Ruchomy mostek?

Dyskusje na temat budowy gitar elektrycznych.

Moderator: poco

Kondziq

Ruchomy mostek?

Nieprzeczytany post autor: Kondziq »

Witam!

Stałem się posiadaczem starej, polskiej gitary - Defila Jola 2. Chciałbym "przerobię" ję na wzór Fendera Jaguara. Czy możliwe jest w ogóle w gitarze, która ma struny przechodzęce przez korpus, zamontowanie takiego mostka jak w Jaguarze, albo w ogóle mostka ruchomego?
poco
Moderator

Re: Ruchomy mostek?

Nieprzeczytany post autor: poco »

W Jaguarze nie masz mostka ruchomego, a przynajmniej ja się nie spotkałem. Dla pewnołci obejrzałem egzemplarze w necie i potwierdziłem ten fakt.
Położenie mostka jest łciłle zdefiniowane i nie ma potrzeby robię mostka jak do archtopa, ale ...
Sędzę, że chodzi Ci raczej o strunocięg, który w Jaguarze jest zintegrowany z tremolem. Takie samo, a przynajmniej bardzo podobne były montowane w Jolanach prod. czeskiej.
Zamontowanie takiego strunocięgu jest banalnie proste, a mostek ? No cóż, zawsze można pokombinowaę i ze stałego zrobię ruchomy.
tremolo tutaj kupisz http://www.ebay.pl/sch/i.html?_from=R40 ... r&_sacat=0
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Kondziq

Nieprzeczytany post autor: Kondziq »

Dokładnie, chodziło mi o ten strunocięg połęczony z tremolem, mój błęd.
A co z otworami na struny, tymi z tyłu korpusu? Bo rozumiem, że raczej trzeba to uzupełnię w jakił sposób.
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

kołkowanie??
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Zrób zdjęcia z obu stron korpusu i zapodaj na forum, bo tak, to rozmowa o drewnianych karabinach.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
vintage

Nieprzeczytany post autor: vintage »

Kondziq pisze:Witam!

Stałem się posiadaczem starej, polskiej gitary - Defila Jola 2. Chciałbym "przerobię" ję na wzór Fendera Jaguara. Czy możliwe jest w ogóle w gitarze, która ma struny przechodzęce przez korpus, zamontowanie takiego mostka jak w Jaguarze, albo w ogóle mostka ruchomego?
Trzeba zaczęę od tego, że w Joli 2 nie ma strun przechodzęcych przez korpus. Jeżeli coś takiego jest w Twojej Joli zakładajęc, że jest to rzeczywiłcie Jola, to jest to modyfikacja dokonana przez poprzedniego posiadacza.
Jaki jest sens przerabiania Joli na Jaguara ? Niech pozostanie tym czym jest a jest zabytkiem, którego można poddaę procesowi renowacji, co będzie namiastkę lutnictwa. Przerobiona na Jaguara będzie tylko jego parodię. To jakby zabytkowę Syrenę 103 przerabiaę na Mercedesa.
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

ano właśnie... jaguara z niej nie zrobisz i tak. Odnawiajęc lakier, korygujęc gryf plus jakił abgrejd osprzętu sprawisz że będzie to ładna pani Jola - i będziesz zadowolony:) Jak pójdziesz drogę, którę zamierzyłeł to najprawdopodobniej zostaniesz z rozgrzebanym wiosłem... ile już takich rozgrzebanych projektów jest tu na forum? A może się mylę, może są pokołczone, tylko koledzy nie chcę się pochwalię, nie istotne. Posłuchaj głosu rozsądku (vintage).
pozdrowienia
Piotr
ODPOWIEDZ