Grubołciówka-Ja sobie poradzią?
Moderator: poco
Grubołciówka-Ja sobie poradzię?
Witam.
Drodzy forumowicze.
Jak sobie radzicie z materiałem, jełli nie posiadacie na warsztacie grubołciówki? Mam oczywiłcie frezarkę. Jednak frezowanie nie daje jednolitej gładkiej powierzchni.
Jak z tym problemem sobie radzicie?
Pozdrawiam
Drodzy forumowicze.
Jak sobie radzicie z materiałem, jełli nie posiadacie na warsztacie grubołciówki? Mam oczywiłcie frezarkę. Jednak frezowanie nie daje jednolitej gładkiej powierzchni.
Jak z tym problemem sobie radzicie?
Pozdrawiam
Re: Grubołciówka-Ja sobie poradzię?
Ja sobie z tym nie radzę (
), ale według mnie możliwe odpowiedzi to: strug gładzik, szlifierka, papier łcierny na dużym równym klocku, cyklina. Wszystko zależy od tego jakę powierzchnię uzyskujesz po frezowaniu i jaki ma byę efekt kołcowy.

Hop hop.. a echo odpowiedziało... przecież to już było.. yło... 
1. frezowanie, szlifowanie
2. zakup grubołciówki
możesz zbudowaę bardzo przydatny w warsztacie szpej - szlifierkę walcowę.
Po frezowaniu możesz przepułcię przez walcowę i jest równo jak na stole.
Niestety, nie chcęc się narobię jak gupik, to pewnych etapów i wydatków nie da się przeskoczyę.
T.

1. frezowanie, szlifowanie
2. zakup grubołciówki
możesz zbudowaę bardzo przydatny w warsztacie szpej - szlifierkę walcowę.
Po frezowaniu możesz przepułcię przez walcowę i jest równo jak na stole.
Niestety, nie chcęc się narobię jak gupik, to pewnych etapów i wydatków nie da się przeskoczyę.
T.
Jako purysta proponuję wrócię do sprawdzonych przez wieki sposobów, a najbardziej dostępnym jest strug tzw. spust - tutaj masz rozważania na Twój temat https://www.forumlutnicze.pl/viewtopic. ... 9&start=30
W bardzo dobrym stanie http://allegro.pl/zabytkowy-hebel-strug ... 64804.html
Chcęc zwiększyę dokładnołę, to ostatnia operacja = cyklina, najlepiej w oprawce - prezentowałem wykonana przeze mnie w dziale narzędzia, ale można wykonaę w oprawie drewnianej, bez spawania itd.
Kurde! Dawniej nie mieli grubołciówek i nie mieli problemów, a jakie efekty uzyskiwano , to szok i niedowierzanie dzisiejszych oględaczy.
Pozdrawiam, Ryszard
W bardzo dobrym stanie http://allegro.pl/zabytkowy-hebel-strug ... 64804.html
Chcęc zwiększyę dokładnołę, to ostatnia operacja = cyklina, najlepiej w oprawce - prezentowałem wykonana przeze mnie w dziale narzędzia, ale można wykonaę w oprawie drewnianej, bez spawania itd.
Kurde! Dawniej nie mieli grubołciówek i nie mieli problemów, a jakie efekty uzyskiwano , to szok i niedowierzanie dzisiejszych oględaczy.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
No tak, ja do tematu podszedłem tylko pod kętem wyrównania powierzchni po frezowaniu. Gwoli łcisłołci kolego LAG nie myłl, że przepuszczenie deski przez grubołciówkę pozostawia powierzchnię która jest idealna i nic już nie trzeba robię. Ponadto pierwszę płaszczyznę potrzeba przygotowaę na strugarce. W twoim przypadku jełli nie chcesz szlifowaę po frezarce, najszybciej będzie jełli oddasz deskę do przestrugania na warsztat stolarski.
Jak masz duży płaski frez to powierzchnia frezowana jest ładna i prosta i wystarczy przeszlifowaę
Można jeszcze coś takiego zanabyę. http://www.stewmac.com/Luthier_Tools/Ty ... laner.html
Pozdrawiam, Ryszard
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
No z tym safe-t-planerem to nie taka prosta sprawa jak by się mogło wydawaę.
Aby powierzchnia była równa i nie wymagała sporej ilołci szlifowania potrzeba dobrej wiertarki stołowej, bez luzów, z obrotami w okolicy 3000/min. Stół w wiertarce bez luzów i nie może się wyginaę. Wiem, bo mam taki dynks.
T.
Aby powierzchnia była równa i nie wymagała sporej ilołci szlifowania potrzeba dobrej wiertarki stołowej, bez luzów, z obrotami w okolicy 3000/min. Stół w wiertarce bez luzów i nie może się wyginaę. Wiem, bo mam taki dynks.
T.
Dzięki wszystkim za odpowiedęšł. Nie oczekuję, że powierzchnia będzie idealnie równa. Jednak chciałem korzystajęc z Waszego doświadczenia, uzyskaę informację jak zrobię to najlepiej żeby nie było za dużo szlifowania. I nie chodzi żeby iłę na łatwiznę. Jednak każdy ma jakił "patentâ??, który ułatwia pracę i pozwala uniknęę głupich błędów.
Pozdrawiam
Pozdrawiam