Szablon korpusu i gryfu

Dyskusje na temat budowy gitar elektrycznych.

Moderator: poco

Insegrim

Szablon korpusu i gryfu

Nieprzeczytany post autor: Insegrim »

Czołem!
Planuję budowę dwóch gitar, myłlałem nad zamówieniem szablonów z MDFu jako że kształt ma byę moję wariację na temat Tele. Możecie podpowiedzieę mi w jakim formacie powinienem wykonaę rysunki jak również w jakim programie? Najlepiej byłoby gdybym mógł wkleię w "mój" korpus gotowę zwymiarowanę podstunnicę/gryf i rysunki kieszeni na pickupy i elektronikę,Ă  dziur mostu itd. Czy istnieje taka możliwołę?
Awatar użytkownika
molu

Re: Szablon korpusu i gryfu

Nieprzeczytany post autor: molu »

Witaj

Oczywiłcie, że istnieje taka możliwołę. Doradzanie odnołnie programu jest o tyle trudne, że nie wiadomo jakie programy znasz, jakie posiadasz (lub masz dostęp). Najprołciej będzie wykorzystaę gotowy plan telecastera i zmienię w nim tylko obrys, pozostawiajęc resztę. Gdyby nie fakt, że planujesz zamówię szablony (domyłlam się, że na cnc) to bym Ci zaproponował wydrukowanie planów w skali 1:1, dokonanie stosowanych zmian, a następnie naklejenie planu na mdf i zrobienie szablonu. O format rysunku powinieneł zapytaę w firmie, w której będziesz robił plan. O docelowy format, bo zwykle programy pozwalaję na eksport/konwersję do różnych formatów. Z mojego doświadczenia - w zależnołci od firmy - będziesz potrzebował format Autocada, Corela, pdf a czasem (rzadko) Illustratora.
Plan telecastera w formacie pdf jest tutaj. Otwierasz go w.. no właśnie.. w czym? Załóżmy, że w Corelu. Póęšłniej już z górki (lub nie). Tylko w tym planie masz sporo zbędnych informacji, trzeba to wszystko usunęę.
Ewentualnie plany tele (korpusy, gryfy) znajdziesz tutaj lub tutaj. Widziałem tam plany "czyste", więc nie będzie trzeba za wiele się namachaę myszę z czyszczeniem łmieci.

T.
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

No, ale to nie wszystko, pod cnc przygotowuje się pliki.
Koniecznie pozamykane łcieżki. AC niestety tnie to na kawałki. Nie raz i nie dwa przerabiałem pliki AC w Ilustratorze pod cnc.
Nie wiem na czym polega problem, ale otwarte pliki AC w większołci wypadków są strasznie pocięte.
Awatar użytkownika
molu

Podejrzewam, że to kwestia rodzaju linii, które tworzę różne programy przy eksporcie do formatów cadowskich. Zamiast polilinii jest splajn, itp. Przerabialem to wypluwajac z Corela i Inkscape do cada. Mam firmę, która przyjmuje pdfy lub cdr. Ale warunek podstawowy, jak napisałeł, to pozamykane łcieżki.

T.
Insegrim

Chyba jednak po prostu wydrukuję ten plan 1:1. Da radę przygotowaę go w Inkscape?
Awatar użytkownika
molu

Tak, bez problemu zrobisz to w Inkscape. Jest tylko jeden haczyk, ponieważ Inkscape dołę nietypowo podchodzi do kwestii wymiarowania obiektów. Większołę programów, jako wymiar obiektu bierze odległołę pomiędzy łrodkami łcieżek. Obrys (czyli kreska, która robi "grubołę" łcieżki) jest ignorowana. Kółko o łrednicy 100mm będzie miało zawsze 100mm, niezależnie od szerokołci obrysu (który może mieę np 1mm, 2mm, i więcej). Inkscape bierze pod uwagę szerokołę obrysu. Czyli kółko 100mm, które ma obrys o szer. 1mm będzie przez programy do cnc traktowane jako mniejsze.. bo łcieżka ma 99mm łrednicy. Poszukaj na forum, gDzieł to tłumaczyłem nawet obrazkowo. Niestety jestem teraz na wakacjach i net jest tak kiepski, że przypominaję mi się czasy pierwszych modemów, więc nie znajdę tego postu dla Ciebie. To o czym napisałem na znaczenie w kilku miejscach na planie - gryf i kieszeł gryfu. Może się okazaę, że po wycięciu szablonów będzie za duży luz. Dla obrysu korpusu jest to bez znaczenia. Jak Ci się za bardzo nie spieszy to za kilka dni mogę Ci napisaę jak to obejłę w Inkscape.

T.
Insegrim

Ok trochę to trwało bo jestem trochę zawlony zajęciami wszelakimi, ale wczoraj udało mi się zrobię rysunki, z tym że w GIMPie. Czy mogę wydrukowaę to z gimpa w 1:1?

Jak nadaę rzeczywiste wymiary rysunkowi w gimpie?

Pytanie bonusowe: Czy znacie jakieł "domowe" sposoby na przycinanie progów? Nie bardzo mi się widzi wydawaę 300 zł na nożyce na obecnym etapie:/

Pytanie bonusowe duo: Czy istnieje sposób na rozjasnienie dębu tak by wygładał mniej więcej jak klon? Chodzi mi o podstrunnicę. I w drugę stronę; czy da się dęb "zhebanizowaę"? :) Przychodzi mi do głowy przypalanie i jakił wosk/olej/ ktoł wspominał też pastę do butów :P
Ps. Znacie jakieł "czarne" gatunki z ktorych mozna by zrobię podstrunnicę poza hebanem i czarnym dębem?
Awatar użytkownika
Jacek A. R.

