Pytania laika.

Dyskusje na temat budowy gitar basowych.

Moderator: poco

Foveon

Pytania laika.

Nieprzeczytany post autor: Foveon »

Witam.
Przepraszam że będę zadawał dla was oczywiste pytania ale nie mogę na nie znaleźć zadowalajęcej odpowiedzi.
Od kilkunastu lat chce zbudowaę gitarę basowę. Ok 15 lat temu kupiłem zdezelowanę basówkę prawdopodobnie polskę. W miarę moich ówczesnych możliwołci odnowiłem ję i próbowałem się co na niej nauczyę. Niestety basówka była bananem :( Nie miała pręta. Niedawno wycięgnęłem zwłoki i postanowiłem owy pręt wstawię. Niestety w środku był aluminiowy ceownik. Po dłuższych oględzinach padło. Zorbie basówkę sam od podstaw.
Założenie musi byę to bas 4 bez progowa. Jestem w transie gdy słyszę dęšłwięk z tego instrumentu. Nie umiem graę na żadnym instrumencie ale wystarczy mi 3 dęšłwięki z tego instrumentu żeby byę szczęłliwy :)
No i teraz podstawowe pytanie.
Menzura.
Wiem że są różne. Ale dlaczego? Czy mogę zrobię sobie dowolnę? A może jest jakił standard którego nie można przekroczyę (wiadomo struny).
W sumie to najważniejsze pytanie bo od niego zależę plany.
Dziękuje za odpowiedzi i nie bijcie laika za banały ;)
sczmur

Nieprzeczytany post autor: sczmur »

Ja na basach sie nie znam ale ogólnie menzura jest głównie dla wygody grajacego jesli nie wylacznie... Oczywiscie nie może byę za długa żeby ze strunami nie było problemu ale to trzeba sie juz w sklepie popytac chyba jakie dlugosci...
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Nie wyważaj otwartych drzwi. Taka jest moja rada. Ten Polski bas gra w kapeli po dzis Dzieł, to chyba był lotos, tylko ma wstawiony truss rod czyli ten Twój ceownik został wymieniony na włałciwy pręt prostujęcy gryf. Zenek podpowiedział by Ci parę myków, ale skoro już zaczęłem to podzielę sie z Tobę tym co zrobiłem z tamtym ustrojstwem. Po pierwsze oddzieliłem gryf, potem odkleiłem podstrunnicę / nie wyjmuj progów, bo pęknie przy odklejaniu/.W Twoim przypadku to chyba nie musisz , bo już ję odkleiłeł :lol: . W miejsca po ceowniku wklej listewki drewniane o grubołci równej szczelinie jaka tam jest; wyrównaj gryf z naddatku wklejki; nafrezuj kanał w częłci centralnej gryfu szerokołci 6 mm i głębokołci ok. 10-12 mm na długołci gryfu takiej jaki truss rod masz do dyspozycji i gdzie planujesz regulację tam zrób wybieg na nakrętkę; kup/zrób trus rod typu vintage o długołci chyba 18" (nie pamiętam długołci) lub dwuprętowy single action bez koniecznołci kotwienia w gryfie i zamontuj go w gryfie;załlep kanał drewnianę listwę i wyrównaj nadklejkę do poziomu gryfu;przyklej podstrunnicę na tym samym miejscu co poprzednio, usuł progi; wyprostuj gryf truss rodem i przeszlifuj go odpowiednim "radiusem"; natnij brzeszczotem do metalu miejsca, gdzie były montowane progi;oczyłę dokładnie rowki i wklej w to miejsce kawałki forniru w jasnym kolorze , usuł naddatki i jeszcze raz przeszlifuj podstrunnicę radiusem. Gryf masz gotowy. Jeżeli masz zamiar przemalowaę cały gryf lub go dodatkowo udekorowaę, to usuł stary lakier i farbę, przeszlifuj papierem łciernym lub wygładęšłcyklinę. To samo zrób z korpusem. Jak przygotujesz wszystko polakieruj. Gdybył planował zmianę osprzętu to musisz przewidzieę koniecznołę załlepienia starych otworów i wyfrezowania nowych. Nie sądzę, że uda Ci się zrobię samemu lepszę gitarę od poczętku do kołca, a na tej potrenujesz beznakładowo przyszłe działania. Może nie zechcesz robię nowej, jak ta wypali? Kto to wie. Materiał masz już wysezonowany. Wystarczy tylko przyłożyę sie do naprawy, wymiany i wykołczenia, a efekt może przerosnęę Twoje oczekiwania. Możesz w niewielkim zakresie ingerowaę w kształt deski, co też nada indywidualny charakter zmianom. Czytaj na forum, a znajdziesz dużo innych wskazówek odnoszęcych się do budowy gitary elektrycznej. Nie ważne jakiej. Jak wyjdzie zacięcie, wtedy pytaj. Pozdrawiam Ryszard
via vita curva est
Foveon

Dziękuje za odpowiedzi. Co do renowacji starej gitrrry niestety nie warto. gitara to składak gdzie klucze są polskie firmy presto i chyba na tym jej polskołę się kołczy. W trakcie szlifowania okazało się że gryf po prostu pęka czego nie było widaę pod warstwę lakieru. Korpus jest popękany i szpachlowany zrobiony ze sklejki. Jako że zostaje cały osprzęt z tych zwłok postanowiłem coś zrobię.
Jest jeszcze jeden aspekt wytworzenia własnoręcznie instrumentu - satysfakcja.
Kris

Nieprzeczytany post autor: Kris »

Od długołci menzury zależy gęstołę progów na podstrunnicy. Im jest ona mniejsza tym progi gęłciej nabijane. Menzura to poprostu długołę aktywna struny. Jeżeli chodzi o standarty to wystarczy że spojżysz na jakił plan albo nawet na opis produktu w sklepie internetowym i tam napewno będzie długołę menzury tak jak tu http://guitarcenter.pl/catalog/bas/basy ... ss-v-mn-cc
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

W kwestii menzury do basu, to najczęłciej stosowanę jest 34"(864 mm) i 35"(889 mm). Krótsze menzury można spotkaę np. Fender 65 Mustang 30"(762 mm), Epiphon EBO EB 30,5"(774,7 mm), Epi EBO CH 30,5", Epi Viola typ skrzypcowy Paul McCartney The Beatles 30,2" (767 mm). Wybór jest duży, teraz jeszcze dobraę kształt szyjki gryfu ( C,D,U) i będzie miodzio. Pozdrawiam Ryszard.
via vita curva est
Foveon

Dziękuje serdecznie za tak wyczerpujęce odpowiedzi. Zaczęłem rysowaę plan na menzurę 35". Na razie największym problemem jest drewno. W okolicy Oławy wywiało wszystkie tartaki. Będę musiał szukaę we Wrocławiu.
ODPOWIEDZ