Obróbka drewna w starym stylu.

Na każdy temat ...

Moderator: poco

Awatar użytkownika
palisander

Obróbka drewna w starym stylu.

Nieprzeczytany post autor: palisander »

Witam.

Krótki filmik pokazujęcy możliwołci ludzkiego umysły jełli chodzi o proste narzędzia do obróbki drewna oraz inne sprawy bardzo pomocne w warsztacie.

Wszystko proste, prowizoryczne wręcz..... nie potrzebujęce prędu... ale jakże sprawne przy odrobinie praktyki oraz wprawy w obsłudze.

Takę droga oraz kierunkiem myłlenia powinien każdy podężaę chcęc ułatwiaę, usprawniaę i otwieraę nowe możliwołci w swej pracowni.... konstruujęc masą przeróżnych prostych i bardzo pomocnych urzędzeł i przystawek do maszyn....

http://www.youtube.com/watch?v=7WX6QsRX4aA
podstawa to dokładność
Wasyl

Nieprzeczytany post autor: Wasyl »

haha, skubany :D fajnie to zrobił
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Doskonałe :-D
Palisander wskazał dobry kierunek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Jak kto potrzebuje uzyskaę taki efekt to proszę bardzo. Dla mnie nie nowołę. Wystarczy się przejechaę do jakiegoł skansenu gdzie takie rzeczy demonstruja codziennie. Kiedyś się tak po prostu robiło bo prundu nie było ;) Fajnie się oględa, ale ja się cofał nie będę ;)
Wasyl

Nieprzeczytany post autor: Wasyl »

Masz mój łuk Piniu :D
łwiat idzie do przodu, nie będziemy robię bębnów kamieniami :)

aczkolwiek trzeba to połęczyę chyba: pomysłowołę, prostotę i technikę, to jest najlepsza opcja
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Pewnie, łatwiej kupię tokarkę ;-)
Trzeba umieę robię takie rzeczy chyba że masz na podorędziu magazyn maszyn.
Pozdrawiam
poco
Moderator

Re: Obróbka drewna w starym stylu.

Nieprzeczytany post autor: poco »

Takie drewno bez sąków, to pryszcz tak połupaę. Wie to każdy, kto sam rębał drewno do kominka. Warunek podstawowy, to zwykle trafię w łrednicę. Przy sąkach, zwłaszcza drewna iglastego i małych łrednicach, uderzaę trzeba w łrodek największego sąka. Potem też w łrodek rdzenia widocznego po rozłupaniu ( bręzowa linia rdzenia).
Jeszcze jedno. Tak łupaę można tylko iglaste i liłciaste łwieże. Liłciaste wyschnięte, okręgłe, to insza inszołę. :-D
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
szlifek

Nieprzeczytany post autor: szlifek »

Witam.
Widaę że gołę ma i wprawę i sporo pary.
Rębie całym ciałem - a nie tylko rękami.
Pomijajęc kwestię siekiery - to specjalna do łupania.
Tym nie mniej należy się szacunek - jak każdemu który robi coś perfekcyjnie.
Sam w wakacje muszę zbieraę i rębaę drewno - nie raz i 2 miesięce.
Połupaę kilka takich piełków to nie problem - ale tyle od " strzała " ?
To już wyczyn.
Pozdrawiam.
pamiątaj o cyklinie !
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Darku. :-D Trening czyni mistrza, a wierz mi, że tak trafiaę sam będziesz potrafił z palcem w ... po rozłupaniu 100 klocków. Ile ten gołciu przewalił m3, to nie potrafię sobie wyobrazię. Ale sporo.
Co do tego walenia z siłę, to nie jest prawda. Jak się przyjrzeę siekierze, to ma ona swoja masą,ostrołę, polerkę stosowny trzonek - cienki (elastyczny), a zadaniem drwala jest tylko nadaę odpowiednia prędkołę poczętkowę, a rozpędzona siekiera swoję masą robi resztę! Inaczej, to by ręce pozrywał przy takiej dawce klocków! Co do celnołci, to po opanowaniu narzędzia wystarczy patrzeę na tę kreskę, a siekiera trafi w to miejsce z dużę precyzję, ale gdyby sztywno trzymaę trzonek, to nigdy nie trafisz jak trzeba. Ale ręczki poczuję. (link do YT , pokazane jest jak się nadaje odpowiednia prędkołę ostrzy siekiery)
Podobnie się ma sprawa z wbijaniem gwoęšłdzi. Gwoęšłdzie wbijamy młotkiem, a nie rękę.
Dla miłołników obróbki drewna link https://www.youtube.com/watch?v=l2NCDJOmaOM . Tutaj widaę co i jak. Ale zabawa przednia, nie?
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Ender

Nieprzeczytany post autor: Ender »

Poco, wyjęłeł mi to z ustów :->
Trochę kubików już przewaliłem, parę siekier zniszczyłem i od siebie dodam tylko dwie rzeczy.
Raz - siekiera powinna byę dobra. Byle szajs też porębie drewno, ale dobrę zrobimy to wielokrotnie łatwiej.
Dwa - trzeba używaę odpowiedniej siekiery do odpowiedniej pracy. Innę rozłupuje się duże kloce, innę przygotowuje drzazgi na rozpałkę.
Poza tym tak nie powinno się rębaę drewna. Miejsce pracy powinno byę czyste i równe, siekiera to nie zabawka. Ten film to pokazówka i z naukę ma niewiele wspólnego.
szlifek

Nieprzeczytany post autor: szlifek »

Witam.
Pewnie że pokazówka- kto by się szamotał w lesie z takę robotę.
No i widaę jak gołę wiele razy wbija ostrze w podłoże.
A jak trafi na kamieł ?
Dobry pieniek - sztywno osadzony , odpowiednia siekiera na długim trzonku i leci.
W tym roku trafił mi się w lesie kubik ( prawie ) pniaczków - sąk na sąku.
Można było pałę.
Pozdrawiam.
pamiątaj o cyklinie !
Awatar użytkownika
Andrzej

Nieprzeczytany post autor: Andrzej »

Ten sposób jest dobry, ten facet chyba żyje z rębania i niema czasu na zabawę.
https://www.youtube.com/watch?v=depGGSiUJ6A
ODPOWIEDZ