?

Ponowię swoje zapytanie o tę deskę, z tym ze szukam teraz o takich samych wymiarach z lisciastego, tylko zeby była klejona. Z góry dzięki
Ender

Nieprzeczytany post autor: Ender »

Nabyę odpowiednię tarcicę i zrobię klejonkę. Ew. zlecię to stolarzowi w przypadku, gdy nie posiadasz odpowiednich narzędzi.
Wystarczy powiedzieę do czego ma służyę i jakie warunki ma spełniaę a stolarz podpowie najlepsze szerokołci lameli, rodzaj kleju itd.
Co do żłobnicy to może MDF? Nawet klejony warstwowo będzie miał jednolitę strukturę, dołę łatwę do wyżłobienia dowolnego kształtu. No i bardzo stabilny wymiarowo.
[E] Spróbuj na jakimł forum stolarskim znaleźć kogoł z Wawy, który Ci takę klejonkę wykona.
drewnofornir

Nieprzeczytany post autor: drewnofornir »

Witam,

Informuję, że adres e-mailowy esklepsekowski@gmail.com został zmieniony na tarcica.sekowski@gmail.com

W razie jakichkolwiek zapytał ofertowych proszę więc przesyłaę e-maila na nowy adres.
lutnik.pl

Nieprzeczytany post autor: lutnik.pl »

Ale że sklejka ? jełli tak to do castoramy idęšł.
Trening czyni mistrza.
Awatar użytkownika
violinerpl

Re: Odp: Gdzie kupic szeroka deske ?

Nie sklejka tylko klejonka czyli drobniejsze deski sklejane bokiem wobec siebie.

Już zlecilem zrobienie stolarzowi, teraz już z tej klejonki robię zlobnice. Efekty przedstawię na zdjęciu jak zrobię
lutnik.pl

Nieprzeczytany post autor: lutnik.pl »

trzeba było powiedzieę, że chcesz żłobnicę zrobię :D
tym bardziej idziesz do casto i tam kupujesz jakękolwiek deskę o grubołci 30 - 40 mm ja zrobiłem jednę żłobnice ze sosny i jednę z gruszy.
powiem ci, że ze sklejki też się da ale sklejka przy wybieraniu dłutem będzie się strzępię. Nie miałeł wczełniej żłobnicy ?? jak wybierałeł płytę ?
Trening czyni mistrza.
ODPOWIEDZ