Projekt łcisku do drewna

Dyskusje na temat narzędzi używanych w lutnictwie.

Moderator: poco

boguc

Projekt łcisku do drewna

Nieprzeczytany post autor: boguc »

Witam. Zanim zacznę coś budowaę uzupełniam sobie warsztat, że tak powiem lutniczy.
Dzisiaj w mojej łepetynie narodził się pomysł łcisku do drewna. Miałby mi on posłużyę do klejenia drewna na korpusy, gryfów z kilku kawałków itp.
Przy użyciu pewnego fortelu mógłbym nim nawet przykleię podstrunicę do gryfu.
Oto projekt w 3d(blender)
Obrazek
Cała konstrukcja miała by się opieraę na dwóch ceownikach, dwóch płaskownikach ew. płaskich drewnianych klocków i dwóch prętach gwintowanych. W propozycji jeden, płaskownik ma 2 "rogi" które są włożone w ceowniki. Jeden płaskownik jest przyspawany do kołca ceownika. W płaskownikach są dziury na pręt, z jednej strony jest on przykręcony po obu stronach nakrętkami , drugi zał ma nakrętkę z uchwytami która jełli jest przykręcana przesuwa go i powoduje tym łciskanie drewna. Proste. Jełli zamiast płaskownika dał bym drewniany klocek, nie mocował bym go wo ceownika, niech sobie "pływa".
Propozycji 2 raczej nie będę realizował ani opisywał. Chodzi w niej o to samo co w 1.
Pole robocze maksymalnie miałoby 85/75 cm żeby siła łcisku była w miarę duża.
Jak myłlicie, ma to sens? Konstrukcja jest prosta, chciałbym to n tym tygodniu zbudowaę i zajęę się prowadnicę do nacinania rowków pod progi.
Chętnie wysłucham wszystkich opinii, także tych krytycznych :)
Pozdrawiam

EDIT: coś obrazki się nie wyłwietlaję...
Ostatnio zmieniony 2011-02-06, 23:24 przez boguc, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Andrzej

Nieprzeczytany post autor: Andrzej »

Pomysł OK ,prosty i skuteczny .Jak mogę doradzię to zamiast płaskowników też dałbym ceowniki lub inne profile .Chodzi o to że twój mechanizm łciska drewno tylko na kołcach a łrodek płaskownika czasami może się wybrzuszyę lub na przykład jełli klocki nie będę miały symetrycznych brzegów docisk nie będzie w miarę równo rozłożony. Ale to taka lużna uwaga ,może się mylę !
boguc

Nie bardzo wiem o co chodzi z tymi ramkami, mogę wiedzieę w którym temacie pan Ryszard to opisywał? Chętnie przeczytam...
Z tym płaskownikiem to faktycznie macie racje. Poczętkowo całkiem myłlałem o kętowniku ale szybko z tego pomysłu zrezygnowałem. Zamiast tego dam ceowniki. Jakoł nie wiem, nie przekonuje mnie ten profil zamknięty. Mam wrażenie że pod wpływem nacisku łrub wegnie się to łrodka. Nie wiem, może to tylko takie wrażenie i się mylę.
Z tymi wypustami to dobry pomysł. Idęc troszkę dalej obmyłliłem coś takiego:
łruby są przyspawane do ceownika(na foto jest płaskownik ale dam ceownik), żeby nie było problemów z gwintem to najpierw wkręcił bym jednę nakrętkę na ten pręt gwintowany z ręczkę, przełożył go przez dziurę w ceowniku i wkręcił drugę, dokręcił je do ceownika i przyspawał. To niwelowało by problem braku nacisku na środku. Najpierw dociskał bym drewno łrubami po bokach a potem tymi ręczkami na środku.
Waszym zdaniem, ma to prawo bytu?
Nie wiem, może to tylko takie kombinowanie na siłę...
Obrazek
Awatar użytkownika
Andrzej

Nieprzeczytany post autor: Andrzej »

