Reanimacja i elektryfikacja poczciwej Jazz'ówki
Moderator: Jan
Re: Reanimacja i elektryfikacja poczciwej Jazz'ówki
Gratulacje.
Jako że podobny Jazz jest u mnie we wstępnej fazie renowacji, mam kilka pytał. Jak montowałeł układ elektroniczny - czy cięłeł pudło, czy całołę została wciłnięta przez efy? I jak wyględało wycinanie otworów i montaż samych przetworników? W moim egzemplarzu żebra biegnęce wzdłuż topu są zdecydowanie niesymetrycznie poprowadzone co może nieco utrudnię mi pracę. A jak było w Twoim przypadku?
Raz jeszcze gratuluję.
Jako że podobny Jazz jest u mnie we wstępnej fazie renowacji, mam kilka pytał. Jak montowałeł układ elektroniczny - czy cięłeł pudło, czy całołę została wciłnięta przez efy? I jak wyględało wycinanie otworów i montaż samych przetworników? W moim egzemplarzu żebra biegnęce wzdłuż topu są zdecydowanie niesymetrycznie poprowadzone co może nieco utrudnię mi pracę. A jak było w Twoim przypadku?
Raz jeszcze gratuluję.
Gołcinnie korzystam z kominka u siostry w domumolu pisze:Piniu.. coś łciemniasz.. skęd w bloku kominek?
T.

łukaszu,
Elektronikę udało mi się zamontowaę bez cięcia, wcisnęłem przez efy i otwory od przetworników.
Co do tychże otworów, to wykonywałem je szlifierkę dremelopodobnę (kupiłem z 5 lat temu w Biedronce za stówę, 100 watów mocy, walizka akcesoriów, działa elegancko). Nie miałem tarczy do drewna, więc małym wiertłem (wiertarka się też powinna nadaę, jednak dremelowate narzędzia są lepsze - wyższe obroty, mniejsza masa i bicie, więc łatwiej takowe poprowadzię) wywierciłem otwory wzdłuż linii, póęšłniej nożykiem do tapet wszystko delikatnie wycięłem. Póęšłniej kołcówka do szlifowania, wyrównałem krawędzie otworów i odpowiednio powiększyłem (nanoszęc linie do cięcia zapomniałem, że będę z każdej strony potrzebował dodatkowo około 1 milimetra dla luęšłnego montażu przetworników). Póęšłniej oczywiłcie ostateczna obróbka papierem łciernym.
Z żeberkami było dołę ciężko. Miałem sporo wętpliwołci, bo się okazało, znajdowały się bardzo blisko krawędzi otworów. Tutaj pomógł mi szanowny kolega popik10, który również Jazzówkę odnawiał - poradził mi, żeby żeberka delikatnie podszlifowaę, nie przecinajęc ich. O ile podziałało to przy gryfie, to przy mostku już niewiele, bo żeberka się schodziły, a bałem się je zbyt mocno zeszlifowaę. Tak więc przez to przetwornik przy mołcie pełni funkcję jedynie ozdobnę, jest za nisko żeby skutecznie sygnał odbieraę (a jak ja się namęczyłem żeby go przykręcię :P ).
Co do samego sensu montażu przetworników - w jakim stanie jest Twój Defil? Mój cały był w pęknięciach, więc z góry założyłem, że dostanie on pickupy, ale jeżeli Twój zachował się w dobrym stanie, to może daj spokój z montowaniem pickupów? Ta gitara jest w stanie pięknie zagraę z pudła, pod warunkiem, że ma założone dobre struny. A jeżeli już chcesz mieę przetworniki, to tylko ten w pozycji gryfu - zakładam, że z mostkowym też może byę u Ciebie ciężko, a gitary typu hollow-body zdecydowanie lepiej brzmię na przetworniku gryfu
Pozdrawiam,
Piotrek
Elektronikę udało mi się zamontowaę bez cięcia, wcisnęłem przez efy i otwory od przetworników.
Co do tychże otworów, to wykonywałem je szlifierkę dremelopodobnę (kupiłem z 5 lat temu w Biedronce za stówę, 100 watów mocy, walizka akcesoriów, działa elegancko). Nie miałem tarczy do drewna, więc małym wiertłem (wiertarka się też powinna nadaę, jednak dremelowate narzędzia są lepsze - wyższe obroty, mniejsza masa i bicie, więc łatwiej takowe poprowadzię) wywierciłem otwory wzdłuż linii, póęšłniej nożykiem do tapet wszystko delikatnie wycięłem. Póęšłniej kołcówka do szlifowania, wyrównałem krawędzie otworów i odpowiednio powiększyłem (nanoszęc linie do cięcia zapomniałem, że będę z każdej strony potrzebował dodatkowo około 1 milimetra dla luęšłnego montażu przetworników). Póęšłniej oczywiłcie ostateczna obróbka papierem łciernym.
Z żeberkami było dołę ciężko. Miałem sporo wętpliwołci, bo się okazało, znajdowały się bardzo blisko krawędzi otworów. Tutaj pomógł mi szanowny kolega popik10, który również Jazzówkę odnawiał - poradził mi, żeby żeberka delikatnie podszlifowaę, nie przecinajęc ich. O ile podziałało to przy gryfie, to przy mostku już niewiele, bo żeberka się schodziły, a bałem się je zbyt mocno zeszlifowaę. Tak więc przez to przetwornik przy mołcie pełni funkcję jedynie ozdobnę, jest za nisko żeby skutecznie sygnał odbieraę (a jak ja się namęczyłem żeby go przykręcię :P ).
Co do samego sensu montażu przetworników - w jakim stanie jest Twój Defil? Mój cały był w pęknięciach, więc z góry założyłem, że dostanie on pickupy, ale jeżeli Twój zachował się w dobrym stanie, to może daj spokój z montowaniem pickupów? Ta gitara jest w stanie pięknie zagraę z pudła, pod warunkiem, że ma założone dobre struny. A jeżeli już chcesz mieę przetworniki, to tylko ten w pozycji gryfu - zakładam, że z mostkowym też może byę u Ciebie ciężko, a gitary typu hollow-body zdecydowanie lepiej brzmię na przetworniku gryfu

