WIP: Gibson SG

Dyskusje na temat budowy gitar elektrycznych.

Moderator: poco

Jedidan12

WIP: Gibson SG

Nieprzeczytany post autor: Jedidan12 »

Już od pewnego czasu miałem zamiar zrobienia czegoś własnego. Wybór SG jako modelu był prawie przypadkowy ponieważ gdyby nie fakt że kazano mi zagraę Highway to hell (ja uznałem że chce to zagraę tak samo jak Angus), a potem jeszcze nie miałbym okazji przekonaę się jak niesamowicie wygodny jest w nim gryf to raczej bym o nim nawet nie pomyłlał.
Od siebie chciałbym do niego wepchnęę parę zmian takich jak gniazdo jacka jak w tele czy dodanie killswitch'a.

Zanim jeszcze będę miał pewne pytanie do was to powinienem się przedstawię, czego nie zrobiłem wczełniej. :)
Nazywam się Daniel, mam 15lat a gram od 3 klasy podstawówki. Niestety jako leł uważam że nauczyłem się w cięgu tych lat zdecydowanie za mało. Obecnie posiadam Admirę Palomę i Strata nikomu nieznanej firmy Le Marquins, którego miałem już okazję rozłożyę na czynniki pierwsze. :P

1. Pierwsze moje pytanie jest odnołnie pręta napinajęcego gryf. Otóż mam pomysł aby go wykonaę z dwóch nakrętek, pręta gwintowanego oraz nakrętki no... takiej jak widaę poniżej która została by przyspawana na kołcu.
Obrazek
Obrazek

Czy taka konstrukcja miała by w ogóle szanse na włałciwe działanie? Na modelu nie widaę jeszcze ceownika oraz pręt musiałby byę wygięty tak jak gDzieł Zenek pokazywał poprzez włożenie np. nakrętki.

2. Widziałem w castoramie łwietne kawałki drewna pod podstrunnicę. Były jakieł tam sosnowe ale także bukowe i z dębu. Sosna się na pewno nie nadaje ale co z tymi dwoma?
Na korpus i gryf chciałbym klon. chyba dobry wybór?

Z Mocę, Daniel.

PS. Wybaczcie prymitywizm modelu :)
A, i moje pytania pomimo tego, że są typowe to zadaję tylko dlatego iż sam nie znalazłem hmm... satysfakcjonujęcej odpowiedzi. ;)
"Do or do not. There is no try." Yoda
VillBurn

Nieprzeczytany post autor: VillBurn »

hej to ja krótko Buk się nie nadaje dęb lepiej
raczej szukaj jakił egzotyków np. wege teak heban palisander
co do dębu poszukaj dębu wędzonego fajny ma kolor zbliżony wege
+_+
Jedidan12

Dzięki Vill. :)
Co do egzotyków to korci mnie jeszcze palisander... :twisted:
plotyn

Nieprzeczytany post autor: plotyn »

Widzę, że już chęci masz. Jest tylko jedno "ale". Nie chcę gasię twojego entuzjazmu, ALE... Czy masz do dyspozycji sprzęt do dłubania w drewnie oraz co też jest ważne miejsce pracy. Co by to się nie okazało, że nakupujesz drewna wszelakiego, a ni jak nie będziesz się mógł zabraę do "dłubania". Pozdrawiam
Jedidan12

Może jetem młody ale wbrew wszelakim pozorom nie głupi (przynajmniej nie bardzo :wink: ) więc sprzęt i wszystkie podzespoły są. Jadę w niedzielę do dziadka, który ma dwie złote ręce (stary inżynier). Z jego pomocę powinno się udaę. :)
sczmur

Nieprzeczytany post autor: sczmur »

W sumie mamy podobnę sytuacje, Jestesmy rówiełnikami z tym szczegółem że mój ojciec jest inżynierem i z jego pomocę próbuje skrobaę...
Jedidan12

O, więc witaj! Jak ci idzie i jakę robisz?

Pff... jestem kompletne wypruty. Cały Dzieł ganiałem za drewnem i albo nie mieli albo mieli ale już nie prowadzę sprzedaży, a jak poszedłem do lutnika to powiedział że ma klona ale w szopie i nie będzie ruszał do wakacji... :x
Ale nie, ja jeszcze dorwę jakęł deseczkę 8)

pzdr. Daniel

//edit: Które z tych drzew by się nadawały na korpus i szyjkę?

łwierk
Olcha
Modrzew
Lipa
Jawor (chyba najlepszy, nie?)
Czerełnia
VillBurn

Nieprzeczytany post autor: VillBurn »

Olcha Czerełnia korpus jawor gryf
+_+
Kris

Nieprzeczytany post autor: Kris »

model trasroda jest jak najbardziej poprawny, ja zrobiłem dokładnie taki sam w moim tele i nie narzekam, nawet gDzieł na forum wrzuciłem rysunek poględowy (w pajncie :D)
Awatar użytkownika
palisander

Nieprzeczytany post autor: palisander »

