Twardołą drewna

Tu rozmawiamy na tematy drewniane

Moderator: poco

poco
Moderator

Twardołę drewna

Nieprzeczytany post autor: poco »

Grzebięc w necie przypadkowo znalazłem takę informację, która byę może przyda się przy doborze narzędzi skrawajęcych.
Twardołę poszczególnych gatunków (wg skali Brinell'a) z różnych ęšłródeł:
Jatoba 71 Mpa [7]
Tali 62 Mpa [6,2]
Wenge 61 Mpa [6,5 ?]
Sukupira [5,6]
Badi 54 Mpa [5,4]
Padouk [5,4]

Merbau 48 Mpa [4,9]
Klon kanadyjski 47 Mpa [4,8]
Eukaliptus [4,7]
Palisander [4,5]
Doussie 41 Mpa [4,4]

Jesion 39 Mpa [4]
Dęb czerwony 37 Mpa [3,8]
Buk 37 Mpa [3,8]
Akacja 37 Mpa [3,7]
Dęb 36 Mpa [3,7]
Wiłnia [3,6]
Teak [3,5]
Iroko [3,5]
Wiłnia amerykałska 35 Mpa [3,5]
Orzech Amerykałski [3,4]
Sapelli 34 Mpa [3,4]
Mahoł [3,2]
Czerełnia [3,2]
Orzech europejski 33 Mpa
Klon europejski (jawor) 33 Mpa [3,0]

Miękkie:
Lipa 30 Mpa [3,0]
łwierk 28 Mpa [2,8]
Topola 27 Mpa [2,7]
Brzoza 25 Mpa [2,6]
Olcha 21 Mpa [2,1]
Osika 20 Mpa [2,0]
Sosna [1,6]
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
piotrkol7

Re: Twardołę drewna

Nieprzeczytany post autor: piotrkol7 »

Przydatny zbiór. Warto by temat podkleię, coby nie zniknęł pod naporem innych wętków.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

mówisz i masz
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

A ja spytam trochę przewrotnie:

czemu to takie ważne jest? Jak z tego skorzystaę? Co nam da skala HB?
pozdrowienia
Piotr
poco
Moderator

Odpowiem przewrotnie. A co nam da wiedza o twardołci metalu, minerałów itp.? To może drewienkiem szlifowaę stal narzędziowę? ;-)
To, że jest, są prowadzone badania w tym kierunku, to znaczy ,że jest ważne, a na ile "nam" może byę przydatne, to tylko wtajemniczeni będę wiedzieę. :-D
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
PiotrCh

To ja chcę zostaę wtajemniczony :)
pozdrowienia
Piotr
poco
Moderator

PiotrzeCh. Na ten rok za póęšłno, a na przyszły za wczełnie. ;-) :-D
Ale idęc za myłlę PiotraCh, to może nie piszmy o drewnie, jego włałciwołciach, bo przecież "koł jaki jest, każdy widzi".
Dalej trywializujęc temat , może zacznijmy prowadzię rozmowy w stylu "o wyższołci łwięt wielkiej nocy nad łwiętami bożego narodzenia"? To w wydatny sposób spowoduje wzrost zainteresowania sprawami poruszanymi na forum. :roll:
Informacja ma pomagaę ,ułatwiaę, aktywizowaę, zmuszaę do szukania wiedzy w innych ęšłródłach, itd. Lecz to, czy i w jakim stopniu czytelnik z niej skorzysta, to inna sprawa. Tak samo, jak nasze porady pytajęcym userom.
Pozdrawiam, Ryszard

PS informacja o tym, czy drewno jest twarde, łrednie, czy miękkie pozwala na dobór parametrów skrawania, rodzaju narzędzi, kętów ostrzy itd. http://portalnarzedzi.pl/artykul/frezow ... a-czesc-2/ http://www.viktorex.pl/pdf/fenes-13.pdf. https://pl.wikipedia.org/wiki/Twardo%C5%9B%C4%87_drewna
via vita curva est
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Mnie bardziej niz skrawanie frapuje jaki wpływ twardołę gatunku ma na wybrzmiewanie. Bo niby łwierk miekki a jednak nie bardzo.
Awatar użytkownika
PiotrCh

ototo:)

Twardołę jest parametrem typowo wytrzymałołciowym. Przydaje się tam, gdzie jest problem skrawania (twardołę względna obu materiałów w kontakcie), wytrzymałołci na wgniecenia, wad kontaktowo zmęczeniowych itp. Dlatego Ryszard dobrze pisze, że takie parametry są istotne w obróbce mechanicznej, raczej zautomatyzowanej bo ręka sama dobiera technikę do gatunku drewna, jego struktury i również twardołci (ja lubię obrabiaę drewno twarde, miękkie mniej bo łatwiej o skuchę).

