Witam

Tu możesz się przywitaę i przedstawię (wymagane)

Moderator: Jan

kargull

Witam

Nieprzeczytany post autor: kargull »

Czełę. Mam na imię Karol i jestem z Bydgoszczy. Pomimo swojego wieku (33 lata) dopiero zaczynam przygodę z gitarę(uczę się graę od roku). W swojej krótkiej historii instrumentalnej posiadałem 3 gitary: Ibanez RG370FMZ(kupiony na poczętku gdyż nie wiedziałem czy nowe hobby mi przypasuje), Epiphone Explorer 1984 EX (kupiony w poszukiwaniu kształtu który mi pasuje i zajawkę na METALLIKE :D), Epiphone Les Paul Custom Pro 2008 - gitara którę samodzielnie modowałem gdyż zakupiona miała bardzo zły stan osprzętu i elektroniki. W zasadzie pozostawiłem w niej tylko oryginalne klucze resztę samodzielnie wymieniłem(Szlif progów wykonany w Headache Custom Guitars). W niedalekiej przyszłołci chciał bym jednak wymienię klucze na blokowane i siodełko na graphtec ale przy tym ostatnim nie obędzie się raczej bez wizyty u lutnika.
Awatar użytkownika
PiotrCh

Re: Witam

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Czełę:)
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Jacek A. R.

Nieprzeczytany post autor: Jacek A. R. »

Dzieł dobry, Karolu. Widzęc iż jesteł z Bydgoszczy już, już miałem na dzieję na kontakt z Osobę interesujęcę się gitarami klasycznymi...może znasz kogoł takiego w Bygdoszczy ? Ja się do Bydgoszczy przeniosłem na stałe z Warszawy dopiero kilka lat temu i mimo pewnych kontaktów na bydgoskiej Akademii Muzycznej odczuwam brak łrodowiska Osób zainteresowanych gitarami klasycznymi.
- im więcej wolno -
- tym mniej wypada.
Awatar użytkownika
Jerzy S

Nieprzeczytany post autor: Jerzy S »

Czełę! Mam fajne wspomnienia z Bydgoszczę zwięzane, i to nawet muzyczne :)
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Witam również, a resztę już znasz. :-D
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
kargull

Jacek A. R. pisze:Dzieł dobry, Karolu. Widzęc iż jesteł z Bydgoszczy już, już miałem na dzieję na kontakt z Osobę interesujęcę się gitarami klasycznymi...może znasz kogoł takiego w Bygdoszczy ? Ja się do Bydgoszczy przeniosłem na stałe z Warszawy dopiero kilka lat temu i mimo pewnych kontaktów na bydgoskiej Akademii Muzycznej odczuwam brak łrodowiska Osób zainteresowanych gitarami klasycznymi.
Niestety raczej nie pomogę ale spytam swojego "nauczyciela" on pewnie bardziej się orientuje.
Awatar użytkownika
Jacek A. R.

@ karguli: bardzo dziękuję za dobre chęci, pozostaję w oczekiwaniu na wiełci.

@ jurbassteck: fajne wspomnienia z Bydgoszczy...w moim dołwiadczeniu Bydgoszcz jest nie doceniana w skali kraju. Jak wspomnialem jestem warszawiakiem, urodzonym w Warszawie i spędziłem tam cale życie poza pewnę liczbę lat spędzonychi na tzw. Zachodzie najczęsciej jako nauczyciel nigdy długo ale kilka razy co roku na odpowiednich kontraktach. O ile w rodzimym miełcie - mimo sporych tzw. sukcesow zawodowych trudno mi było "dogadaę się" z ludęšłmi, o tyle na tzw. Zachodzie dogadywałem się bez problemu i byłem psychicznie rzecz bioręc, "jak u siebie". W Bydgoszczy odczuwam wcięż cztytelne/odczuwalne: "ład, kulturę i porzędek", psychicznie jestem tu niejako "na "połowie drogi" pomiędzy dawnym zaborem rosyjskim a tzw. Zachodem. Poczęwszy od tak prostych spraw jak kultura ruchu drogowego. Jełli chodzi o miasto to jest to w moim odbiorze perełka POZA konsekwencjami które dotyczę całego byłego tzw. bloku radzieckiego (wielka płyta). Bydgoszcz w znacznym stopniu przypomina mi Strasburg, Saltzburg, Helsignor, niektóre dzielnice Kopenhagi, Perth, wiele innych starych miast Europejskich. Prosty przykład:
https://www.facebook.com/foto.bydgostia ... =1&theater

