chciałbym przedstawię moję gitarę:) Od razu napiszę na wstępie, że ja jej nie zrobiłem. Więc czemu zamieszczam fotki w "Nasze Dzieła" ?
Ponieważ zrobił ję od podstaw (czyli od szorstkich desek) Darek (darek) - stały bywalec naszego forum.
Ja ję pokazuję, bo wisi u mnie i ja na niej gram:) ęšłĽeby wszystko było jasne, ja jestem odpowiedzialny za lakier, który pewnie tylko mi się podoba ale nie szkodzi;) Więc wizję artystycznę biorę na swoję klatę, a konstrukcję Darka mogę ocenię po tym jak gitara gra - a gra i to dobrze gra:)
Podam kilka charakterystyk:
korpus - grusza
top (3mm) łwierk (ponad 30-letni)
binding - palisander
gryf - jednoczęłciowy - jawor
osprzęt - przyzwoity:)
pikap - wykonany przez drugiego forumowego Dariusza - wszystko jasne:) (pikap jest bezbłędnie wykonany i odzywa się bez krztyny zamulania - okręgłe brzmienia)
lakier (to ta moja działka w wykonaniu wiosła) - lakier skrzypcowy spirytusowy i politura na warstwy wierzchnie - przepis na lakierowanie od Adama (lutnik.pl) - on mnie pokierował jak sporzędzię lakier i jak nakładaę. Wzorowałem się na skrzypcach Adama, które zamiełcił w tym temacie: http://forumlutnicze.pl/viewtopic.php?f ... aro#p23461
i mamy wspólny mianownik - ef

gryf wykołczony jest olejem (truoil)
Niestety nie udaje mi się zrobię lepszych zdjęę, jak się uda - to podmienię. Dwa pierwsze zdjęcia pokazuję proces lakierowania, reszta to warsztat Darka - więc fotek nie mam:)
Na koniec podziękowania dla Piotra (popik10) za wkład w wyrzeęšłbienie gitary.
Zdjęcia pierwotne usunięte na prołbę PiotraCh. Zdjęcia włałciwe w dalszej częłci tematu