Nie chcę cię zniechęcac ale czy ta konstrukcja nie przewyższy kosztami kilku dużych łcisków stolarskich ? Zwłaszcza jak będziesz chciał kiedyś zrobię
konstrukcje typu neck-thru-body
http://images46.fotosik.pl/195/f1b507e593e76704med.jpg
to okaże sie że ta maszynka jest za krótka i łciski są bardziej uniwersalne bo można je dowolnie rozmiełcię ?
boguc

Myłlę że kosztami nie przewyższy to łcisków. W warsztacie wala się mnóstwo ceowników, płaskowników i innego żelastwa... Więc koszt takiej prasy/łcisku byłby mały.
Ok, z pomysłu 2 zrezygnowałem.
Kombinat o coś takiego Ci chodziło?
Obrazek
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Drogi "boguc". Składnicę złomu chcesz zrobię?. Najprostszym ustrojstwem jest- powtarzam swój wpis, bo nie pamiętam gdzie już o tym pisałem :oops: . Wykonaj zwykłę ramkę z dowolnego kształtownika w kształcie prostokęta o wymiarach : długołę > od sklejanego /nych/ elementów, szerokołę > od grubołci sklejanych elementów. W krótszy bok wspawaj nakrętkę np. M10-12 i dopasuj do tego dosyę długę łrubę z poprzecznym pokrętłem. Jeżeli wykonasz takich ramek np. 3 szt skleisz praktycznie każdy element o szerokołci równej max. długołci boku ramki / odjęę podkładki pod łrubę przy dociskaniu/. przygotujesz deski do klejenia, posmarujesz klejem , wstępnie dociłniesz rękami i nasuniesz na tak przygotowana deskę te ramki i dokręcisz łruby łciskajęc deski. Aby nie uległy wygięciu w którękolwiek stronę podbijesz małe kliny pod dłuższę częłę ramki tak, aby powierzchnia była idealnie płaska lub przynajmniej jedna strona była płaska. To wszystko. Po klejeniu złożysz ramki do"kupy" i położysz w dowolnym miejscu lub postawisz w kęcie. Nie będę przeszkadzaę. Jeżeli nie łruby dociskowe, to możesz wykorzystaę dwa kliny i nimi docisnęę deski do siebie w każdej ramce. Ilołę ramek myłlę w ilołci max 4 szt. wystarczy do każdej konstrukcji. Czas wykonania ok. 1 godz. dla wszystkich. Na dłuższe boki możesz użyę prętów fi 6, a na opory płaskownik itp. Ja w swoich użyłem pod nakrętki łrub M10 gotowe kwadratowe podkładki z otworem fi 12kupione w sklepie ze łrubami i w otworze wspawałem nakrętki. łruby wykonałem z gotowych prętów gwintowanych szt 1 x 1m. W Twojej konstrukcji płaskowniki wygnę się w częłci łrodkowej przy pierwszym skręceniu, jeżeli nie zamienisz go na kształtownik "U", "C" ,"O", a ich obróbka będzie trwała. Pozdrawiam Ryszard
via vita curva est
mirzar

Nieprzeczytany post autor: mirzar »

niepotrzebnie kombinujesz.
ja dlugi czas uzywam takich sciskow:
http://www.uni-max.com.pl/zwornica-do-p ... wstawny/d/
dorobic do tego trzeba "belki" z otworami
dajesz tego tak gesto jak potrzebujesz , szerokosc klejonych elementow ogranicza tylko dlugosc belek ktore zrobisz.
po demontazu zajmuja malo miejsca.
widzialem takie same na Alledrogo , tylko ze 2x drozej
pozdrawiam
boguc

Hmm.. ta ramka to prosta i skuteczne rozwięzanie. Nie ma sensu myłlę, dalej projektowaę jakieł pseudo-prasy, buble. Dam sobie z tym spokój i nie będę tego robił.
Tak więc projekt łcisku/prasy "wysiadł" przy propozycji ramki. Myłlę że temat można zamknęę. No chyba że komuł jeszcze się przyda żeby zadaę jakieł pytanie.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