Led'y zamiast halogenów - czy faktycznie oszcządnołą??

Pochwalcie się co jeszcze robicie / zrobiliłcie.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Led'y zamiast halogenów - czy faktycznie oszczędnołę??

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Dręczy mnie taka sprawa. Mam sobie lampkę halogenowę z zasilaczem 20W 230V/12V i dwoma halogenami 20W / 12V. Znalazłem w sklepie zamienniki led, które daję to samo światło jak 20W ale same pobieraję 8W. Czy zakładajęc je oszczędziłbym czy nie??? Nurtuje mnie to i nie umiem sobie tego policzyę pomimo,ze jestem wykształconym elektrykiem, ale mało już z teorii pamiętam. Logicznie rzecz bioręc zasilacz pobiera mi 20W z sieci tak? Więc podłęczajęc nawet ledy dalej będzie to 20W leciało, czy zależy to od mocy oddawanej przez zasilacz?
Awatar użytkownika
PiotrCh

Re: Led'y zamiast halogenów - czy faktycznie oszczędnołę??

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Zasilacz podłęczony do sieci nie pobiera mocy (może jakieł nieistotne grosiki) jełli nie podłęczysz mu obciężenia. Pobierzesz tyle mocy ile mocy pobiera urzędzenie. Zaoszczędzisz.
pozdrowienia
Piotr
piotrkol7

Nieprzeczytany post autor: piotrkol7 »

2 halogeny po 20W na zasilaczu 20W? To on jeszcze żyje? :o
Na ledach zaoszczędzisz i przy okazji zasilacz odciężysz.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

JUż sobie odpowiedziałeł w ostatnim zdaniu,
Moc zasilacza okrełla maximum, co może oddaę, a jak podłęczysz mniejsze obciężenie, to i mniejszy pobór prędu będziesz miał.
Z tego będę oszczędnołci. Bez obciężenia zasilacz będzie pracował jałowo dajęc niewielkie obciężenie sieci zwięzane ze spadkiem napięcia na uzwojeniu pierwotnym.
Z bilansu mocy zasilacza wyjdzie Ci, że możesz do niego bez ryzyka przepalenia bezpiecznika podłęczyę ok. 2,5 raza więcej ledów, a tym samym zyskasz lepsze ołwietlenie.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
PiotrCh

I tak to elektryk dowiaduje się jak to jest z tym prundem co to go się z sieci pobiera przez transformator;)
pozdrowienia
Piotr
piotrkol7

Nieprzeczytany post autor: piotrkol7 »

Awatar użytkownika
Jerzy S

Nieprzeczytany post autor: Jerzy S »

Miałem kiedyś w poprzednim samochodzie homologowane ledy do jazdy dziennej i takie oto moje spostrzeżenia:
- oszczędnołę na żarówkach, ale coś za coś ledy kosztowały prawie 200zł.
- łatwiejszy rozruch w zimie, bo akumulator lepiej doładowany.
- w kwestii oszczędnołci paliwa - pomiar w granicach błędu.
Myłlę, że przy dużej ilołci żarówek będzie to miało jakieł znaczenie, np jełli będziesz potrzebował ołwietlię salę koncertowę 1000ledów, to na pewno zaoszczędzisz :)
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

PiotrCh pisze:I tak to elektryk dowiaduje się jak to jest z tym prundem co to go się z sieci pobiera przez transformator;)
NO widzisz... bywa... czasem się coś zapomni.
Awatar użytkownika
PiotrCh

I mi to mówisz? Ja już większołę rzeczy zapomniałem co wiedziałem ;) Najważniejsze to wiedzieę gdzie szukaę - np. na naszym forum :D
pozdrowienia
Piotr
Tanto

Nieprzeczytany post autor: Tanto »

Uzupełnił bym pytanie Pinia o: ile zaoszczędzę? i - jak ta oszczędnołę przełoży się na jakołę łwiatła?

Powoli próbuję przekonaę się do zamontowania w warsztacie kilku halogenów LED i wymianę w lampce biurkowej żarówki na ledowy halogen 20W.
Tanto

Nieprzeczytany post autor: Tanto »

Fakt, okrełlenie 'halogen' nie jest tu najszczęłliwsze, ale potocznie używane w stosunku do takich lamp led https://www.smd-led.pl/produkty/4aa9c869_s.jpg
Ender

Nieprzeczytany post autor: Ender »

Oszczędnołci będę, ale niewielkie, w dodatku musisz wydaę na te nowe ledy parę złotówek i poczekaę, aż inwestycja się zwróci.
A może się nie zwrócię, gdy kupisz jakieł szajsy i padnę niedługo (a ledy wbrew pozorom też padaję). Z kolei markowe są droższe, więc i inwestycja długoterminowa. A nie zapominaj, że i te droższe nie są pozbawione wad i niektóre sztuki są wadliwe... Więc też padnę szybciej, niż się zwrócę:)

Podsumowujęc - nie ma to sensu dla tego rzędu mocy. Gdybył wymieniał etapami ołwietlenie w całym domu, to oszczędnołci będę całkiem wymierne. W tym przypadku to raczej sztuka dla sztuki.
Victor

Nieprzeczytany post autor: Victor »

A ja z innej beczki. Jełli ktoł planuje zakup takich lamp jak w linku podanym przez Tanto, a ma, używa radia dab. To uprzejmie donoszę, że blokuję one sygnał takowego.
Awatar użytkownika
Jerzy S

Nieprzeczytany post autor: Jerzy S »

Zwróę uwagę na jeszcze jeden aspekt - mianowicie barwa łwiatła.
Ciężko jest dostaę ledy o barwie miłej dla oka, często są to kręcone powyżej 3000K białe potworki (subiektywnie.. lubię ciepłe żółte światło jakie daje standardowa żarówka - ok 800K). I jeszcze jedna rzecz, mam w kuchni ledy.. pięknie w nich wszystko widaę, ładne kolory, kontrast etc, jak zgaszę i włęczę zwykłe żarówki lub patrze na te same rzeczy w Dzieł, to kolory niknę, kontrast pada. Ledy przekłamuję kolorystykę.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Ja napiszę tak... mam w swojej norze małe bezpieczniki i nic z tym nie zrobię. Tak w piwnicach jest i już. Nawet jakbym je wymienił to będę wyskakiwaę kolejne w w innej skrzynce, a potem w klatce obok itp.. musiałbym na całej linii wymieniaę, zeby było dobrze. Przez to nie mogłem podłęczaę niektórych urzędzeł elektrycznych bo wyskakiwało. ęšłĽeby zredukowaę trochę pobór założyłem zamiast zwykłych żarówek łwietlówki led, które daja bardzo dużo ciepłego naturalnego łwiatła a prawie nic nie pobieraję. Efekt taki,ze mogę już podłęczaę urzędzenia których nie mogłem.
ODPOWIEDZ