Pierwszy Projekt
Moderator: poco
Re: Pierwszy Projekt
Jesion tylko lakierowany, jełli to zaolejujesz albo zostawisz woskowane szybko zapaskudzisz brudem i potem.
Zrób sobie testowę podstrunnice z sosny, najlepiej kilka.
Jak się nauczysz to działaj w docelowym materiale
P
Zrób sobie testowę podstrunnice z sosny, najlepiej kilka.
Jak się nauczysz to działaj w docelowym materiale
P
Akurat mam parę dech sosnowych, które zamierzałem użyę właśnie w podobnym celu więc za raz zabieram się do roboty i powycinam sb trochę testowych częłci. A czerełnie zostawiam w takim razie w całołci na póęšłniej.
Jedyne nad czym się jeszcze zastanawiam w fazie projektu to czy kieszeł gryfu zrobię pod jakimł kętem. Poszperałem trochę tu i ówdzie ale nie znalazłem nigdzie jednoznacznej odpowiedzi. Gryf najprawdopodobniej na bazie JB, mostek standard.
Jedyne nad czym się jeszcze zastanawiam w fazie projektu to czy kieszeł gryfu zrobię pod jakimł kętem. Poszperałem trochę tu i ówdzie ale nie znalazłem nigdzie jednoznacznej odpowiedzi. Gryf najprawdopodobniej na bazie JB, mostek standard.
"StrzeĹźcie siÄ rozczarowaĹ, bo pozory mylÄ. Takimi, jakimi wydajÄ siÄ byÄ, rzeczy sÄ rzadko. A kobiety nigdy."
Dobra, trochę czasu już minęło, trochę sie też zmieniło, a mianowicie postanowiłem że na poczętek robię jazz bassa. Ogólnie jest już fajna czerełniowa decha na korpus z tym że:
-Decha ma grubołę 4 cm, jako że jest trochę powyginana rzucę ję jeszcze na grubołciówkę gdzie ubędzie myłlę z 1 cm więc trzeba będzie zrobię jeszcze top (1,5-2cm).
-W jednym miejscu jest sąk (2-3cm), wyględa całkiem zdrowo ale to jednak sąk, którego raczej ciężko ominęę. Jest to duży problem?
-Jełli chodzi o top. Nie będzie problemu jełli będzie miał powykręcane słoje i ew. jakieł małe sąki?
-Na tych dwóch dolnych kawałkach jest kilka małych pęknięę ale myłlę że nie będzie to miało większego znaczenia. Sę tylko z jednej strony, a akurat mam chyba szpachlę do drewna to wypełnię i do tej strony przykleję top.
Szczególnie przydała, by się podpowiedęšłco z tym sąkiem bo jak to dużym defektem nie jest to jutro wycinam dwie dechy plus top i do kumpla na grubołciówkę, klejenie i zaczynamy zabawę.
(i sorry za post pod postem ale nie miałem już opcji edycji)
-Decha ma grubołę 4 cm, jako że jest trochę powyginana rzucę ję jeszcze na grubołciówkę gdzie ubędzie myłlę z 1 cm więc trzeba będzie zrobię jeszcze top (1,5-2cm).
-W jednym miejscu jest sąk (2-3cm), wyględa całkiem zdrowo ale to jednak sąk, którego raczej ciężko ominęę. Jest to duży problem?
-Jełli chodzi o top. Nie będzie problemu jełli będzie miał powykręcane słoje i ew. jakieł małe sąki?
-Na tych dwóch dolnych kawałkach jest kilka małych pęknięę ale myłlę że nie będzie to miało większego znaczenia. Sę tylko z jednej strony, a akurat mam chyba szpachlę do drewna to wypełnię i do tej strony przykleję top.
Szczególnie przydała, by się podpowiedęšłco z tym sąkiem bo jak to dużym defektem nie jest to jutro wycinam dwie dechy plus top i do kumpla na grubołciówkę, klejenie i zaczynamy zabawę.
(i sorry za post pod postem ale nie miałem już opcji edycji)
"StrzeĹźcie siÄ rozczarowaĹ, bo pozory mylÄ. Takimi, jakimi wydajÄ siÄ byÄ, rzeczy sÄ rzadko. A kobiety nigdy."
Oprócz frezarki którę kupuję w przyszłym tygodniu mam wszystko do obróbki drewna, poza tym drewno już bardziej się nie wysuszy 

Najpierw sprawdęšłw planach grubołę deski bo zdaje się jazzy miały mniej niż 4 cm.
P
P
Jeszcze sprawdzę ale chciałem raczej 4cm zrobię. A co z tym sąkiem. Czy zdrowy sąk nie jest problemem?
Ale się uparłeł na te sąki.. co za drewno kupujesz? Odpady jakieł? Jak top z sąkami to nie bierz. Póęšłniej tylko zabawa z wykończeniem. Nikt nie napisze więżęcej odpowiedzi czy ten sąk to będzie problemem czy nie.. żebył chociaż zdjęcie pokazał. Jak wyjdzie gDzieł w mało krytycznym miejscu, a w dodatku zdecydujesz się na lakier kryjęcy, to kij z sąkiem. A jak się okaże, że wyjdzie na linii cięcia to co?
T.
T.
Drewno już mam, kilka dech czerełni na strychu. Zdjęcia niestety nie mogę przesłaę, bo na telefonie wyskakuje mi błęd, a do komputera raczej obecnie nie mam dostępu.
Częłci niestety jeszcze nie kupione, są tylko narzędzia, w najbliższym czasie postaram się kupię mostek i przetworniki.
Częłci niestety jeszcze nie kupione, są tylko narzędzia, w najbliższym czasie postaram się kupię mostek i przetworniki.
Jeżeli masz kilka desek to spróbuj powycinaę z nich "czyste" kawałki, a póęšłniej sklej. Będziesz miał deskę z 2/3/4 kawałków, ale bez sąków.
T.
T.
A następi to za kolejne..... 4 strony wętku 
P

P
Prace w kołcu ruszyły, korpus niemalże skołczony, pozostało już tylko wywiercię tunele na kable, ostatni szlif i pomalowanie olejnym.
Jełli chodzi o gryf to udało mi się wyszarpaę dwie spore piękne dechy jesionu sezonowanego grubo ponad 20 lat które posłużę za materiał na gryf, pręt, progi i markery zamówione, podstrunnica w zasadzie też i będzie to heban. W zależnołci od wolnego w pracy szacuje jakieł 0,5-1 miesięc do zakołczenia.
link do zdjęę:
https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
Jełli chodzi o gryf to udało mi się wyszarpaę dwie spore piękne dechy jesionu sezonowanego grubo ponad 20 lat które posłużę za materiał na gryf, pręt, progi i markery zamówione, podstrunnica w zasadzie też i będzie to heban. W zależnołci od wolnego w pracy szacuje jakieł 0,5-1 miesięc do zakołczenia.

link do zdjęę:
https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
Panie, masz pan tam szablon widzę to czemu tak brzydko wyfrezowane wszystko - z ręki?
Kształt gitary z szablonu, komory z ręki. Za długi frez mam żeby od szablonu komory wyfrezowaę.
No to dwie opcje.. kupię krótki frez albo dawaę podkładki pod szablon.
T.
T.