Wyczuwam wielki, młoDziełczy zapał i niecierpliwołę... Mimo wsparcia technicznego osób starszych i dysponujęcych odpowiednimi narzędziami sprawa może się nie udaę. Połpiech Danielu nie jest wskazany w takich sprawach. Zacznij od odpowiedniego projektu gitary z dokładnymi wymiarami. Potem zdobędęšłodpowiednie gatunki drewna np. Olcha na korpus i Klon na szyjkę. Pamiętaj też o wilgotnołci drewna żeby po finalnej obróbce i złożeniu wszystkiego do kupy za miesięc lub dwa nie zrobiła Ci się z tej gitarki ,,klekotka"... Palisander o którym napisałeł daj na podstrunnice. Poczytaj trochę jeszcze na temat budowy gitar i technik wykonania pewnych detali oraz rozwięzał technicznych i nie spiesz się zbytnio żeby Twoja ciężka praca i zaangażowanie nie poszło na marne.
podstawa to dokładność
sczmur

No mi akurat połpiech nie grozi... Drewno mam, dzięki uprzejmołci kaszubp zresztę, leży teraz na szafie i sie suszy... Do wiosny sie nie moge doczekaę... Dopiero wtedy zacznę się prace... Najpierw trzeba wyrównaę drewno i zaczynamy klejenie... Jak narazie mam projekt w blenderze i od czasu do czasu otwieram dodaę coś nowego albo poprawię... A co do projektu to jest to projekt własny można go zobaczyę w dziale plany w temacie "Mój 1-szy Axe"
Jedidan12

Vill, Kris- dzięki :)
palisander, dysponuję takimi planami :http://ecx.images-amazon.com/images/I/51yIylIy-RL.jpg tylko nie rozcięgniętymi i w znacznie lepszej jakołci :)
Fakt zaczynam się niecierpliwię bo od dawna mnie korci, a przez ostatni tyDzieł spotkało mnie kilka historii rodem z nędznej, amerykałskiej komedii podczas szukania tego drewna.
Jełli nie zdobędę w Okolicach Sandomierza/Tarnobrzegu olchy i klonu jak radziłeł to zrobię chociaż podstrunnicę z dębu lub palisandru (jełli będzie).

sczmur, zazdroszczę tego mahoniu, a co do modelowania to chciałeł się kiedyś nauczyę czy tylko do projektu? blender jak na darmowe urzędzenie daje duże możliwołci chociaż mnie niesamowicie denerwuje. Wolę płatnego ale Max'a :)
sczmur

Nauczyłem sie glownie do projektu ale ze swiadomoscia ze i tak sie przyda bo chce isc na architekture... :D Jak narazie nie jestem w stanie ogarnęę wszystkich opcji tego programu póęšłniej pewnie przejde na cada ale musze sie jeszcze podszkolic... Np nie wiem gdzie sa opcje zwiazane z liczeniem dlugosci i dzieleniem elementu wg wzoru matematycznego(do robienia progow...)
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Chopy. Nie walcie głowę w mur w sprawie liczenia progów! Zenek podał jak sobie wyliczyę progi do każdej menzury jaka sobie zażyczysz! Wystarczy poszukaę na forum. Zenek podał też plany tej gitary wraz z wymiarami progów. Jedidan .Z drewnem nie kombinuj. Do celów lutniczych powinno mieę 6-8% wilgotnołci i do tych pomiarów są wilgotnołciomierze. Można je kupię na allegro lub zapytaę w tartaku, może maję, to mógłbył u nich pomierzyę. Na podstrunnicę, to chłopaki napisali jaki materiał wzięę, inaczej narobisz sobie kaszany. To suszenie na szafie , to można w buty wsadzię. Może Ci sie wypaczyę jak byk. Czoła powinny byę zabezpieczone chociażby farba emulsyjnę, powinno leżeę powyżej gruntu przyciłnięte i wentylowane przekładkami; co jakił czas trzeba odwrócię je o 180 deg dla równomiernołci schnięcia oraz zmoczyę je solidnie co jakił czas.Zabezpiecz je dodatkowo przed grzybami. Tak, że masz roboty z samym tylko suszeniem od groma. Nie strugaj, nie obrabiaj przed samę robotę, bo może Ci się popaczyę i będzie kłopot z utrzymaniem wymiarów. Piszę to z życzliwołci, a nie aby strofowaę. ęšłĽaden z nas nie ma chyba nadmiaru kasy. Pozdrawiam Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
palisander

Nieprzeczytany post autor: palisander »

Plany są ok. Porób sobie dokładne szablony korpusu i szyjki z e sztywnego kartonu lub cienkiej sklejki. drewna Dębowego na podstrunnicę nie instaluj. Jesli możesz zdobyę palisander to jak najbardziej tak. Jełli nie masz dostępu do palisandru to pojedęšłdo jakiegoł marketu na dział podłóg i kup jednę klepkę z drewna Merbau. W Twoim przypadku to będzie najrozsądniejsze rozwięzanie. Z tego drewna możesz też zdobię wklejkę w łrodek klejonki na gryf. Udaj się też do jakiegoł stolarza który wykonuje na zamówienie schody z drewna. Często maję jakieł odmiany mahoni w ilołciach które Cię zadowolę. Pamiętaj też, że robisz swoje pierwsze wiosło i szkoda inwestowaę w to dużych kwot pieniężnych. Rób tanio, ale z jak największę starannołcię i dokładnołcię Miłego strugania.
podstawa to dokładność
ODPOWIEDZ