powoli mielęc tematy forumowiczów trafiłem na ten i chętnie odkopie. Parę dni temu robiłem próbkę na odpadku z podstrunnicy PRS'owego ptaszka. cholernie się spinałem bo szef kręcił się jak smród po gaciach i zerkał co robię więc było nerwowo częłę wycięłem w domu na zwykłej szlifierce, już opisuje jak było od poczętku...
a więc najpierw był wielki wybóch i powstała materia, po uksztautowaniu sie na planety i atmosfery powstały jednokomórkowce, potem dinozaury i ludzie pierwotni. Kilka chwil póęšłniej...:
*znalazłem w internecie zdjęcie w dużych rozmiarach PRS'owej podstrunnicy z ptakami typ "modern birds"
*importowałem jpg do corela i w dużym powiększeniu obrysowałem kontury
*zwymiarowałem je do projektu gitary który zrobiłem wczełniej, więc powstały ptaki w skali 1:1
*wydrukowałem kilka kopii zgrubnie wycięłem i nakleiłem kropelkę na macicę perłowę, którę sprowadziłem od chiłczyka z eBuy'a 3zł za szt. z darmowę dostawę

(nie wiem jakim cudem im się to opłaca)
*drugę kopie nakleiłem na kawałek palisandru i wycięłem nożykiem do tapet(niewygodny i mało precyzyjny, polecam skalpel) tu było sporo zabawy przeplatajęc z robotę w pracy i zabawę z szefem w raz, dwa, trzy babajaga patrzy
* jak wspomniałem macicę perłowę wycięłem wstępnie szlifierkę w pracy mamy małę dremelkę grawerskę z różnymi kołcówkami tam gdzie mogłem wyszlifowałem reszta to mały iglaczek półokręgły
w zwięzku z tym, że miałem stresa, połpiech i trzęsące ręce, a w domu brak czasu rzeęšłba w drewnie nie wyszła najlepiej były różne głębokołci i przy dociskaniu macica popękała w kilku miejscach no ale cóż zalałem to cyjanoakrylanem delikatnie a szczeliny wypełniłem startym na papierze pyłem palisandrowym i zalałem porzędnie kropelkę po wyschnięciu zeszlifowałem papierem łciernym
(taka rada... kropelka nie nadaje się do wypełniania z pyłem drewnianym po zalaniu szybko więże z celulozę i zasycha na wierzchu przy łcieraniu kilka razy pył wysypywał mi się ze szczelin między macicę a drewnem potrzebny dłużej więżęcy klej o niskiej lepkołci do takiego manewru lub klej z którego można zrobię zaprawkę do wypełniania...)
szkoda że połpiech był bo wycięcie macicy perłowej wyszedł idealnie aż się zaskoczyłem jak łatwo się to obrabia...
UWAGA PYł Z MACICY PERłOWEJ JEST NIEBEZPIECZNY NIE WOLNO GO WDYCHAę.!!!