Markery na podstrunnicy i inne jej upiąkszenia ;)

Jak się to robi ... pytania i odpowiedzi.

Moderator: poco

nieryey

Markery na podstrunnicy i inne jej upiększenia ;)

Nieprzeczytany post autor: nieryey »

Witam :)

Jak zrobic zwykle markery (te okragle) i jak dopasowac do otowrow w podstrunnicy?

A jezeli chodzi o wymyslniejsze markery, np. trapezy, motywy kwiatow, itp., to co proponujecie?
A skoro juz przy motywach jestesmy, to jak zrobic takie duuuzy motyw przechodzacy przez cala podstrunnice?

Widzialem tez niejednokrotnie podswietlana podstrunnice na zwyklych LEDach. Koles gdy naciskal odpowiedni prog, to zaswiecala mu sie na nim dioda ;) Super efekt ;) Ma ktos pomysl lub schemat jak wykonac takie cus? ;)
felix0
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: felix0 »

Do prostych okręgłych kropek wystarczy dobrze dopasowane ostre wiertło z prowadnicę, czyli z takim szpikulcem ostrym.

Jeżeli chodzi o bardziej wymyłlne zdobienia, to trzeba mieę frezareczkę np DREMEL z podstawkę i wyfrezowaę wczełniej zaznaczony obszar :)
Tak tak Powiedział szpak.
http://qooni.mooo.com/siodemka/
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

A same kropki mozna zrobic z wytoczonego materialu jak drewno , plastyk , metal itd... pozniej , pociac "na plasterki" wcisnac z klejem w otwor i wyrownac z podstrunnica ...
nieryey

Nieprzeczytany post autor: nieryey »

A jesli chodzi o np. jeden motyw przez cala dlugosc podtrunnicy? Frezarka da rade? Bo jakos mi sie nie wydaje, zeby to bylo takie latwe......
Bite my shiny metal ass!
Mielcar

Nieprzeczytany post autor: Mielcar »

Możnaby to chyba zrobię ploterem 3d. Sę firmy które takie rzeczy robię: http://www.3dploter.com/galeria.htm (pierwsze wygooglowane).
Ale tu muszę się do pytania dołęczyę. Czy są masy płynne którymi wypełnia się takie wyfrezowane kształty i zostawia do stwardnięcia? Może żywica epoksydowa byłaby ok? Musiałoby to byę twarde bo do fretlessa i najlepiej w ciemnym odcieniu, bo do klonowej podstrunnicy.
Znalazłem też gDzieł w necie sklep internetowy który sprzedaje takie koraliki do robienia biżuterii. Sę różne, z fajnych różnokolorowych gatunków drewna, z tworzyw sztucznych i z masy perłowej w przerozmaitych kształtach. To nadawało by się idealnie jako "twardy" wypełniacz.
felix0
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: felix0 »

Wypełniacze są ale to jest kicha, trzeba wycięę marker np z masy perłowej odrysowac na podstrunnicy, wyfrezowaę pół milimetra więcej(albo na styk) i zalaę klejem przeżroczystym, potem zeszlifowac po wyschnięciu i bedzie git. \
Ja dawno temu takie podobne rowki musiałem na zajęciach dłutem robię i gołę suwmiarkę sprawdzal głębokołę na całej powierzchni. zawsze dostawałem =3 (trzy na szynach), najlepsza ocena to była -4. A teraz frezarki mamy , dremele i inne maszynki cnc he he
Tak tak Powiedział szpak.
http://qooni.mooo.com/siodemka/
Tyrciusz

