szlifierka walcowa diy

Dyskusje na temat narzędzi używanych w lutnictwie.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
molu

szlifierka walcowa diy

Nieprzeczytany post autor: molu »

Zmobilizowany przez shopika postanowiłem dokołczyę budowę swojej maszyny. Posuw materiału na popych, szerokołę walca 47cm, silnik 1,1kW. Poniżej kilka fotek i filmik.

Krężki z mdfu 21mm. Wycięte z grubsza, póęšłniej frezowane na szablonie, do ostatecznego kształtu. Otwór na wał tak dopasowany, że po frezowaniu idealnie pasuje do wałka 30mm. Całołę sklejona titebondem. Po kilku tygodniach od sklejenia trzy krężki pękły. Zupełnie to nie przeszkadza, ale rzuca się w oczy. Można było zrobię ze sklejki, tylko koszt zdecydowanie wyższy. Poza tym mdf miałem w zapasie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak mniej więcej wyględa.
Obrazek

Blat ma grubołę 46mm, jest wykonany z trzech płyt mdf (18/10/18).
Na poczętku wałek, który robi za zawias był przymocowany do blatu za pomocę łożysk w oprawach, ale wymieniłem na nieruchome mocowanie (podpory do wałka cnc).
Obrazek

Osłona walca ze sklejki 6mm.

Obrazek
Obrazek

Mocowanie papieru
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jakołę powierzchni po szlifowaniu. Papier o gradacji 80.
Obrazek

I film.

T.
Awatar użytkownika
shopiK

Re: szlifierka walcowa diy

Nieprzeczytany post autor: shopiK »

I jaki w kołcu wybrałeł sposób podnoszenia blatu? "Lewarek"?
Awatar użytkownika
molu

Podobnie jak u Ciebie - kliny. Tyle, że na wózku są łożyska i na nich opieraję się kliny.

T.
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

No to teraz jak ktoł potrzebuje płyty do akustyka to Molu może liznęę komplecik :-)
Pomyłl o tych dociskach materiału przy wyjłciu.
Przy cienkim szerokim materiale i temperaturze z tarcia może Ci podnosię drewno.

P
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

No fajne ustrojstwo.
Zapodałeł o pęknięciu tego mdf-u i pewnie będzie się to ujawniaę też na innych, ale potem. Stęd koniecznołę jednak spinania tych krężków szpilkami, na takiej zasadzie jak się skręca silniki elektryczne. To jest najprostsza i najłatwiejsza metoda, bo wystarczaję tylko dwa otwory - widaę takie na zdjęciu na skrajnym krężku. Ale to tylko w mdf. Można tez użyę kołków drewnianych i łęczyę pomiędzy sobę kółka jak elementy meblowe - dyble cięte z metra o długołci 2 x grubołę i 4 otwory równomiernie rozmieszczone na krężku, czyli potrzebny szablon i wiertarka stołowa. łęczęc naprzemiennie na klej tworzymy "pancerny" wałek. ;-)
Gdybył zastosował inny materiał, nie było by tego.
Dlatego fakty nigdy nie kupił bym mebli z MDF. To jest szajs i lepiej dopłacię i kupię z płyty wiórowej.To tak na marginesie.
Co do tej regulacji, to jeżeli będziesz stosował ja do okrełlonych grubołci, to tam za wiele kombinacji nie potrzeba, ale jak ma byc uniwersalne, to tak jak już wczełniej rozmawialiłmy. Układ w nmiejscu zamocowany na stałe i tylko podnoszony jeden koniec gwarantuje zawsze powtarzalnołę równoległołci płyty szlifowanej. Niemniej jednak będzie korzystniejsze, kiedy kolejne przejłcia będę na odwróconym o 180 deg materiale. Większa dokładnołę i uniknięcie "klina". Pokaż , jak rozwiężesz temat tych docisków na wejłciu i wyjłciu, bo popik ma rację z tym podnoszeniem. Może rozważ wałki dociskowe, bo ich kształt i sztywnołę jako konstrukcji, pozwoli na bliskie podejłcie do wału szlifierki
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
molu