Pozdrawiam,
Piotrek
W kwestii przetworników, to radził bym na przyszłołę zapytaę i poradzię się naszego kolegi z forum, który wykonał dla forumowiczów przetworniki, a jego firma "Hathor" zdobywa powoli, acz skutecznie zwolenników. (poszukaj linków o przetwornikach)
To tak na przyszłołę, a uniknęę można zonków.
Pozdrawiam, Ryszard
To tak na przyszłołę, a uniknęę można zonków.

Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Takiego też dremelopodobnego Einhella zamierzam wykorzystaę gdy dojdzie do wspomnianej elektryfikacji. Na razie jednak ta kwestia pozostaje w sferze ważenia wszelkich "za" i "przeciw". Na starych strunach mój Defil przed rozbiórkę brzmiał strasznie, ale nie przekrełlam go jako pudła wyłęcznie akustycznego. Zobaczymy jak cały proces będzie posuwał się naprzód, a gdy dojdziemy do kołca (szczęłliwego mam nadzieję) to zdecyduję co poczęę. Jełli już jednak, to na chwilę obecnę w grę wchodzę przetworniki z półki budżetowej np Wilkinson MW90. O pickupach Hathor już myłlałem, aczkolwiek w kontekłcie kolejnej gitary, którę wycięgnęłem ze strychu. Ale to temat na inny wętek. I dołę odległę przyszłołę.
Pozdrawiam - łukasz
Pozdrawiam - łukasz
przemyłl p-90
Myłlałem o P-90, ale oryginalne nie wchodzę w grę, natomiast wyżej wspomniane Wilkinsony to właśnie alternatywa, choę brałem też pod uwagę pickupy typu dog-ear, ale to rozważania na póęšłniej.
Dzięki i pozdrawiam - łukasz
Dzięki i pozdrawiam - łukasz
Tesla robi fajne odpowiedniki
A ja trochę przewrotnie napiszę, może nie popularnie.
Skoro pikapy w gitarze elektrycznej to jeden z ważniejszych elementów kreujęcych brzmienie - to jaki ma sens wkładanie do swojej gitary tanich (w sensie jakołci) przetworników? Ile zaoszczędzisz? I co potem z nimi zrobię? Zawsze będzie się myłlało, żeby zmienię na lepsze i co wówczas? Straty. No chyba, że ktoł gitarę na łcianę robi, to wtedy trzeba kupię załlepki. Pikapy rzecz ważna, a przede wszystkim łatwa do przekładania, do szuflady albo do innej gitary.
Skoro pikapy w gitarze elektrycznej to jeden z ważniejszych elementów kreujęcych brzmienie - to jaki ma sens wkładanie do swojej gitary tanich (w sensie jakołci) przetworników? Ile zaoszczędzisz? I co potem z nimi zrobię? Zawsze będzie się myłlało, żeby zmienię na lepsze i co wówczas? Straty. No chyba, że ktoł gitarę na łcianę robi, to wtedy trzeba kupię załlepki. Pikapy rzecz ważna, a przede wszystkim łatwa do przekładania, do szuflady albo do innej gitary.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Mulisz się Piotrze.
Ten defil nie zagra z pudła. Elektryfikacja to dla niego szansa na nowe życie.
Ten defil nie zagra z pudła. Elektryfikacja to dla niego szansa na nowe życie.
Ja się zgadzam z Tobę. Więc jełli drewno i konstrukcja w Defilu nie rozpieszcza to przynajmniej pikapy powinny byę porzędne i wtedy ma szanse byę przyzwoicie.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
No i wszyscy macie rację - wiadomo, że im lepiej, tym lepiej. Faktycznie zapomniałem o Tesli, a to mógłby byę rozsądny kompromis, no ale nie chcę z góry dzielię skóry na niedęšłwiedziu, znaczy pickupa na wiołle, zwłaszcza, że po drodze będzie jeszcze sporo okazji, by Defila koncertowo sp...suę
GDzieł tam w szufladzie leży jeszcze humbucker ESP LH-150, ale tego jakoł nie widzę go w Jazzie.
Dzięki za odzew - pozdrawiam - łukasz

