Pierwszy Projekt
Moderator: poco
Re: Pierwszy Projekt
Hmmm, rzeczywiłcie trochę się pospieszyłem, następnym razem będę musiał użyę podkładek.
"StrzeĹźcie siÄ rozczarowaĹ, bo pozory mylÄ. Takimi, jakimi wydajÄ siÄ byÄ, rzeczy sÄ rzadko. A kobiety nigdy."
Używajęc podkładek, trzeba zwrócię uwagę na pozycjonowanie - szablon nie leży na desce więc łatwo o jakieł przesunięcia.
T.
T.
Jedyne co będę musiał kupię jeszcze to piłka do nacinania slotów pod progi. I pytanie: jest sens kupowaę takę piłkę z guitarproject czy lepiej coś innego, jełli tak to co polecacie?
"StrzeĹźcie siÄ rozczarowaĹ, bo pozory mylÄ. Takimi, jakimi wydajÄ siÄ byÄ, rzeczy sÄ rzadko. A kobiety nigdy."
Temat rzeka.. w zależnołci od producenta, drut progowy posiada różnę szerokołę trzpienia. Np 0.5mm, 0.6mm, itd. Piłki, również w zależnołci od producenta, nacinaję szczeliny o różnej szerokołci.mgmati10 pisze:Jedyne co będę musiał kupię jeszcze to piłka do nacinania slotów pod progi. I pytanie: jest sens kupowaę takę piłkę z guitarproject czy lepiej coś innego, jełli tak to co polecacie?
Możesz sobie wybraę sam opcję - kupię piłkę, i do niej dobiorę drut, albo na odwrót. Przykładowo, kupujęc piłkę u Stewmaca (taki standard włród składaczy gitar), możesz kupię u nich również drut. Maję zgrany zestaw piłka - trzpieł. W innych przypadkach musisz się sam doktoryzowaę. Jeżeli chcesz skomplikowaę temat, to przyjmij, że nie chcesz płacię 100-300 zł za piłkę ze "sklepu lutniczego" tylko zaczniesz kombinowaę z innymi ostrzami, bo chcesz taniej..
Popatrzyłem teraz na stronę gp i piłki hosco.. szkoda, że nie zrobili krótszych.. 120mm długołci ostrza? Wysokie na 15-20mm? Jak to sensownie używaę z korytkiem? Powodzenia..
Ostrze w pile stwka ma 240 mm długołci, wysokie jest na 44mm.
I to jest piła, a nie jakieł karły.
Niestety, narzędzia "dedykowane" do budowy gitar nie są tanie.
Poza tym, dużego wyboru nie ma. Stewek 30$ plus przesyłka.
Guitars&woods - 36 EUR plus przesyłka.
ebay, np tutaj
Musisz sam podjęę decyzję.
T.
darek
Chodziło mi o polakierowanie lakierem olejnym, jełli już tak bardzo czepiasz się o szczegóły, a co to szacowanego czasu to niestety nie każdy ma na tyle wolnego żeby codziennie połwięcaę czas na budowę gitary. Jako że zarabiaę jakoł trzeba to gitarę buduję tylko w dni wolne których jest niestety dołę mało, a i to nie zawsze.
molu
Kupiłem progi Sintoms Nickel silver 2,7mm. Maję trzpieł 0,5mm i z porad na forum (jełli się nie mylę to chyba nawet z Twoich) wywnioskowałem że najlepszym wyjłciem będzie SWB-3 który już nabyłem. Mam nadzieję że żadnych niespodzianek nie będzie, podstrunnica hebanowa więc zbyt dużego marginesu błędu nie mam.
Chodziło mi o polakierowanie lakierem olejnym, jełli już tak bardzo czepiasz się o szczegóły, a co to szacowanego czasu to niestety nie każdy ma na tyle wolnego żeby codziennie połwięcaę czas na budowę gitary. Jako że zarabiaę jakoł trzeba to gitarę buduję tylko w dni wolne których jest niestety dołę mało, a i to nie zawsze.
molu
Kupiłem progi Sintoms Nickel silver 2,7mm. Maję trzpieł 0,5mm i z porad na forum (jełli się nie mylę to chyba nawet z Twoich) wywnioskowałem że najlepszym wyjłciem będzie SWB-3 który już nabyłem. Mam nadzieję że żadnych niespodzianek nie będzie, podstrunnica hebanowa więc zbyt dużego marginesu błędu nie mam.
A lakier olejny sam robisz czy kupiłeł od smyczkowych?
Miesięc to mało jełli w tym jest też lakierowanie lakierem olejnym, zwłaszcza, że gitarę masz co tu dużo mówię w proszku, a robisz z doskoku. Ale plany można mieę;)
Miesięc to mało jełli w tym jest też lakierowanie lakierem olejnym, zwłaszcza, że gitarę masz co tu dużo mówię w proszku, a robisz z doskoku. Ale plany można mieę;)
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Lakieru mam kilka puszek (nie pamiętam dokładnie co to) ale zwyczajnych z budowlanki.
Dzisiaj trochę gryf ruszył do przodu jeszcze tak na marginesie
https://drive.google.com/open?id=0B0bfP ... UY1U0NWU0k
https://drive.google.com/open?id=0B0bfP ... i1mSEl6TzA
Dzisiaj trochę gryf ruszył do przodu jeszcze tak na marginesie

