Korekta menzury w gitarze klasycznej

Dyskusje na temat budowy gitar akustycznych.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
Jerzy S

Re: Korekta menzury w gitarze klasycznej

Nieprzeczytany post autor: Jerzy S »

Wg mnie dłuższę menzurę maję struny grubsze/niższe. Tak więc wypada, że 652mm jest "zarezerwowane" dla struny E6, pozostałe natomiast krótszę. Jednak pewnie zauważyłeł, ze struna H2 ma dłuższa menzurę od G3, jest to uwarunkowane grubołcię stosunkiem grubołci rdzenia i wago struny (G3 jest struna z owijkę) do częstotliwołci jaka wydaje. Tak to wypada wg ucha i fizyki :)
szlifek

Nieprzeczytany post autor: szlifek »

Witam.
Ale jak dobierzesz na testowym piórku jak nie będzie rowka ?
Gdzie umiełcisz testowe piórko ?
Każdy lutnik stosuje inne metody - przez siebie opracowane.
Poza tym wykonawcy niekiedy mieszaję struny - częłę " normalnych " a częłę " twardych ".
Rób jak na planach - tylko czy te plany są poprawne ?
Widziałem swojego czasu plany z takimi belkami że nie miało to prawa graę.
Najlepiej to by było mieę w ręce instrument i pomierzyę.
Nie zapominajęc o grubołci płyty w różnych miejscach.
Pozdrawiam.
pamiątaj o cyklinie !
Awatar użytkownika
Jan

Nieprzeczytany post autor: Jan »

Zrobię włałciwę kompensację nie jest tak trudno. Najpierw trzeba zaczęę od zmierzenia i zaznaczenia w którym miejscu na strunniku znajduje się menzura gitary czyli dwie pełne oktawy. Następnie przy pomocy tunera koniecznie chromatycznego! i urzędzenia takiego jak od Stewmaca lub gwoęšłdzia jak zrobił to Piotrek ustalamy miejsce gdzie pusta struna i przyciłnięta na XII progu maję identyczny (optymalna sytuacja) dęšłwięk dlatego potrzebny tuner chromatyczny bo zwykły stroik gitarowy pokaże brak stroju. Póęšłniej już tylko nadanie profilu strunnikowi i gramy. Problem jest wtedy gdy strunnik jest za węski i widzimy, że pomimo przesuwania pręta regulacyjnego po strunniku nie mamy stroju na XII progu i czujemy, że należałoby go jeszcze przesunęę dalej a grubołę strunnika się kołczy. Pozostaje wtedy wyfrezowaę nowy, szerszy kanał w mostku na strunnik i zrobienie nowego strunnika. To już nie jest takie proste i wymaga frezarki ręcznej i pewnych precyzyjnych umiejętnołci ale to też da się samemu zrobię.
Pozdrawiam Janek
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Ja to robię zupełnie inaczej. Może dlatego że nie poprawiam instrumentów. Pozycjonuję gotowy mostek na surowym (nie lakierowanym instrumencie) z fałszywym strunocięgiem. Zaznaczam miejsce i dopiero wklejam mostek. Tak sobie kiedyś wymyłliłem i to mi się sprawdza. Małę korektę robię już na wklejonym mostku.
Awatar użytkownika
Jan

Ty mówisz o wklejaniu mostka i ustawianiu menzury gdy instrument jest budowany a Ja kiedy robi się korektę ęšłle brzmięcej gitary i trzeba poprawnie ustawię menzurę lub zrobię jej korektę. Mógłbył wrzucię zdjęcia kiedyś jak będziesz wklejał mostek? Chętnie bym zobaczył jak i inni koledzy zapewne też. Im więcej osób będzie pokazywało jak różne elementy się robi to tym lepiej będziemy się wszyscy orientowali jak coś należy zrobię. Czasem ktoł inny robi coś inaczej i można podpatrzeę lepsze sposoby na zrobienie danej rzeczy.
Pozdrawiam Janek
popik10

Może kiedyś. Nie mam w planie teraz nic akustycznego oprócz rozpoczętego archtopa. Muszę pokołczyę zaczęte rzeczy i niestety nie są to w większołci instrumenty.
Ale znalazłem stare zdjęcie tenorka. Po ustawieniu pozycji poszedł do malowania.
Mostek w tym wypadku był prosty. Bez kompensacji.
Awatar użytkownika
Jan

Jakiego drewna użyłeł na mostek? Jakiej szerokołci masz kanał na strunnik bo widzę, że kanał też wyfrezowany, nie obawiasz się, że braknie kołci do kompensacji zwlaszcza jak struny bedę 12stki. Mostek fantazyjny. Widaę wklad własny ale ja też zawsze coś wymyłlam od siebie.
Pozdrawiam Janek
popik10

To ukulele gra już kilka lat. Nic nie brakło bo najpierw było ustawione "na sucho" jak pisałem wczełniej.
Materiał to wenge - niezbyt dobre na most ale tak wtedy zrobiłem.
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

wenge jest fajne - zwłaszcza jak pod paznokieę wejdzie :)
pozdrowienia
Piotr
ODPOWIEDZ