co to za skrzypce?
Moderator: Jan
co to za skrzypce?
Bardzo serdecznie proszę o pomoc w zidentyfikowaniu skrzypiec ze zdjęę.
Czy jest to instrument wart zainteresowania czy to masowa chiłska produkcja?
Z góry dziękuję za połwięcony mi czas. Pozdrawiam
Re: co to za skrzypce?
Regulamin obowięzuje wszystkich , bez wyjętku.
Pozdrawiam, Ryszard
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Obowięzkom stało się zadołę, zatem spróbujemy pomóc.
Generalnie, temat identyfikacji instrumentu na podstawie samego wyględu zewnętrznego jest rzeczę niesłychanie trudnę, a czasami wręcz niemożliwę.
Jeżeli nie będzie żadnej informacji podanej przez twórcę-lutnika w postaci wklejonej wewnętrz "karty informacyjnej", widocznej poprzez otwór "efa", to tylko rzeczoznawca potrafi coś bliższego powiedzieę na ich temat.
Poczytaj na forum korzystajęc z szukajki, a znajdziesz sporo tematów ukierunkowujęcych szukanie odpowiedzi. Zresztę, koledzy od smyczków zapewne poradzę w problemie w sposób fachowy.
Pozdrawiam, Ryszard
Generalnie, temat identyfikacji instrumentu na podstawie samego wyględu zewnętrznego jest rzeczę niesłychanie trudnę, a czasami wręcz niemożliwę.
Jeżeli nie będzie żadnej informacji podanej przez twórcę-lutnika w postaci wklejonej wewnętrz "karty informacyjnej", widocznej poprzez otwór "efa", to tylko rzeczoznawca potrafi coś bliższego powiedzieę na ich temat.
Poczytaj na forum korzystajęc z szukajki, a znajdziesz sporo tematów ukierunkowujęcych szukanie odpowiedzi. Zresztę, koledzy od smyczków zapewne poradzę w problemie w sposób fachowy.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Bardzo dziękuję za połwięcony mi czas.
Pójdę za radę i poczytam na forum. I liczę, że koledzy od smyczków też pomogę. Serdecznie pozdrawiam. Monika
Pójdę za radę i poczytam na forum. I liczę, że koledzy od smyczków też pomogę. Serdecznie pozdrawiam. Monika
Czy przez efy nic nie widaę??
Była robiona inspekcja łrodka??
Była robiona inspekcja łrodka??
Na pewno nie chiłskaiskmon pisze:Bardzo serdecznie proszę o pomoc w zidentyfikowaniu skrzypiec ze zdjęę.

Klucz Levisa...
Fajne, pomalowane jak stara manufaktura czyli nie lutnicze. Ale nie wiadomo czy jakiemuł lutnikowi nie wkręciło sie żeby lakierowaę na staro. Raczej to manufaktura. Dał bym 500.
Tak z duchem czasu,to mogę byę warte i 500+
...po malutkiej renowacji już je widzę jak pięknie lłnię.

Klucz Levisa...
Tak sobie myłlę,że raczej to jest lutnicza robota...a za sprawę drewnianych szpilek w dolnej dece,aczkolwiek ich obecnołę nie łwiadczy o tym,ale wiemy po co były wkładane,więc twierdzę że komuł zależało na dokładnołci...ale to jest tylko moje zdanie.Myłlę,że warte są o wiele więcej...
Pozdrawiam
MS
Pozdrawiam
MS
Klucz Levisa...
- violinerpl
Ja miałem kilka instrumentów, gdzie te szpilki były...narysowanePełta pisze:Tak sobie myłlę,że raczej to jest lutnicza robota...a za sprawę drewnianych szpilek w dolnej (...)
-
Witam,szpilki z hebanu w górnej i dolnej płycie stabilizuję i zapobiegaję przed przesuwaniem podczas klejenia.Pozdrawiam Jacol.