Klocki radiusowe

Dyskusje na temat narzędzi używanych w lutnictwie.

Moderator: poco

Witek

Klocki radiusowe

Nieprzeczytany post autor: Witek »

A gdyby zrobię klocki radiusowe z kartonu usztywnionym klejem z wodę? Wyjdzie jak kamieł, a bardzo proste do wykonania Co o tym uważacie?

Pozdrawiam
Witek

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
poco
Moderator

Re: Klocki radiusowe

Nieprzeczytany post autor: poco »

Kolego. Prosta, to jest konstrukcja cepa. ;-)
Przedstaw swój pomysł w strawnej i zrozumiałej formie, bo hasło, to tylko hasło i nic za sobę nie niesie.
Drugie primo, to gdyby było proste, a przede wszystkim użytkowo włałciwe, to dawno by ktoł na to wpadł.
Trzecie primo, to kawałek drewna w pracowni zawsze się znajdzie, a papier już niekoniecznie - pomijam pozostałe aspekty.
Zważ, że jeszcze prostsze jest wykonanie na wtryskarce, z tworzywa sztucznego, a jednak się nie robi - chociaż może?
Jakieł względy przemawiaję za takim, a nie innym klockiem radiusowym, czyli drewnianym lub aluminiowym.
Ale każdy ma prawo do własnej koncepcji.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Witek

Racja. Jak tylko będę miał chwilkę czasu, to spróbuję c: I okażę efekty i sposób pozyskania. Okazało by się to dużo tałsze niż klocek za 90 złotych a jeszcze prostsze w wykonaniu. Same plusy
poco
Moderator

Poszukaj na forum, a znajdziesz wszystko o klockach radiusowych i to bez wydawania pieniędzy.
http://www.stewmac.com/Luthier_Tools/To ... locks.html to oferta stewmaca dla porównania z cenami np. z guitar project http://guitarproject.pl/p/129/8386/blok ... ictwo.html. - podwójny. Inna opcja http://www.ebay.pl/sch/i.html?_from=R40 ... k&_sacat=0
Wybór jest i zależy od zasobnołci kieszeni.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Poszukaj tematu o jig-u do radiusów. Ja juz dawno olalem klocki.

Wysłane z Tapatalk.
Witek

Znalazłem Tylko, że nie mam frezarki... Mam Dremla i całę masą narzędzi, a frezarka nie była mi do tej pory potrzebna. Można spróbowaę jakoł dremla podpięę. Albo tałmówke, tylko wtedy pytanie; czy drewno się nie przypali, albo zbytnio nie nagrzeje? Mam pomysł jak to zrobię na tałmówce. W wolnej chwili to rozrysuję
Victor

Nieprzeczytany post autor: Victor »

Witek pisze:A gdyby zrobię klocki radiusowe z kartonu usztywnionym klejem z wodę? Wyjdzie jak kamieł, a bardzo proste do wykonania
Nie specjalnie to rozumiem. Nigdy nie robiłem takiego "myku" z kartonem, ale wyobrażam sobie, że łuk nadajemy po usztywnieniu kartonu. Czyli przygotowujemy karton i go frezujemy (?) lub wycinamy kawałek klockam i go frezujemy... ja bym wybrał to drugie.
Tak poza tym to Piniu ma rację, jig jest najlepszym rozwięzaniem.
Witek

Usztywnienie kartonu jest z dziedziny modelarskiej Zaczęłem prototyp robię, ale chciałem bardziej profesjonalnie podejłę do rzeczy c: Roztwór wodny wikolu da nam taki efekt. Jak zrobię częłę bloczku, to podełlę. Robienie w kartonie ma byę uniknięciem zakupienia frezarki. Nikt nie docenia tego materiału. Najpierw wycinamy, sklejamy i delikatne namaczamy wodnym roztworem wikolu.
poco
Moderator

Witek. coś zaczynasz tworzyę i wymyłlaę proch.
Nie wiem jakim cudem wikol będzie twardy jak skała ( to jest klej na bazie polwinylów i ma inne zadanie niż byę twardym jak skała), ale to Twoje zdanie - gdyby to był kostny, to i owszem, zgoda.
Kształt krzywizny musi skędł pochodzię, czyli musisz mieę "kopyto" do formowania na nim papieru lub obrabiaę skrawaniem, a tu już papier taki spolegliwy nie będzie, no i narzędzia skrawajęce będę w użyciu.
Ale. Jak masz dużo wolnego czasu, to czemu nie masz się przekonaę o zbędnym jego roztrwonieniu ?
Kupna frezarki nie unikniesz, jeżeli chcesz poważnie zajęę się sprawnę obróbka drewna. Co nie oznacza, że ręcznymi narzędziami tego się nie da zrobię, co frezarkę.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Witek pisze:Robienie w kartonie ma byę uniknięciem zakupienia frezarki.
Jak chcesz robię gitary to frezarka jest nieodzownym narzędziem, jak nie chcesz kupowaę frezarki to rób całe gitary z kartonu - po co się ograniczaę do klocków :) :) :)
ODPOWIEDZ