Nieprzeczytany post autor: Tyrciusz »

hehe nio tak ale jak prędu nie będzie to zostanie tylko dłutko. wracajęc do podstrunnicy. zdobienie np kamieniami będęšłmasami perłowymi na całej długołci niej est proste ponieważ najpierw musisz wycięę (wyfrezowaę otwory potem wkleię motyw i na kołcu przecięę np piłę włosowa w celu zrobienie rowków na progi. wydaje się proste ale tak nie jest bo takie plastry kamieni trudno zeszlifowaę i trzeba mieę diament a wiadomo ze to nie jest tanie. trzeba również odpowiednio wyprofilowaę podstrunnice do uzyskania odpowiedniego łuku. przy tego rodzaju podstrunnicach trzeba uważaę na wilgotnołę drewna ponieważ napór rozszerzajęc i kurczęcej się struktury drewna spowoduje albo pojawienie się szczelin( możne wypałę jakił element ) będęšłmożne pod wpływem nacisku pęknęę. chodzi mi tu o bardzo wymyłlne wzory bo jełli będzie to zwykły wzór typu trapez czy inny motyw to na pewno nic się nie stanie gorzej jak na przykład jest motyw jakichł pnęczy czy zwierzęt gdzie jest dużo drobnych elementów.
Awatar użytkownika
palisander

Nieprzeczytany post autor: palisander »

Trochę mnie nie było, ale obudzę trochę ten temat ... jest ciekawy i każdy robięc i instrument chce zaskoczyę siebie i innych jakimł pięknym motywem na podstrunnicy. Otóż opiszę w ,, pigułce'' jak zrobię to efektownie i dokładnie. Oczywiłcie mistrzostwem jest intarsja i to nie ulega dyskusji. Prosty i skuteczny sposób który chcę objałnię to nic innego jak wypełnianie precyzyjnie wyciętych grawerkę laserowę motywów. Warunek jest taki, że głębokołę grawerowania musi mieę minimum 2,5 mm. Każdy szanujęcy się zakład łwiadczęcy takie usługi ma takie urzędzenie. Zatem wybieramy coś ciekawego i lecimy do grawera z podstrunnicę! Potem wracamy do warsztatu i siadamy wygodnie , przy dobrym łwietle i rozkładamy przed sobę akcesoria do modelingu paznokcia... Potrzebna nam będzie przerobiona neci lampa UV do utwardzania żelu, żel do budowania płytek paznokci i sproszkowana masa perłowa do wymieszania z żelem. Jest tego tyle w sklepach i na allegro, że głowa szczypie... Różnorodnołę barw , odcieni i innych spraw daję nam ogromne możliwołci modyfikowania. Wypełniamy wycięty motyw gotowę ,,miksturę" żelowę i utwardzamy lampę UV. Po utwardzeniu podstrunnica gotowa jest do dalszej obróbki ... czyli wykonania radiusa lub dotarcia i wypolerowania. To tyle jełli chodzi o materiały kosmetyczne. Jełli ktoł natomiast woli imitację kołci naturalnej niech odwiedzi sklep medyczny z materiałami dla stomatologów... Tam dopiero są ciekawe rzeczy...! Masy do robienia nadlewek zębów i inne cudełka. Trochę pomysłowołci i można wiele zdziałaę. Mam nadzieję, że chociaż trochę niektórym pomogłem i wskazałem jakił kierunek... Dalej już tylko Wasza inwencja i pomysłowołę. Pozdrawiam wszystkich i życzę pięknych motywów na hebanie, palisandrze i innych drewienkach.
podstawa to dokładność
Qbeq99

Nieprzeczytany post autor: Qbeq99 »

powoli mielęc tematy forumowiczów trafiłem na ten i chętnie odkopie. Parę dni temu robiłem próbkę na odpadku z podstrunnicy PRS'owego ptaszka. cholernie się spinałem bo szef kręcił się jak smród po gaciach i zerkał co robię więc było nerwowo częłę wycięłem w domu na zwykłej szlifierce, już opisuje jak było od poczętku...

a więc najpierw był wielki wybóch i powstała materia, po uksztautowaniu sie na planety i atmosfery powstały jednokomórkowce, potem dinozaury i ludzie pierwotni. Kilka chwil póęšłniej...:

*znalazłem w internecie zdjęcie w dużych rozmiarach PRS'owej podstrunnicy z ptakami typ "modern birds"