Docisk materiału na wyjłciu planuje. Jeszcze nie wiem jaki, bo musi byę zsynchronizowany z blatem. Pewnie będzie to jakał rolka na sprężynie.
Co do pęknięę w mdf - mam nadzieję, że co miało pęknęę to już się ujawniło. Sę trzy pęknięcia, powstały w odstępie kilku dni. Jest też ryzyko, że jak zacznę regularnie szlifowaę, nagrzewaę walec, to gDzieł znowu się rozejdzie.
Do póki są to szczeliny o szerokołci 0.5mm to nie ma problemu, są niewyczuwalne. Poda tym - gorzej gdyby pękało w poprzek..
Jak by się mocno posypał walec to zrobię nowy, ze sklejki.

T.
Ender

Nieprzeczytany post autor: Ender »

1. Papier kupujesz z metra i docinasz kołcówki? Jest jakoł dodatkowo mocowany poza wkrętami na kołcach wałku?
2. Wycięg jakił większy, czy odkurzacz? Jak z jego skutecznołcię?
3. Zdaję sobie sprawę z tego, że bardzo trudno przy tej maszynie zrobię posuw - jak był okrełlił siłę, potrzebnę do przepchnięcia materiału przez maszynę? Mam na myłli szeroki element przy niewielkim zbiorze.
4. Włożyłeł w to sporo wysiłku, a rama skręcona na odwal się, nieładnie :P
Awatar użytkownika
molu

Papier kupuję z metra, obcinam kołcówki pod odpowiednim kętem. Kupuję z rolki 20 cm szerokołci, tnę wzdłuż na pół i mam dwa paski. Na wałek o łrednicy 124mm, szerokołci 470mm potrzeba ok 237 cm papieru (szerokiego na 10cm). Na skrajnych krężkach jest "klocuszek" dokręcany łrubkę. We wnęce, w którę wchodzi ten klocek jest nakrętka rampowa. Mdf by nie wytrzymał wkręcania i wykręcania. Dodatkowo łcianki wnęki są zalane klejem ca.
Odkurzacz przemysłowy z cyklonem (w szóstej sekundzie na filmie widaę cyklon, po lewej stronie). Na poczętku, przy równaniu walca, myłlałem, że odkurzacz jest niewystarczajęcy - mnóstwo pyłu, lekko naelektryzowany, zaklejał okienko, trochę zwiewał spod osłony. Teraz, przy szlifowaniu jest ok, ale mimo to trochę pyłu się wydostaje. Mocniejsze ssanie by nie zawadziło. Ale odkurzacz daje radę.
Siła wymagana do przepchania materiału to wypadkowa fantazji przy kręceniu korbkę od wysokołci, szerokołci szlifowanego materiału. Nie sprawdzałem o ile podnosi się blat przy pełnym obrocie korbkę, ale nie trzeba pchaę mocno przy 1/4 obrotu. Pół obrotu to już opór wyraęšłny. Maszyna jest na kółkach, z hamulcami, ale kółka są małej łrednicy, hamulce takie sobie i czasem udało mi się trochę przesunęę szlifierkę. Przy bardzo szerokiej desce będzie trzeba obracaę o mniej niż 1/4. Jak bym okrełlił siłę - wyraęšłny opór.
ad4... noo.... ee.. wiem.

/edit
papier jest mocowany tylko dociskami na kołcach wałka. Sam się zaciska na wałku - trzeba tylo nawijaę w odpowiednię stronę.

T.
Ender

Nieprzeczytany post autor: Ender »

molu pisze:(...)Odkurzacz przemysłowy z cyklonem (w szóstej sekundzie na filmie widaę cyklon, po lewej stronie)(...)
Jakim filmie, nie widzę żadnego linku?
Awatar użytkownika
molu

Link był pod zdjęciami

T.
ODPOWIEDZ