Rozpoczynam nowy wętek w którym chcę dzielię się z Wami moję pierwszę budowę gitary klasycznej.
Jest to naprawdę budowa od zera, zrodził się pomysł i powoli go drężę. Czas by się tym podzielię.
Z góry bardzo dziękuję za wszystkie komentarze uwagi i odpowiedzi na moje pytania.
Dla mnie osobiłcie będzie to również mobilizacja bym budowę doprowadził do kołca

Sę pewne ograniczenia, poza brakiem doświadczenia, mianowicie czas i fundusze

Więc pewnie będę dłubał długo a nawet jeszcze dłużej, bo chcęc zaoszczędzię (np na narzędziach) muszę połwięcię więcej czasu na kombinowanie, robienie własnych rozwięzał i patentów.
Plan działania:
1. Zbieranie wiedzy - proces chyba nieskołczony

- Literatura z jakę się zaznajamiam:
- Irving Sloane Clasic guitar construction
- Roy Courtnall Making Master Guitars
- Luis Fęębregas IbęęęęezLa Construcción de la Guitarra Espaęęola - choę hiszpałskiego nie znam ale jest sporo zdjęę i rysunków więc można się wiele domyłlię, a może znajdę gDzieł też tłumaczenie.
- Wybrałem projekt - Torres 1. Kierowałem się tym, że to jest, klasyk włród klasyków. A od takich wzorów najlepiej wyjłę. Nie znalazłem dokładnych planów do łcięgnięcia więc na podstawie rysunków z księżki Making master guitars tworzę dokładny rysunek w AutoCAD.
Podzielę się, ale muszę jeszcze co nieco uporzędkowaę.
2. Kompletowanie narzędzi i zorganizowanie warsztatu
Warsztat dopiero organizuję i dużo mi jeszcze brakuje.
Kompletuję narzędzia i niezbędne urzędzenia.
Buduję formę, solerę oraz formę do kształtowanie boczków.
Solerę tworzę na wzór opisany w księżce "Making Master Guitars".
Już prawie gotowe.
Mam pytania odnołnie kształtowania boczków.
Chcę zbudowaę do tego formę "prasą" na której gnie się boczki przedtem wygotowane. Nigdy tego nie robiłem więc prasa wydaje mi się bezpieczniejsza niż giętarka i gięcie odręczne. Może się mylę, ale zdaje mi się, że bez doświadczenia łatwo ęšłle powyginaę.
Niektórzy radzę by gotowaę drewno przed wyginaniem a potem gięę na mokro na formie-prasie - ale po co się sezonuje i suszy drewno by potem je gotowaę? czy to nie szkodzi? Czy gotowanie dodaje jakił jeszcze włałciwołci?
Aby pominęę gotowanie wymyłliłem (podpatrzyłem na jakimł filmiku na youtube i zmodyfikowałem) właśnie takę formę-prasą ale o powierzchni wyprofilowanej z blachy (usztywnionę na krawędziach sklejkę pozostałę po wycinaniu formy) pod którę zainstaluję żarówki, które będę odpowiednio ję podgrzewały, ewentualnie z regulatorem. Na tej formie będę stopniowo dociskane za pomocę łrub boczki, aż do całkowitego dopasowania do formy.
Problem pojawia się przy wygięci do wewnętrz tym na środku (nie wiem jak się nazywa, taka jakby talia gitary) To rozwiężę poprzez zamontowanie w tym miejscu (nad giętym elementem) rury o promieniu odpowiadajęcym promieniowi zgięcia z żarówkę w środku. Rura będzie za pomocę łrub dociskana do formy.
W ten sposób wszystkie miejsca gięę będę podgrzane i odpowiednio wyprofilowane.
Pytania mam takie:
Czy podgrzewanie blachy i rury żarówkami wystarczy? i czy trzeba tę temperaturę precyzyjnie regulowaę? (ten patent podpatrzyłem w księżce Luis Fęębregas IbęęęęezLa Construcción de la Guitarra Espaęęola Cylinder metalowy o odpowiedniej łrednicy, mocna żarówka w środku i wyginarka gotowa)
Jak długo i w jakim tempie należy wyginaę boczki by ich nie uszkodzię?
I czy rzeczywiłci to uprołci sprawę? Pomijam tym sposobem gotowanie i (jak mi się wydaje) ryzykowne gięcie w rękach.
Tak czy inaczej będę potrzebował giętarki i zamierzam ję zrobię właśnie z rury i żarówki + regulator.
3. Kupno drewna na gitarę
Podstawowy problem to koszt. A z drugiej strony nie chcę kupowaę łwieżego drewna by nie czekaę kilku lat z budowę:) Pewnie to też niebawem zrobię ale z myłlę o przyszłołci.
Oględałem drewno dedykowane poszczególnym częłciom gitary w zagranicznych sklepach:
madinter.com i lmii.com
Madinter znacznie tałszy ale widaę, że mogę mieę gorszę jakołę niż w Limii.
Moje pytanie jest takie: z racji, że to będzie moja pierwsza gitara i pewnie popełnię wiele błędów, może szkoda kupowaę drogiego materiału, z drugiej strony nie chcę, by ze względu na taniołę i złę jakołę drewna instrument był zbyt mało wartołciowy (jeżeli już się uda zbudowaę

Pierwotnie wyliczyłem (w madinter.com) całe drewno na około 500zł + przesyłka
To bardzo ekonomiczna wersja. Z drugiej strony nie mam możliwołci wydaę więcej niż ok 800. Przynajmniej na razie.
Co radzicie czekaę na przypływ gotówki czy próbowaę z tego co jest?
4. Budowa
Jak będzie drewno to będzie o czym pisaę.
Sporo tego wyszło.
Gdy sprawy się posunę będę umieszczał zdjęcia i komentarze z kolejnych etapów prac.
Będę wdzięczny za wszelkie porady.
Pozdrawiam
Paweł
-