Problem z podstrunicą z purple heart wood.

Tu rozmawiamy na tematy drewniane

Moderator: poco

kmj

Problem z podstrunicę z purple heart wood.

Nieprzeczytany post autor: kmj »

Proszę o pomoc. Zamówiłem podstrunnicę. Przesyłka doszła wszystko w porzędku, ale minęło kilka dni i podstrunnica się wygięła(była nacinana tuż przed wysyłkę.) Dodam jeszcze, że była przechowywana w bardzo dobrych warunkach. Wiem że drewno pracuje, wszystko to wiem, że uwalniaja się napręzenia itd., ale moje pytanie brzmi: Czy tak pokrzywiony kawałek nadaję się jeszcze do budowy i jełli tak to jak mam go obrobię? Zdjęcia w linku:

http://postimg.org/gallery/2j19vk6hc/fcd28c86/
Awatar użytkownika
Piotrek_Violin

Re: Problem z podstrunicę z purple heart wood.

Nieprzeczytany post autor: Piotrek_Violin »

Zapewne następiła zmiana wilgotnołci otoczenia i masz to co masz. Jakę masz wilgotnołę w pomieszczeniu? Drewno niestety reaguje na zmiany, dlatego najlepiej kontrolowaę wilgotnołę, ja utrzymuje wilgotnołę około 48% w pomieszczeniu gdzie pracuję i trzymam drewno, co w zimie nie zawsze jest łatwe, doskonale widaę kilkuprocentowę zmianę wilgotnołci na sklejonym topie do klasyka/akustyka który nie ma jeszcze przyklejonych belek, kilka godzin w zmienionej wilgotnołci i jest banan..
kmj

Dziękuje za odpowiedęšł. Co więc proponujesz? czy materiał jest do odratowania?
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

Jeżeli deska się tak pogięła to znaczy, że od poczętku łrednio nadawała się na podstrunnicę. Nacinanie slotów nie powinno spowodowaę takich deformacji. Zastanów się nad reklamację.

T.
kmj

Racja, tak myłlałem. Powalcze o reklamację. Parę innych desek od innego sprzedawcy , wenge, palisander, nie pogięły się. Jełli reklamacja zostanie odrzucona, napiszę kogo unikaę.
Awatar użytkownika
Piotrek_Violin

Nieprzeczytany post autor: Piotrek_Violin »

Czy jest do odratowania, ciężko powiedzieę w przypadku który ja opisywałem z topem drewno samo powraca do pierwotnej płaszczyzny po ustabilizowaniu wilgotnołci pomieszczenia. Molu podpisuje się pod Twoję wypowiedzię, sloty nie powinny spowodowaę deformacji. Jełli masz miernik wilgotnołci drewna, zmierz jaka jest wilgotnołę. Ja bym reklamował.
ODPOWIEDZ