*importowałem jpg do corela i w dużym powiększeniu obrysowałem kontury

*zwymiarowałem je do projektu gitary który zrobiłem wczełniej, więc powstały ptaki w skali 1:1

*wydrukowałem kilka kopii zgrubnie wycięłem i nakleiłem kropelkę na macicę perłowę, którę sprowadziłem od chiłczyka z eBuy'a 3zł za szt. z darmowę dostawę :) (nie wiem jakim cudem im się to opłaca)

*drugę kopie nakleiłem na kawałek palisandru i wycięłem nożykiem do tapet(niewygodny i mało precyzyjny, polecam skalpel) tu było sporo zabawy przeplatajęc z robotę w pracy i zabawę z szefem w raz, dwa, trzy babajaga patrzy

* jak wspomniałem macicę perłowę wycięłem wstępnie szlifierkę w pracy mamy małę dremelkę grawerskę z różnymi kołcówkami tam gdzie mogłem wyszlifowałem reszta to mały iglaczek półokręgły

w zwięzku z tym, że miałem stresa, połpiech i trzęsące ręce, a w domu brak czasu rzeęšłba w drewnie nie wyszła najlepiej były różne głębokołci i przy dociskaniu macica popękała w kilku miejscach no ale cóż zalałem to cyjanoakrylanem delikatnie a szczeliny wypełniłem startym na papierze pyłem palisandrowym i zalałem porzędnie kropelkę po wyschnięciu zeszlifowałem papierem łciernym

(taka rada... kropelka nie nadaje się do wypełniania z pyłem drewnianym po zalaniu szybko więże z celulozę i zasycha na wierzchu przy łcieraniu kilka razy pył wysypywał mi się ze szczelin między macicę a drewnem potrzebny dłużej więżęcy klej o niskiej lepkołci do takiego manewru lub klej z którego można zrobię zaprawkę do wypełniania...)

szkoda że połpiech był bo wycięcie macicy perłowej wyszedł idealnie aż się zaskoczyłem jak łatwo się to obrabia...

UWAGA PYł Z MACICY PERłOWEJ JEST NIEBEZPIECZNY NIE WOLNO GO WDYCHAę.!!!
Załączniki
2014-01-13-842_1.jpg
Kuba
Odi

Nieprzeczytany post autor: Odi »

Bardzo ładny efekt. A ta perła z Ebaya to w jakim rozmiarze?
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Też tę perłę jestem zainteresowany, jakił link??
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

A wiesz,ze fajny efekt wyszedł przez te peknięcia. Jakbył nie napisał to pomyslałbym,ze tak miało byę :)
Qbeq99

moja siostra też powiedziała że wyględaję jak zrobione celowo ;)

to była TA>> wyszło jakieł 3 zł z dostawę

a TUTAJ>> do wyboru do koloru

tylko trzeba zwrócię uwagę kto ma umowę z pocztę i wysyła za free i dobrze jest mailowo wyjałnię żeby przebierali takie lepsze bo z 5 szt które przyszły tylko dwie się nadawały w całołci widaę, że nie jest to pierwsza jakołę tylko jakał kołcówka przy samym wierzchu skorupy, ale i tak wyględa sto razy lepiej niż akrylowe. Powiem tak kiedy otworzyłem paczkę to pomyłlałem... noo widaę że kosztowały 3 zł szt. ale po przejechaniu papierem aż mi się sama gęba ucieszyła. Oczywiłcie jakby kupię te za 4.99$ to by wyględały i mieniły się ładniej... Wzięłem je włałciwie po to żeby zobaczyę jak się je obrabia i jak wyględa.. i jest nieęšłle, robię jeszcze jednę próbkę tym razem wolniej, wrzucę fotkę jak skołczę :) pozdrawiam.
Kuba
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Należy się browarek :lol:
Pozdrawiam
Qbeq99

Ależ dziękuję, nie odmówię ;)

i obiecana próbka nr 2
Załączniki
próbka2.jpg
Kuba