Dzięki za odzew - pozdrawiam - łukasz
Ostatnio zmieniony 2016-09-10, 15:02 przez Ĺukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
Hmm, i co ja mam Ci powiedzieę.
Mistrzostwa łwiata z tego nie będzie, ale może byę znacznie lepiej.
Pytanie czy warto dawaę tam bartoliniego który kilkukrotnie przewyższa wartołę "instrumentu" czy daę majoneza, bo to wystarczy.
Na takie pytanie każdy sam sobie odpowiada - myłlę.
Mistrzostwa łwiata z tego nie będzie, ale może byę znacznie lepiej.
Pytanie czy warto dawaę tam bartoliniego który kilkukrotnie przewyższa wartołę "instrumentu" czy daę majoneza, bo to wystarczy.
Na takie pytanie każdy sam sobie odpowiada - myłlę.
Dlatego też sam się co chwila zapytuję i rozsądnie próbuję odpowiedzieę. ęšłĽe mistrzostwa nie będzie to pewne. To pierwsze moje podejłcie do tematu renowacji instrumentu, a przygód i przeszkód po drodze bez liku. Chyba nie jestem z gatunku poczętkujęcych, którzy od razu popełniaję arcyDzieło, a potem jest jeszcze lepiej. Będę zadowolony, gdy docięgnę całołę do kołca z przyzwoitym nazwijmy to skutkiem. Myłlę, że pakowanie topowego pickupa w przypadku takiego instrumentu jak mój, to przesada, aczkolwiek może rzeczywiłcie warto doinwestowaę temat i skoczyę półkę wyżej niż absolutna budżetówka, czy skołne no-name. Ot kolejny temat do głębokich przemyłleł na jesienne i zimowe wieczory.
Mam tylko nadzieję, że się kolega piotrkol7 nie będzie boczył o takie pickupowe pogawędki w jego wętku
Pozdrawiam.
Mam tylko nadzieję, że się kolega piotrkol7 nie będzie boczył o takie pickupowe pogawędki w jego wętku

Pozdrawiam.
Kup porzędnego pikapa, zawsze może przeskoczyę hop do Hoplanki
Jak efekt Cię zawiedzie to w szufladzie będziesz miał dwa porzędne pikapy, w sam raz na porzędne wiosło. A takim łilkinsonem to nawet się nie ogolisz;)

Jak efekt Cię zawiedzie to w szufladzie będziesz miał dwa porzędne pikapy, w sam raz na porzędne wiosło. A takim łilkinsonem to nawet się nie ogolisz;)
pozdrowienia
Piotr
Piotr