Szlifierka do krzywizn - co zamiast filcu?

Dyskusje na temat narzędzi używanych w lutnictwie.

Moderator: poco

Ender

Szlifierka do krzywizn - co zamiast filcu?

Nieprzeczytany post autor: Ender »

W szlifierce padł mi filc. Zwyczajnie się już przetarł i kolejne szlifowanie nie wchodzi w grę, trzeba zmieniaę. I się zastanawiam czy dawaę nowy filc, czy wymienię na coś innego.
Fajna byłaby twarda guma, ale mogłaby przypalaę. Bez żadnego podkładu z kolei papier szybko się zrywa i niewygodnie się pracuje. Macie jakieł doświadczenia, propozycje?
Awatar użytkownika
shopiK

Re: Szlifierka do krzywizn - co zamiast filcu?

Nieprzeczytany post autor: shopiK »

W mojej bębnowej samoróbce zastanawiałem się (czytałem obawy) nad jakimł filcem - ale założyłem papier testowo bez podkładu - i jest ok. Wiadomo, dużo nie pracuję, ale kilka tych twardych desek (ovankgol) już przejechałem i jest ok. Papieru nie zrywa i nie przypala (może dlatego, że bęben to aluminiowa rura. A ty masz bęben lity? z czego
Ender

Nieprzeczytany post autor: Ender »

Klejone plastry sklejki.
Może to przez sklejkę właśnie zrywało, ale inna sprawa, że jak już szlifuję to trochę tego mam. Poza tym z filcem szlifowanie jest nieco cichsze, co nie jest bez znaczenia.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Nie kombinuj z gumę. Nic z tego nie wyjdzie, albowiem guma MUSI byc po naklejeniu szlifowana, wyrównywana, ryflowana, a to generuje koszty.
Co innego filc. Ten stosuje się w szlifierkach wielowałowych.
Gumowane walce maję zastosowanie w szlifierkach szerokotałmowych, gdzie same walce zwykle nie stykaję się z materiałem szlifowanym, są tylko przekaęšłnikiem ruchu http://multicamplus.pl/produkty/maszyny ... r-ksv.html.
Naklejasz przecież filc spiralnie, pasem szerokołci takiej samej jak papier łcierny. Chyba, że masz innę opcję. Poza tym filc niweluje nierównołci samego papieru łciernego dajęc zawsze równa powierzchnię szlifowania, amortyzuje.
Tutaj ważne są obroty wału, gdyż za duże będę wtłaczaę powietrze pod papier i powodowaę jego rwanie. To samo , gdy stosuje się zbyt duży nacisk, to ciepło wydzielane robi wrogę robotę.
Ciszej na pewno jest i prołciej, i łatwiej wymienię i wyrównaę filc.
Sę różne szkoły i praktyki w tym temacie, ale ja jestem akurat tradycjonalistę.
Pozdrawiam, Ryszard
Nie wiem jak korek się sprawuje, ale pewnie podobnie, tyle, że droższy.
via vita curva est
ODPOWIEDZ