polerka stacjonarna

Dyskusje na temat narzędzi używanych w lutnictwie.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
molu

polerka stacjonarna

Nieprzeczytany post autor: molu »

Nie podobała mi się idea polerowania lakieru gębkami na wiertarce, a jako, że za wielu opcji nie ma, to działania poszły w stronę polerki stacjonarnej. Wygoda pracy, jakołę powierzchni, a przede wszystkim niewielka ilołę czasu jaka jest wymagana do wypolerowania gitary .. bajka. Oczywiłcie coś za coś... wychodzi drożej niż gębki (ale i tak o wieeele taniej niz gotowa, fabryczna polerka, np od Stewmaca).
Co w trawie piszczy... w sumie lista niezbędnych elementów jest dołę krótka.
Silnik, sprawa oczywista. Musi byę. Tutaj nie ma co szaleę i ładowaę potwora o dużej mocy. Z prostego powodu - niezbyt mocny silnik jest "bezpiecznikiem", utrudnia uszkodzenie polerowanej powierzchni jak się ktoł za mocno przyłoży. Po prostu się zatrzyma... myłlę, że silnik w przedziale 0,4-1,0 kW w zupełnołci wystarczy. Ja mam 1,1 kW ale tylko dlatego, że wycięgam go ze szlifierki walcowej, nie chciałem kupowaę kolejnego. Gdybym miał kupię to w okolicy 750W (1HP). Obroty również ważne, ale to raczej będzie miało wpływ na zakup kół pasowych i koła polerskie. Nie może kręcię za szybko i za wolno. Motur u mnie ma chyba 1440 obr/min. Prędkołę kół trzeba sobie wyliczyę samemu, po tym jak się te koła nabędzie. Albo odwrotnie - majęc silnik, dwa koła pasowe i znajęc obroty po przełożeniu, dobieramy łrednicę koła. A skęd wiedzieę jaka ma byę ilołę obrotów dla koła? W różnych miejscach w necie można znaleźć prędkołci liniowe w zależnołci od polerowanego materiału.
Dla plastiku i drewna , dla satyny 15 - 20 m/s, poler 15 - 18 m/s i na lustro 20 - 25 m/s.
I jeszcze przyda się to:
obroty/łrednica mm/prędkołę m/s
800/250/10
800/300/12
800/350/14
800/400/16

1400/250/18
1400/300/22
1400/350/25
1400/400/29

Teraz trzeba sobie powyższe poskładaę do kupy..

Koła pasowe - super wygodny jest system optibelt, spory wybór łrednic, szybki montaż i demontaż.
Potrzebny jest jeszcze jakił pręt, na który założymy koła. Uważam, że nie ma się co pchaę w gwintowane pręty z marketu. Koło pasowe (optibelt) musi byę pewnie zaciłnięte na osi, a pręt gwintowany tego nie gwarantuje. Poza tym gładki pręt będzie sztywniejszy, co ma spore znaczenie, bioręc pod uwagę, że dla wygody operowania korpusem, gryfem, a nawet całę gitarę, potrzebny jest pręt ok 1m długołci. U mnie jest pręt o łrednicy 30mm. Trzeba sobie jeszcze skombinowaę gwint na kołcach pręta. Wskazany drobnozwojowy, ale przede wszystkim na jednym kołcu lewy, a na drugim prawy. Chyba nie trzeba tłumaczyę dlaczego.
Niestety nie znalazłem nakrętek M30 lewych z drobnym zwojem, więc kupiłem M24 i zostały przetoczone na M30.
Tarcze polerskie - raczej większe niż mniejsze. Minimum wg mnie to 300mm, bo inaczej jest ryzyko spotkania gitary z wałkiem albo innym ruchmym elementem. Ilołę kół - minimum dwa, ale raczej trzeba pod dwa na stronę, chyba, że ktoł kupi odpowiednio grube. Wygodnie mieę tak z 5cm grubołci. Osobne koła na stronę to mus - nie można mieszaę gradacji pasty polerskiej.
Na koniec jakał podstawa, zdecydowanie sztywna. Warto tak zaprojektowaę konstrukcję by była podparta zaraz pod mocowaniem osi - inaczej może mieę tendencję to oscylacji. Koła nie są jakoł super wyważone, a przy sporym ramieniu, jakie daje 40-50 cm osi, niewiele potrzeba by telepaę.

Wałek, mocowanie wałka, koło pasowe i te sprawy..
Obrazek

Mocowanie
Obrazek

Kuko
Obrazek
Obrazek

No i poklejone do kupy
Obrazek

Pasty polerskie
Obrazek

A... na koniec - wskazana ochrona twarzy i jakał maska. Trochę syfu się robi, dołę drobnego.

