Akustyk Jumbo faned frets

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

Awatar użytkownika
Piotrek_Violin

Akustyk Jumbo faned frets

Nieprzeczytany post autor: Piotrek_Violin »

Postanowiłem niedawno że zrobię coś innego i tak zrodził się pomysł na tę gitarę :) Forma zrobiona drewno wstępnie przygotowane - działam !
Pudło będzie jumbo najprawdopodobniej z wycięciem, łwierkowy top, padaukowe boczki i tył, szyjka mahoł, ożebrowanie chyba łwierk-zobaczymy. Gitarę kleję klejem kostnym, wykołczona będzie lakierem spirytusowym (spirytus uda mi się legalnie przewieęšłę, czekam jeszcze na jeden papier i będzie transport spirytusu o mocy 99,9 :-D :) Menzura E1-640mm E6-680mm. Na dził Dzieł mam tyle :D drewno posklejane, wstępnie pocienione oraz wstępnie oszlifowane.
Załączniki
Świerkowy top
Świerkowy top
Łączenie
Łączenie
Padauk boczki i tył
Padauk boczki i tył
Taki wzorek :)
Taki wzorek :)
Awatar użytkownika
Makowy

Re: Akustyk Jumbo faned frets

Nieprzeczytany post autor: Makowy »

Fajnie :)
Który próg robisz prostopadły?
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Ale pięknie - czekam na kolejne posty:)
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Piotrek_Violin

Dzieki ! 7 prog bedzie prostopadly
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

No ciekawym bardzo. Lubie takie projekty.
P
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Projekt ciekawy, ale ja w takich konstrukcjach podstrunnic nie gustuję.
Dla kogoł konkretnego pewnie ten sprzęt, bo niewielu pokusi się na takie karkołomne wygiby paluchami. :-D
Widzę to w całołci, ale jako typowy sprzęt solowy. No bo jak łapaę funkcje? A może to kwestia ęwiczenia?
Za stary jestem na takie ciekawostki. :->
Pozdrawiam i życzę powodzenia w realizacji. Będę kibicował.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Piotrek_Violin

Poco ten akurat dla nikogo konkretnego, wpadł pomysł więc się robi. Mi takie podstrunnice nie sprawiaję trudnołci w graniu. Andy McKee np gra na takich gitarach https://youtu.be/cQX-WgT0ACQ?t=4m14s tu np dołę fajnie tłumaczy "what's the deal with the frets".
Po głowie chodzi mi idea by wyrzucię "upper transverse brace" i w jej miejsce dorzucię "tone bar" oraz nie doklejaę podstrunnicy do topu tylko "nadwiesię" ję nad pudłem tak jak to ma miejsce w smyczkach, po to by jak najwięcej topu mogło swobodnie wibrowaę. By to było wykonalne oraz by mostek nie ważył za dużo musiałbym lekko zmienię kęt szyjki i zbliżyę się do zera stopni, prawdopodobnie zrobię grubszę podstrunnicę (ponieważ nie chce cięgnęę mahoniu tak daleko), oraz po głowie chodzi mi wzmocnienie podstrunnicy dwoma profilami węglowymi. Co myłlicie o takim eksperymencie ? Na mostek mam już plan, nie będzie kołków strun, ale kulki strun będę zaczepiane o bridge plate.
popik10

Hoho, dużo zmian, pomyłlałeł ja wpłynie ugięcie gryfu na sprzęganie topu??
Mocowanie strun o podstawę-płytkę mostka to nic nowego, w zasadzie w każdym akustyku to tak wyględa. I nie bardzo rozumiem akcji zamian w belkowaniu.
Możesz przybliżyę co chcesz osięgnęę??
P
Awatar użytkownika
Piotrek_Violin

Teraz mnie olłniło że nie ma to sensu w momencie gdy zrobię wycięcie w pudle, bez wycięcia może i gra jest warta łwieczki. Chciałem odprężyę miejsce w którym normalnie przyklejamy podstrunnicę by ta częłę płyty mogła swobodnie wibrowaę, ponieważ w standardowej konstrukcji jest dołę mocno stłumiona przez "upper transverse brace" Natomiast moję ida na mostek wyględa tak że wywalam kołki i robię mostek tak ja na rysunkach.
Załączniki
mostek.jpg
mostek2.jpg
popik10

Musiał był tam zrobię jakił kanał (widziałem rozwięzane ze sztabka mosiężnę), ale jaki to wtedy ma sens skoro odciężasz układ demontujęc kołki a wklejajęc mosiędz. Można by ew. pomyłleę o łęczeniu drewna z węglem, dało by to sztywnołę i zmniejszenie wagi.
P
Awatar użytkownika
Piotrek_Violin

Brodge plate mogę zrobię z hebanu co akurat stosuję w modelu orchestra martina, zamiast palisandru/łwierku. Cienka blaszka z mosiędzu też dobry pomysł. Zamysł na taki mostek to czysto wizualny pomysł, nie rozpatrywałem go pod względem wagi kołków. Kanał czerwony zaznaczony na rysunku byłby nieznacznie szerszy od struny, tak by kulka miała odpowiednie zaczepienie na bridge plate.
edit:
Przygotowania do rozety powiedzmy że zakołczone, rozeta będzie wykonana z "Blue Paua" oraz po obwodzie dekoracyjna żyłka. Ja używam tego piękny materiał, ale bardzo wymagajęcy. By pracowało się z nim łatwiej ja przyklejam tę płytkę na epoxy do forniru, co znacznie usztywnia i utwardza materiał, bez tego jest strasznie kruchy a podkład fornirowy łwietnie klei się titebondem czy klejem kostnym, po wklejeniu lakieruję dodatkowo lakierem 2k by podczas szlifowania nie uszkodzię cienkiego forniru paua.
Awatar użytkownika
Piotrek_Violin

Paua już gotowa do wklejenia, niestety dził już chyba nie zdężę jej wkleię. Tak się prezentuje. Pozostało wkleię laminat z muszli, zalakierowaę by póęšłniej nie uszkodzię delikatnej powierzchni muszli, wyfrezowaę kanaliki na żyłkę zewnętrznę i wewnętrznę, wkleię żyłkę :mrgreen:
Załączniki
Gotowe
Gotowe
Paua w całek okazałości
Paua w całek okazałości
Podczas szlifowania
Podczas szlifowania
Jig do szlifowania
Jig do szlifowania
Się robi ;)
Się robi ;)
Pocięte formatki
Pocięte formatki
Frezuję na rozetę
Frezuję na rozetę
Taką wilgotność utrzymuję w pracowni
Taką wilgotność utrzymuję w pracowni
Zalaminowana płytka
Zalaminowana płytka
Zalaminowana płytka
Zalaminowana płytka
popik10

A takie rozwięzanie mostka??
Obrazek

P
Awatar użytkownika
Piotrek_Violin

no no ciekawe ! Muszę sobie to rozrysowaę czy będzie pasowało do główki.
Awatar użytkownika
Piotrek_Violin

Prace nad rozetę idę powoli, ale do przodu. Rozeta wydaje się byę na razie lekko nierówna, ale to tylko złudzenie ponieważ wcięż zdobienia wystaję około 0.5mm ponad łwierk.
Załączniki
DSC00373.JPG
DSC00377.JPG
ODPOWIEDZ