Jakie to drewno ?

Tu rozmawiamy na tematy drewniane

Moderator: poco

Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Jakie to drewno ?

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Czy ktoł jest w stanie okrełlię z jakiego drewna może byę ten gryf, bo ja już nie wiem. Poczętkowo myłlałem,ze to klon, ale teraz wiem,ze grubo się myliłem.

http://peterwebs.pl/lutniczy/gryf_po_zeszlifowaniu1.jpg
http://peterwebs.pl/lutniczy/gryf_po_zeszlifowaniu2.jpg
http://peterwebs.pl/lutniczy/gryf_po_zeszlifowaniu3.jpg
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Po czym wnosisz że to pomyłka??
Wyględa na klon ew jawor, będęšłco będęšłjawor to odmiana klonu.
Popik
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

oględałem klonowe gryfy w innych gitarach i wszystkie były ciemniejsze lekko i nie miały takich wielkich słojów, ale może jest tak jak mówisz - jawor.
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Pamiętaj, że na kolor drewna ma wpływ np. to na jakim terenie rołnie. Czy teren jest suchy czy podmokły, czy rołnie w grupie drzew czy samotnie, jaki skład ma gleba pod nim. A słoje - czyli przyrosty roczne - to również miejsce w którym rosło ale też i z jakiego fragmentu pnia został dany kawałek wyselekcjonowany.
W pewnym sensie można powiedzieę, że w im trudniejszych warunkach rołnie drzewo tym mniejsze ma przyrosty. Czyli słoje są gęstsze.
Np. jodła lub łwierk stosowane w topach na instrumenty akustyczne jest selekcjonowana z drewna które wyrosło ponad 1000 mnpm. (z tego co pamiętam) :D
Tam warunki są trudne i przyrosty gęste - zatem drewno lutniczo idealne.
Sam widzisz że to czynniki bardzo płynne.

Mnie to dalej wyględa na klon.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

A klon to może byę ciężki czy jest raczej lekki? Chodzi o to,że korpus jest też z takiego drewna zrobiony lub bardzo podobnego (nie pokażę, gdyż już pomalowany i nie mam zdjęcia z przed) ale jest bardzo ciężki. Porównywalnie mój Dean Cadillac z mahoniu jest lżejszy od tej drugiej gitary czyli przerobionego Mensfelda. Pytanie czy korpus to też moze byę klon ?
rabbit

Nieprzeczytany post autor: rabbit »

klon jak również klon jawor są ciężkimi drzewami z tego co pamiętam około 800 kg na metr szełcienny tylko nie pamiętam przy jakiej wilgotnołci ale pewnie koło 15 % ten twój gryf to wyględa na jawor
Dodam jeszcze że pewnie z odziomka bo ma większe słoje mam akurat kawałki z bardzo drobnym usłojeniem i z odziomka z usłojeniem grubszym
ten drobniejszy mam wrażenie jest ciut twardszy i cięższy daje tez lekko inny dęšłwięk ale nie jest to kolosalna różnica.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

W życiu bym nie przypuszczał,ze bukszpan jest taki ciężki i że jest coś lżejszego od łwierku
Kris

Nieprzeczytany post autor: Kris »

To jest Klon albo jesion jasny. Chciałem też zauważyę że polakierowane drewno z czasem ciemnieje jeżeli jest narażone na działanie promieni słonecznych. Jedno jest pewne- maję na to wpływ czynniki biologiczne+światło. Pamiętam jak układałem u siebie w pokoju szachownice z parkietu dębowego i jesionowego (wyselekcjonowany jesion jasny/biały jak kto woli) podłoga pięknie się odznaczała teraz jesion jest raczej żółty i w zależnołci od kęta patrzenia nawet zlewa się z dębem. Stęd normalne że jeżeli przyrównujesz klon wyczyszczony do takiego na którym lakier już troche leży będzie wyględał inaczej.
ODPOWIEDZ