Kiedy po raz pierwszy byłem na Starym Miełcie - od razu przypomniala mi się Brugia. Do tego: i miasto i okolice są wręcz "nabrzmiale" zabytkami historii...kolegiata w Koronowie, tamże nie do kołca przebadane krypty grobowe. ęšłĽałuję tylko, iż kiedy zdecydowalem się mieszkaę w kraju na stale nie przeniosłem się do Bydgoszczy wczełniej.
- im więcej wolno -
- tym mniej wypada.
Awatar użytkownika
relax

Nieprzeczytany post autor: relax »

Ja też Cię witam serdecznie :)
kargull

Jacek A. R. pisze:@ karguli: bardzo dziękuję za dobre chęci, pozostaję w oczekiwaniu na wiełci.
Jedynę informację jakę udało mi się zdobyę to to że w pubie Tortuga organizowane są jam session.
Awatar użytkownika
Jacek A. R.

- dzięki i za to, aczkolwiek nie mam zielonego pojęcia co jam session - forma znana mi z klasycznego jazzu - może mieęĂ wspólnego z gitarę klasycznę.
- im więcej wolno -
- tym mniej wypada.
Awatar użytkownika
Jerzy S

Jazzu, bluesa, rocka, fusion :) Nie ma przeszkód by na klasycznej gitarze mistrzowskiej graę podczas jam session :)
Awatar użytkownika
Jacek A. R.

- oczywiłcie, ale co w przypadku, gdy mowa o typowej muzyce komponowanej na gitarę klasycznę - taka się z gitarę klasycznę wielu Osobom jednak kojarzy ? no i gitara nie musi byę "mistrzowska" - ważne aby graę dobrze. Znam przepięknę muzykę granę na Yamaha C 40
http://www.getlinkyoutube.com/watch?v=kYSEss9NhUc
i "jakie takie" granie na gitarach znacznie wyższej klasy.
- im więcej wolno -
- tym mniej wypada.
Awatar użytkownika
Jerzy S

Fakt, nie trzeba złotych garnków by ugotowaę dobry obiad :) Niestety muszę Cię zmartwię, wielu osobom które znam, gitara klasyczna kojarzy się z harcerstwem lub pielgrzymkę.. A jak pójdę na koncert jakiegoł "klasyka" to słyszę - On grał na takiej gitarze jak Ty! Dla sprostowania, gram na akustycznej Takamine 12str z pudłem Big Jumbo, więc to raczej lekka różnica :)
Awatar użytkownika
Jacek A. R.

Dzięki, @jurbassteck, za wpis. Jestem jak najdalszy od krytykowania wspomnianych zastosował, ale czy do takiego grania nie była by sposobniejsza gitara austyczna, gdzie subtelnołci doboru materiału, typu konstrukcji w tym typu ożebrowania determinujęcego charakterystykę dęšłwiękowę, także sposoby używania instrumentu czyli techniki gry nie graję chyba aż takiej roli jak w przypadku instrumentu używanego do grania muzyki tzw. klasycznej a raczej pisanej na gitarę klasycznę - choęby proste formy naszej p. Tatiany Stachak. Bardzo ważna jest choęby podstawowa znajomołęĂ zapisu nutowego. Póki co bardzo się cieszę z przyjacielskiego kontaktu z @Orfeo i cieszę się na spotkanie z Nim kiedy to tylko będzie możliwe. ęšłĽałuję tylko iż pracuje On w łwierku i klonie, niekoniecznie w cedrze i palisandrze.
...a mimo mego umiłowania klasyki i to tak w zakresie konstrukcji instrumentu (z niego się bierze charakterystyka dęšłwiękowa) jak i repertuaru z czasów Arcasa, Tarregi, Cano, Sagrerasa etc., - na Twej Takamine można graę slicznę muzykę...pamiętam zaskoczenie kiedym sie dowiedział, że prof Krzysztof Pełech jest poważnie zainteresowany tzw. fingerstyle.
- im więcej wolno -
- tym mniej wypada.
Awatar użytkownika
Jerzy S

Jacku, masz rację. Do ogniska czy na pielgrzymkę jak najbardziej powinna byę użyta gitara akustyczna, ale niestety w Polsce (wybacz uogólnienie) "zwykli" ludzie kupuję gitarę klasycznę dla tego, że 1. Jest z reguły tałsza, 2. Wygodniej się na niej gra ze względu na nylonowe struny. Potem oczywiłcie zmieniaję struny na metalowe, bo "ładniej" graja i powstaje jakał dziwna hybryda.. A fingerstyle to coś co lubię :)
p.s. Wg mojego skromnego zdania, ładniej niż moja Takamine brzmi tylko Takamine Santa Fe (szkoda tylko, że nie ma jej z dwunastoma strunami :( )
ODPOWIEDZ