T.
Awatar użytkownika
Piotrek_Violin

Re: polerka stacjonarna

Nieprzeczytany post autor: Piotrek_Violin »

Fajna maszynka ! Tez bede chcial sobie cos takiego zrobic bo polerowanie na gabkach juz mnie irytuje, a poleruje 3ma gradacjami na gabkach. Powiedz mi gdzie kupiles kola polerskie, oraz paste ?
Awatar użytkownika
molu

Co do kół i pasty - nie wiem skęd Ci będzie taniej. Można kupię w Stewmac, Lmii (US), Rall (Niemcy), a w PL pastę u przedstawiciela Menzerny, koła Sizal. Ja brałem z PL bo przesyłka tałsza, natomiast same materiały w podobnych cenach.

T.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Ja takie coś mam od jakiegoł czasu. Nieoceniona rzecz :)
szlifek

Nieprzeczytany post autor: szlifek »

Witam.
Pewnie że super urzędzenie.
Warto by zabezpieczyę jakoł te nakrętki - " kołpaczki " z drewna - na przykład.
To samo tyczy się wałka - nawet gębkę jakęł owinęę.
Szkoda by było zajechaę w instrument - a jak wiadomo - wszystko się może wydarzyę - niestety.
Pozdrawiam.
pamiątaj o cyklinie !
Awatar użytkownika
molu

Słuszna uwaga, nie trzeba wiele by wjechaę rogiem w kręciołki. Przyględałem się podczas polerowania i momentami było niebezpiecznie blisko. coś tam wydziergam.

T.
Awatar użytkownika
shopiK

Nieprzeczytany post autor: shopiK »

A które tarcze polerskie z oferty sizala zastosowałeł?
Awatar użytkownika
molu

Tarcza flanelowa, typ V. Najlepiej tam zadzwonię i powiedzieę do czego potrzebna, doradzę. Z opisu i zdjęcia wyględa na to, że tarcza z ostatniego zdjęcia na stronie też może byę ok. Taka gruba. Ja mam luęšłniejsze, ponoę lepiej odprowadzaję ciepło. I rzeczywiłcie, jakoł wyjętkowo mocno się nie grzało przy polerce.

T.
Awatar użytkownika
shopiK

Bardzo ciekawa firma ten Sizal. Napisałem do nich zapytanie mailem... W cięgu kilku minut sami zadzwonili! A po złożeniu zamówienia jeszcze raz dzwonili z jakęł propozycję. Miłe, że są takie firmy co dbaję o klienta.

Zaproponowali właśnie flanelę typ V do naszych zastosował.
Awatar użytkownika
molu

Przygotuj się na niezły syf w pomieszczeniu, przy pierwszym użyciu tarcz. W sumie to trzeba je wyrównaę zanim się zacznie polerowaę. Czyli jakił stalowy grzebieł, odpalenie maszyny i równanie kół. Lecę kłaki jak przy kwitnieniu topoli :) Ja sobie zrobiłem takie coś

Obrazek

Jeżeli używasz dwóch kół po jednej stronie, to staraj się nie zmieniaę ich położenia względem siebie. Jak wyrównasz koła to jakoł się tam układaję, wyważaję przy równaniu. Jak zdemontujesz i ponownie założysz to warto pilnowaę by były tak samo ustawione.

T.
Awatar użytkownika
shopiK

tzn. trochę wiem czego się spodziewaę. Używałem już tarcz polerskich na tokarce :-)

https://www.youtube.com/watch?v=NmnRFtVrEdM - tam na kołcu poleruję sobie :-)

Zastanawiam się natomiast nad wyborem koncepcji... Czy robię wolnostojęcę - coś jak na zdjęciu poniżej, czy raczej mniejsze a mocowane do np. strugnicy...

Plus za wolnostojęcę - mniejszy strach, że uderzę w coś gitarę...
Minus - czy nie będzie skakaę po garażu?
Załączniki
polerka.jpg
Awatar użytkownika
molu

Wolnostojęca odpada. Prędzej czy póęšłniej ję przestawisz podczas polerowania. To co pokazałeł na zdjęciu, ale przykręcane do podłogi - ok. Albo zrób tak jak widaę na filmie.

T.
szlifek

Witam.
Jak będzie za mała podstawa to i wywrócię się może - a to by było straszne.
Zrób jak molu napisał - albo przykręcana do podłogi - albo na stole.
Jak w filmiku z linku.
Warto zwrócię uwagę - jaki i gdzie położony jest wentylator.
Inaczej łmieci i pyłu będzie wszędzie pod dostatkiem.
Pozdrawiam.
pamiątaj o cyklinie !
Awatar użytkownika
molu

Możesz jeszcze przezbrajaę szlifierkę walcowę i tam jakoł mocowaę wałek z kołami, napędzaę silnikiem szlifierki. Tutaj gołciu ma podobny patent.

T.
szlifek

Jakieł to straszne - tak blisko maszyny operowaę instrumentem.
Jeżeli już robię jakił " kombajn " to trochę inaczej.
Jako oł od szlifierki zastosowaę rurę .
I wtedy można sobie w wyżej wymienionę rurę instalowaę co tam chcemy.
Przedłużkę do polerki , tarczę do szlifowania , itp.
Ale trzeba by wzięę to pod uwagę przy konstruowaniu całołci
a może już byę za póęšłno.
pamiątaj o cyklinie !
ODPOWIEDZ