Led'y zamiast halogenów - czy faktycznie oszcządnołą??

Pochwalcie się co jeszcze robicie / zrobiliłcie.
Ender

Re: Led'y zamiast halogenów - czy faktycznie oszczędnołę??

Nieprzeczytany post autor: Ender »

No to teraz zupełnie inna rozmowa :)
Jesteł elektrykiem, więc wiesz w którym kierunku masz iłę. Instalacja ledów faktycznie pozwoli na włęczenie innych, bardziej obciężajęcych sieę urzędzeł. Domyłlam się, że piwnica w bloku nieco wiekowym i ilołę obwodów nie powala?
Pomyłl nad zrzuceniem do piwnicy przewodu ze swojego mieszkania, które masz pewnie na bezpiecznikach 20-25A. Mógłbył założyę niewielkę skrzynkę z bezpiecznikiem 16-20A tylko na piwnicę i wtedy możesz trochę poszaleę.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Myłlałem nad tym. Jednakże mieszkanie 3 piętra + parter wyżej :) Czasem zrzucam sobie przedłużacz, żeby odkurzacz porzędny podłęczyę i posprzętaę :)
Z kablem trudno bo niby którędy? Mieszkanie mam nad piwnicę ale żadnej drogi oprócz tej na zewnętrz. A na zewnętrz ocieplenie bloku 10cm już zrobione :)
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Za daleko od mojej piwnicy, poza tym pomiedzy pietrami jest zapiankowane. Myslisz,ze nie myslalem o tym? ;-)

Wysłane z Tapatalk
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Wierę w podłogę, pukaj do drzwi sąsiadów i mów, że jesteł elektryk i przeprowadzasz modernizację sieci elektrycznej w bloku, a dokładnie w swojej piwnicy :D

Jełli jestełcie przed termomodernizację to nie przegap i przed klejeniem styropianu a już po rozstawieniu rusztował spułę przewód na dół po elewacji. Nic nie będzie widaę ostatecznie, a na dole przewiercisz się do piwnic. Ja mieszkam na parterze więc przewierciłem się w rogu kuchni do piwnicy sąsiadki i od niej przeprowadziłem przewód do swojej piwnicy. I mam problem z głowy. 10m więcej kabla to nie majętek - ale trzeba go jakoł pułcię po elewacji.
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Niestety jak pisalem wyzej izolacja jest juz od zanim sie wprowadzilem

Wysłane z Tapatalk
Awatar użytkownika
PiotrCh

O fakt - umknęło mi. No to problem, ale zawsze jest jakieł wyjłcie.
pozdrowienia
Piotr
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Obawiam się, że jedynie przedłużacz pozostanie.
Też maiłem takie problemy , kiedy mieszkałem w bloku. Próbowałem z administratorem się dogadaę w kwestii większego zabezpieczenia obwodów piwnicy, osobnej linii od skrzynki i podlicznika, z którego wskazał bym dopłacał do czynszu, ale jak zwykle przepisy, przepisy, przepisy. Rozmawiałem też z zakładem energetycznym, gdzie miałem i mam kolegów w zarzędzie, ale nic z tego. nikt się nie chciał "podkładaę" dla jednego faceta.
I tym sposobem - też mieszkałem na 3-cim piętrze :-D - korzystaę musiałem z przedłużacza, który spuszczałem klatkę schodowę, pomiędzy poręczami wewnętrz budynku.
Fakt, że musiałem mieę kabel 2,5 mm2, a nawet powinienem mieę podobno grubszy ( ze względu na spadek napięcia,obciężenie linii wewnętrznej w mieszkaniu -aluminiowa!- etc., co sugerowali koledzy z zakładu energetycznego). Pomimo pewnej uciężliwołci z tym rozwijaniem, wykonaniem nacięcia (przepustu) na drzwiach wejłciowych, zagrożenia ze strony administracji poborem prędu do celów nie zgodnych z przeznaczeniem instalacji ołwietleniowej w piwnicy i skierowaniem sprawy do kolegium d/s wykroczeł itd., itd., ( kontrolowano wtedy z urzędu instalacje wewnętrz piwnic, bo energia dochodziła tylko do opraw po stronie zewnętrznej, przed drzwiami komórki , a kto miał "pajęka" , to do likwidacji w trybie natychmiastowym - chodziło o rozliczenia kosztów wspólnego zużycia energii do celów administracyjnych (ołw. klatki schodowej, piwnic, przed budynkiem, domofony , itp).
Tak, że piniu , chyba będziesz skazany na ten przedłużacz i obył nie był łcigany finansowo przez administratora z powodów, jak wyżej, a jeszcze znajdzie się jakił nawiedzony i zapoda Cię jako prowadzęcego działalnołę gospodarczę i dopiero się zacznie! :shock: , że na koszt mieszkałców chcesz się wzbogacię ! itd.
Dlatego, dla łwiętego spokoju doradzam jednak ten przedłużacz.
Administracja ma oddzielny licznik na te obwody, bo z niego obliczaję kwotę stawki za zużytę energię i doliczaję do czynszu, a nikt nie chce płacię za sąsiada. :-D
Tak, że rozważ to na spokojnie i zainwestuj w kabel.
Jak się nie da wewnętrz, to wywierę otwór przez fundament poniżej ocieplenia (nikt tego nie zauważy) np. 14 mm i tamtędy każdorazowo będziesz wprowadzał kabel do piwnicy , a kołce łęczył do kostki rozdzielajęcej we własnej piwnicy.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
PiotrCh

Też maiłem takie problemy , kiedy mieszkałem w bloku.
To uaktualnij dane pod nickiem;) ;) ;)

A na poważnie, to niestety masz Ryszard rację, to nie jest do przeskoczenia formalnę drogę, bo piwnica to jest miejsce, gdzie się trzyma weki i ziemniaki, a nie frezuje:( Kabel przez klatkę to jest zawsze jakieł rozwięzanie, ja zanim się nie wzięłem i nie przewierciłem - to przez okno przerzucałem :D i często chłodno w domu było :D
pozdrowienia
Piotr
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

U mnie chłodem wieje jak tylko otwieram drzwi garażu.
Ale okna mam szczelne ;-)
ODPOWIEDZ