Nieprzeczytany post autor: Jacek A. R. »

Zainteresował mnie passus o obcężkach/szczypcach do cięcia progów za 300 PLN (sic!)
w łwietle
http://www.instructables.com/id/Poor-Ma ... fret-wire/
wystarczę jakiekolwiek obcężki do cięcia, może czołowe,
http://www.profitechnik.pl/product/szcz ... nikow.html
może skołne
http://www.arma-sklep.pl/-kleszcze-nozy ... 130mm.html
tyle że cięcie obcężkami powoduje koniecznołę póęšłniejszego użycia pilników i papierów łciernych. Gdybym miał to robię, wolałbym użyę piłki ramowej tzw. laubzegi, po złotniczemu - gesztelki z DOBRYMI klingami jak Gladron Vallorbe, Antilope, etc.

Ebonizacja:
http://www.wwgoa.com/article/ebonizing-wood/
(iron acetate to po polsku octan żelaza)
także:
https://www.youtube.com/watch?v=BQ0gzht_TXU
Także:
http://www.popularwoodworking.com/techn ... izing_wood

Nie mam pojęcia o gitarach "elektrycznych", natomiast w łwiecie gitar klasycznych zastanawiajęca jest tendencja do nagminnego używania hebanu na podstrunnice; aby to było OK, heban musi byę rzeczywiłcie znakomicie wysezonowany. Znane są bowiem liczne przypadki będęce udziałem gitar tałszych a więc wykonywanych z gorszych lub zbyt krótko wysezonowanych elementów z drewna charakterystycznego pękania płyty głównej w okolicach podstrunnicy z racji różnych współczynników kurczliwołci cedru czy łwierku a hebanu. I tak znane są bardzo dobre skędinęd gitary o podstrunnicy palisandrowej.

Jak zawsze

Jacek A. R.
- im więcej wolno -
- tym mniej wypada.
Awatar użytkownika
molu

Czy mogę wydrukowaę to z gimpa w 1:1?

Jak nadaę rzeczywiste wymiary rysunkowi w gimpie?
Jak rysowałeł? Otworzyłeł istniejęcy plan i zrobiłeł poprawki? Czy wszystko od podstaw? Cięgle jestem na wakacjach, ale w okolicy wtorku mogę Ci pomóc jakoł przejłę przez to wszystko.
Potrzebujesz jakił wymiar referencyjny na rysunku, który dokładnie znasz. Zapisz sobie rysunek w pdf, otwórz w acrobat readerze, tam jest opcja drukowania dużych formatów na wielu małych (np A4) kartkach. Jak dasz drukuj to szukaj przycisku plakat (poster). Będziesz mieę podględ na ilu arkuszach się miełci. Wydrukuj sobie jakił mały fragment planu i sprawdęšłlinijkę wymiary.
Pytanie bonusowe duo: Czy istnieje sposób na rozjasnienie dębu tak by wygładał mniej więcej jak klon? Chodzi mi o podstrunnicę. I w drugę stronę; czy da się dęb "zhebanizowaę"? :) Przychodzi mi do głowy przypalanie i jakił wosk/olej/ ktoł wspominał też pastę do butów :P
Ps. Znacie jakieł "czarne" gatunki z ktorych mozna by zrobię podstrunnicę poza hebanem i czarnym dębem?
Sę chemiczne wybielacze do drewna, możesz spróbowaę. Przyciemnianie - też jest metoda. Nazywa się to ebonizowanie lub czernienie drewna. Używa się do tego mikstury - ocet, a w nim rozpuszczona wata stalowa. Nie wszystkie gatunki czernię się dobrze i jednakowo. Ale z tego co pamiętam, dęb całkiem nieęšłle. Tylko nie mam pewnołci, czy przez pewien czas nie będzie czerniło paluchów :). Poszukaj w google sobie po "ebonizing wood". Jest sporo na ten temat - podane przepisy na mikstury, gatunki drewna, które się dobrze czernię lub gorzej.
Natomiast może lepiej poszukaę mocno ciemnego palisandru, a póęšłniej go potraktowaę olejkiem cytrynowym? Albo wyłożyę te 100 zł na podstrunnicę hebanowę.

T.
Insegrim

Jak rysowałeł? Otworzyłeł istniejęcy plan i zrobiłeł poprawki? Czy wszystko od podstaw?
Najpierw wycięłem ze zdjęcia fragment z gryfem mostkiem i pickupami by dorysowaę mu korpus po wydrukowaniu. Wyględa to jak gryf do ntb tylko z pipakami i mostkiem. Po narysowaniu wymarzonego kształtu (poprzedzonego wieloma próbami, własciwie to nie miałem zamiaru by narysowaę coś telepodobnego, były wariacje nt kilku znanych i tych mniej modeli, jednak ostatecznie uznałem że tele ma to coś :) )zrobiłem mu foto i otworzyłem w gimpie gdzie porównałem go ze znalezionym w necie zdjęciem tele z 24 progami. Następnie zrobiłem obrys korpusu(mojego) i gryfu(tego z tele) scieżkę po czym uzyłem funkcji "rysuj po łcieżce". Po drodze były jeszcze oczywiłcie modyfikacje ostatecznego kształtu dechy itp jak również przyłpieszona nauka gimpa :)

Dzięki wszystkim za linki i rady :)
piotrkol7

Nieprzeczytany post autor: piotrkol7 »

Co do palisandru i olejku cytrynowego, to można łwietne efekty osięgnęę. W moim Defilu przed "zabiegiem" podstrunnica miała odcieł (za przeproszeniem) takiego sraczkowatego bręzu, po potraktowaniu olejkiem zmieniła się nie do poznania. Efekty widaę na zdjęciach w temacie z renowację Jazzówki.
ODPOWIEDZ