Jeszcze raz o usuniąciu obicia lakieru

Tu opisujemy jak daliłmy nowe życie starym instrumentom

Moderator: Jan

echoes

Jeszcze raz o usunięciu obicia lakieru

Nieprzeczytany post autor: echoes »

Pisałem ostatnio z zapytaniem do Pałstwa o usunięcie obicia lakieru z gitary . Gitara od razu trafiła do zakładu lutniczego w Katowicach , niestety miała byę gotowa 2 dni temu i nadal nie jest. Chciałem w między czasie zapytał Pałstwa o opinie bo jestem całę sprawę bardzo zestresowany , jest to bardzo cenna i wyjętkowa gitara, do tego nowa.

Jakie są w ogóle możliwołci usunięcia takiej skazy ?
Nadmienię że lakier jest bezbarwny, gitara PRS, obicie powstało przez uderzenie wtyczki przewodu mikrofonowego (przez 15 lat nigdy nie uszkodziłem żadnej z gitar, aż do teraz)
Lutnik zapewnił że jest to do zrobienia i wierzę że tak będzie, mimo wszystko jełli coś będzie nie tak, będę szukaę zakładu który wykonano to tak jakbym oczekiwał, jełli to w ogóle możliwe.

Gitara jest na tyle dla mnie cenna, że żadne koszty nie stanowię dla mnie problemu, jak będzie trzeba to ję wyłlę choęby to Stanów do samego producenta..
Jestem gotów w ostatecznołci wymienię cały lakier jak nie będzie wyjłcia.

Bardzo proszę Pałstwa o opinie i ewentualne namiary gdzie można by to zrobię, zależy mi na usłudze na najwyższym poziomie, w Polsce lub gdziekolwiek na łwiecie.
Z góry dziękuję

tutaj zdjęcie obicia
https://ibb.co/n1VF3v
echoes

Re: Jeszcze raz o usunięciu obicia lakieru

Napisałem - lutnik nie wykonał jeszcze pracy , napisałem również że pytam o możliwołci naprawy uszkodzenia, nie wiem co tu jest nie jasne ?
Pytam bo dzwonięc do różnych pracowni słyszałem różne poględy na ten temat, włęcznie z tym że nie da się tego bez łladu usunęę.
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Możliwołci są różne, wypełnienie lakierem, klejem CA, żywicę epoksydowę. Po stwardnieniu oszlifowanie i wypolerowanie. Może nie byę łladu, a może byę, zależy jak komu się uda.
Te wysyłanie gitary do USA czy wymiana całego lakieru brzmi co najmniej dziwacznie.

Co do możliwołci: https://www.youtube.com/watch?v=rTVScFJoe24
pozdrowienia
Piotr
echoes

Oczywiłcie że to brzmi dziwacznie , ale zrobię wszystko co będzie trzeba, bo tak już mam.
Dzięki za filmik.
ODPOWIEDZ