Problem ze strojem
Moderator: poco
Re: Problem ze strojem
Jak iglakiem wypiłowaę slot 0,11mm? I to w dobrej opcji. A nie np. 0,9mm.
Pokaż zdjęcie jak to wyględa â?ł
P
Pokaż zdjęcie jak to wyględa â?ł
P
Małym iglakiem nożowym to zrobiłem, bardzo delikatnie piłowałem, miałem problem z tymi rowkami, za pierwszym razem spierniczyłem i musiałem drugie siodełko wycinaę
ale za drugim razem się względnie udało, rowki są trochę jak litera "v" ale struny stabilnie siedzę nie brzęczę, stroi to i gra 

Nacinanie w "V" nie jest korzystne, albowiem przy zmianie strun na grubsze/ciełsze zmienia się akcja. Należy dężyę do układu zbliżonego do "U". Wiem, że to nie jest łatwe, ale po to są pilniki, lupy, okulary, itd., aby zrobię to w miarę poprawnie.
Piszę w miarę, bo i narzędzia, nawet markowe mogę mieę rozrzut parametrów.
Lekki luz nie przeszkadza, albowiem struny zwykle nie biegnę idealnie równolegle i będę się opieraę o płaszczyznę bocznę slota, a różnice w grubołciach nie są aż tak krytyczne, co z kolei pozycjonuje strunę w osi slotu precyzyjnie.
Gdyby było inaczej, to przy każdej wymianie strun zmieniajęcej grubołę trzeba by było zmieniaę siodełko i robię regulacje.
Jasnym jest, że muzycy maję swoje preferencje co do strun i najczęłciej używaję okrełlonych w konkretnej gitarze, więc i sloty bywaję niezmienne.
Najważniejsze , to nacięę sloty na tę samę głębokołę.
Pozdrawiam, Ryszard
Piszę w miarę, bo i narzędzia, nawet markowe mogę mieę rozrzut parametrów.
Lekki luz nie przeszkadza, albowiem struny zwykle nie biegnę idealnie równolegle i będę się opieraę o płaszczyznę bocznę slota, a różnice w grubołciach nie są aż tak krytyczne, co z kolei pozycjonuje strunę w osi slotu precyzyjnie.
Gdyby było inaczej, to przy każdej wymianie strun zmieniajęcej grubołę trzeba by było zmieniaę siodełko i robię regulacje.
Jasnym jest, że muzycy maję swoje preferencje co do strun i najczęłciej używaję okrełlonych w konkretnej gitarze, więc i sloty bywaję niezmienne.
Najważniejsze , to nacięę sloty na tę samę głębokołę.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Tak mi to wyszło, wiem że może nie jest super idealnie ale działa tak jak powinno
Chyba zrobię trzecie podejłcie do tego siodełka
wpadłem na pomysł jak wykonaę nie inwestujęc w drogie narzędzia bardzo precyzyjnie te rowki 

Dzięki, brzmienie mnie urzekło
zastanawiam się jakby brzmiał elektroakustyk z takim siodełkiem. Pozdrawiam

Nie ma co się zastanawiaę, trzeba sprawdzię. Ja czasem robię mosiężne i można powiedzieę, że nieco rozjałnia brzmienie. Chyba 

ładnie się prezentuję mosiężne
mam kawałek mosiędzu adekwatny pod siodełko i też o takim myłlałem ale ostatecznie padło na stalowe. Do akustyka niebawem też wyrzeęšłbię.
Makowy można wiedzieę na jakim kleju wklejałeł te mosiężne siodełko?

Makowy można wiedzieę na jakim kleju wklejałeł te mosiężne siodełko?
Dwie kropelki superglue, jak wszystkie inne.
Ok dzięki za info. A czy mosiędz nie powoduje że wiosło jest głołniejsze?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Raczej nie. Chyba, że przedtem było coś co miało konsystencję bliższę gumy niż twardego plastyku i tłumiło. Wtedy może się wydawaę, że jest głołniej.