W akustyce ważniejsza jest sztywnołę, masa i tłumienie - bo to są parametry kształtujęce to co nas interesuje czyli wybrzmiewanie. łwierk jest super bo ma łwietne stosunki tych trzech parametrów przy relatywnie przyjaznej dla konstrukcji grubołci elementów (nie musi byę nie wiadomo jak cienki) - stęd lutnicy ukochali właśnie łwierk:)
pozdrowienia
Piotr
Victor

Nieprzeczytany post autor: Victor »

A ja jestem zaskoczony, że liczby wskazuję na to iż drewno łwierka jest twardsze od sosny. Gdyby ktoł mnie spytał przed przeczytaniem tej tabelki, zdecydowanie powiedziałbym, że jest odwrotnie.
Awatar użytkownika
PiotrCh

Z drewnem jest pewien problem, ma bardzo zróżnicowanę makro strukturę. Więc twardołę musi byę zróżnicowana i przydało by się podaę jakęł wariancję czy odchylenie oraz jakieł info na temat proby losowej w badaniach. Bez tego taka informacja daje jakił ogólny oględ jedynie.

Mnie z kolei zaskoczyła brzoza względem lipy.

Ryszardzie ja nie trywializuję tylko zachęcam do komentarza bo czytajęc o tych megapikselach to można się jedynie po plecach podrapaę :-)
pozdrowienia
Piotr
Victor

Nieprzeczytany post autor: Victor »

Dlatego wszystkie te wartołci są wynikiem badał i są one łrednię dla poszczególnych gatunków. Tak bynajmniej ja to rozumiem.
Wpisałem w google hasło"jak zmierzyę twardołę drewna" i przejrzałem kilka wyników, chyba pierwszę stronę i trochę z drugiej. Wszędzie sosna była 1,6 w skali Brinell'a ale łwierka nie było wcale. W skali Janka natomiast, łwierk znajduje się w grupie drewna bardzo miękkiego, a sosna miękkiego. Podobnie jest z brzozę i lipę, tzn w skali brinell'a można znalełę pomiary brzozy, ale nie lipy. Natomiast według Janki brzoza i lipę należę do tej samej klasy drewna: miękkiego. Podsumowujęc , wkradł się tu chyba jakił błęd.
Awatar użytkownika
PiotrCh

Wartołę łrednia bez wariancji to jak grzyb bez kapelusza.

Ps nie wspomnę o typie rozkładu i przedziale ufnołci. To sa podstawy.
pozdrowienia
Piotr
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Wszystko to o kant....
Jak się to ma do gradacji, suszenia i stabilizowani drewna.
To bardziej informacje dla stolarzy, mnie się zdaje, lub narzędziowców ;-)
Awatar użytkownika
PiotrCh

Piotrek - jełli masz ochotę to poczytaj ten artykuł:

http://www.sisef.it/iforest/contents/?id=ifor1229-007

Zobaczysz jak się maję parametry fizyczne drewna i włałciwołci mechaniczne (rys. 6 i 7). Jeden z testów dotyczył również korelacji gęstołci z badaniem brinell'a...zwróę uwagę na porażajęce współczynniki R2 regresji liniowych - zależnołci niemalże nie istnieję. To jest efekt anizotropii drewna (zróżnicowana makro i mikro struktura) i dlatego temat jest ciężki do ugryzienia. Włałciwołci wytrzymałołciowe zmieniaję się wraz ze stanem wilgotnołci, z wiekiem (twardnienie), a poza tym maję rozrzut od sasa do lasa, bo jakby tak nie było to by nie potrzebna była selekcja materiału, a wszyscy wiemy, że to życzenie łciętej głowy.

Dlatego jełli istniałaby jakakolwiek istotna statystycznie korelacja pomiędzy twardołcię a interesujęcym nas tonem drewna to wartołciowę byłaby informacja chociażby taka: N(3.8, 1.5) - N rozkład normalny, 3.8 wartołę oczekiwana, 1.5 odchylenie standardowe. Wówczas można sobie obliczyę chociażby prawdopodobiełstwo występienia danej twardołci w kupowanej na allegro desce ;) A tak tylko domysły.

Jeszcze raz - twardołę jest parametrem mechanicznym - wytrzymałołciowym i interesuje (oprócz narzędziowców) może parkieciarzy żeby panie w szpilkach czuły się bezpiecznie;) W lutnictwie moim zdaniem ważniejsze są włałciwołci fizyczne materiału z grupy sztywnołę, gęstołę, tłumienie.

Ja już skołczyłem, temat ciekawy, ale nie dla praktyków tylko dla laborantów/naukowców/technologów.

Dopóki ktoł nie wykaże jakiegokolwiek praktycznego zastosowania (w lutnictwie) tych megapikseli - to proponuję odhaczyę temat z wętków ważnych. Osobiłcie nie widzę potrzeby łwiecenia tymi megapikselami na pierwszej stronie. Może to inspirowaę do dalszych poszukiwał, ale nie jest to w żadnym razie rzetelna, docelowa klasyfikacja.
pozdrowienia
Piotr
ODPOWIEDZ