https://drive.google.com/open?id=0B0bfP ... UY1U0NWU0k
https://drive.google.com/open?id=0B0bfP ... i1mSEl6TzA
Musisz sobie dokładnie zmierzyę szerokołę nacięę szczelinomierzem i sprawdzię suwmiarkę grubołę trzpienia (bez rozpórek). Heban jest bardzo twardy i może się okazaę, że po nabiciu progów gryf się wygnie do tyłu - jeżeli będzie za węska szczelina w stosunku do trzpienia. Dlatego niektórzy w hebanie robię trochę luęšłniejsze sloty, a progi dla pewnołci wklejaję. Oczywiłcie nie należy tego rozumieę dosłownie, że próg ma luz w szczelinie i trzeba go mocowaę na kleju. Szczelina jest po prostu szersza, np o 0,1/0,2 mm niż by była w klonowej podstrunnicy.
ps. wstawiaj zdjęcia na forum, a nie linkuj do serwisów. masz tag img w edytorze wiadomołci.
T.
ps. wstawiaj zdjęcia na forum, a nie linkuj do serwisów. masz tag img w edytorze wiadomołci.
T.
W takim razie co jest złego w zwyczajnym lakierze olejnym? Zamierzam go użyę, ponieważ chce uzyskaę efekt naturalnego drewna, przede wszystkim w dotyku i nieco uwydatnię słoje. Jełli zamierzam popełnię błęd i jeszcze o tym nie wiem to chyba właśnie chyba między innymi po to utworzyłem ten wętek, żeby tego błędu jednak nie popełnię.
Pytałem w sklepie o "zwyczajny lakier olejny"
Pani rozłożyła ręce. Nie miałem chusteczki bo bym się popłakał...
Edit.
Kompresji też ie miała
Pani rozłożyła ręce. Nie miałem chusteczki bo bym się popłakał...
Edit.
Kompresji też ie miała

mgmati10 - nieporozumienie wynika najprawdopodobniej z pomylenia preparatów na bazie olejów i wosków, które nazywasz lakierem olejnym z lakierem olejnym, który w lutnictwie funkcjonuje od wielu wielu lat. Lakier olejny to mieszanka różnych żywic połęczonych w oleju. Lakierem olejnym maluję przede wszystkim (jełli nie wyłęcznie) lutnicy smyczkowi. Natomiast olejem lub mieszankami olejów olejuje się gitary z bardzo dobrym skutkiem. Masz rację, że olej ładnie podkrełla słoje oraz jest przyjemny w dotyku. Ale nie żałuj na porzędny olej do drewna, a nie jakił drewnochron z budowlanki. Najprostsza opcja to olej lniany spożywczy ze sklepu na rogu.
Tutaj masz efekt ładnie wygłaskanej z olejem gitary (polecam obejrzeę całę stronę tej firmy)
http://divine-jones.com/argos.html
Tutaj masz efekt ładnie wygłaskanej z olejem gitary (polecam obejrzeę całę stronę tej firmy)
http://divine-jones.com/argos.html
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Nie no ok, jest to preparat na bazie oleju lnianego. Nazywa się lakierem olejnym, ale w lutnictwie - a w tym kontekłcie rozmawiamy - lakier olejny przede wszystkim kojarzy się z takim jakiego używaję lutnicy. Bardzo dobrze, niech kolega przetrze szlak - może się okaże, że to bardzo fajna opcja.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Kolega se nie pozwala 
Mocno dojrzała kobieta - szacunku trochę
Ja myłlę - co rzadko sie zdarza.
Reakcja Pani była adekwatna do pytania

Mocno dojrzała kobieta - szacunku trochę

Ja myłlę - co rzadko sie zdarza.
Reakcja Pani była adekwatna do pytania

Jak też powiedział PiotrCh chodziło mi o olej do drewna. Przy okazji, czy hebanowę podstrunnicę warto też czymł "maęšłnęę"?
Olejek cytrynowy? Tudzież inne specyfiki do konserwacji podstrunnic? Kolega Google odpowie szerzej.