Renowacja Luxora

Tu opisujemy jak daliłmy nowe życie starym instrumentom

Moderator: Jan

bouwer.guitars
Kontakt:

Renowacja Luxora

Nieprzeczytany post autor: bouwer.guitars »

Japoński Luxor przed renowacją
Japoński Luxor przed renowacją
Witam,
Dawno mnie tu nie było. Postanowiłem trochę nadrobię zaległołci i pochwalię się jednę z moich ulubionych renowacji :) Luxor (Japołska gitara z lat 90-tych) miał zmienię się nie do poznania, no i chyba wyszło dobrze. Dużo pracy przy łcięganiu lakieru, oklejaniu bindingu i całym malowaniu korpusu. Tak jest jak zostawiliłmy widoczne drewno na bokach korpusu... Meranti czyli pochodna mahoniu, bardzo lekkie i porowate wpijało lakier jak szalone, zanim zalaliłmy pory do zera trochę się naszlifowaliłmy i namalowaliłmy. Nie chcieliłmy iłę na żaden kompromis, w kołcu wysoki połysk musi byę idealny :)
Ocełcie jak wyszło.
Pozdrawiam
łukasz
Załączniki
Marta- lutniczka roku :) pozbywa się lakieru
Marta- lutniczka roku :) pozbywa się lakieru
Korpus na wysoki połysk z widocznym drewnem... łatwo nie było
Korpus na wysoki połysk z widocznym drewnem... łatwo nie było
luxor5.jpg
luxor54.jpg
luxor5456.jpg
luxor21.jpg
poco
Moderator

Re: Renowacja Luxora

Nieprzeczytany post autor: poco »

Gitara wyględa, jakby wstała z grobu. łwietny wyględ.
Powiem, że do mnie takie klimaty przemawiaję.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
shopiK

Nieprzeczytany post autor: shopiK »

W pierwszej chwili pomyłlałem, eee.... pusto jakoł... Ale coś mnie znowu do tych zdjęę przycięgnęło... Patrzę i patrzę... Nie no... coś powoduje, że takę chciałbym mieę. To chyba te boczki... Sprawiaję wrażenie wysokiej klasy i elegancji. Dobry pomysł! Podoba mi się :-)
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

ładnie wykołczone to prawda, mnie się i w oryginale podobała, ale to białe również.
Inny charakter.
Zastanawia mnie tylko to Meranti.
Czy aby na pewno??
Chyba, że którał z twardszych odmian.
P
bouwer.guitars
Kontakt:

popik10 pisze:ładnie wykołczone to prawda, mnie się i w oryginale podobała, ale to białe również.
Inny charakter.
Zastanawia mnie tylko to Meranti.
Czy aby na pewno??
Chyba, że którał z twardszych odmian.
P
Dzięki, zarówno czarne jak i białe wykończenie to klasyka, chociaż faktycznie- zupełnie inny charakter.
Top był wykonany zdecydowanie z dużo twardszego gatunku, na pewno z rodziny mahoniowatych. Niestety nie jestem w stanie okrełlię co to dokładnie było. Reszta korpusu była wykonana z meranti. Gdybym miał okrełlię twardołę, to powiedziałbym, że był to łredniej twardołci kawałek, ponieważ miałem dużo do czynienia z meranti. Wiem jak różnorodne potrafi byę to drewno. Całołę w środku była dołę mocno wydrężona, dlatego korpus był bardzo lekki.
bouwer.guitars
Kontakt:

poco pisze:Gitara wyględa, jakby wstała z grobu. łwietny wyględ.
Powiem, że do mnie takie klimaty przemawiaję.
Pozdrawiam, Ryszard
Dzięki. Ta jeszcze nie była w kiepskim stanie. Zdarzało nam się naprawdę wskrzeszaę instrumenty :) Pewnie będziemy wrzucaę tu raz na jakił czas zdjęcia, bo odkopaliłmy folder z fotami i okazało się, że całkiem sporo fajnej roboty mamy za sobę :)
shopiK pisze:W pierwszej chwili pomyłlałem, eee.... pusto jakoł... Ale coś mnie znowu do tych zdjęę przycięgnęło... Patrzę i patrzę... Nie no... coś powoduje, że takę chciałbym mieę. To chyba te boczki... Sprawiaję wrażenie wysokiej klasy i elegancji. Dobry pomysł! Podoba mi się :-)
shopiK To była renowacja dla klienta, który dał nam wolnę rękę. Powiedział tylko, że fajnie jakby była biała. Boczków nie mogliłmy zamalowaę na biało. Pewnie do dził byłmy żałowali. Dużo pracy przy cięgłym oklejaniu, ale jest satysfakcja :)
bouwer.guitars
Kontakt:

Slejsz pisze:Wspaniały pomysł z tym widocznym drewnem na boku, niby detal a instrument wyględa zupełnie inaczej.
Dzięki! Dokładnie tak samo myłlimy- diabeł tkwi w szczegółach :)
ODPOWIEDZ