Rozwiertak skrzypcowy

Dyskusje na temat narzędzi używanych w lutnictwie.

Moderator: poco

Inq

Rozwiertak skrzypcowy

Nieprzeczytany post autor: Inq »

Czy ktoł w wie, gdzie w Polsce można kupię za godziwę cenę rozwiertak? Ceny w internecie są tak beznadziejne, że szkoda słów (60 euro vs 40 euro).
RyszardK

Nieprzeczytany post autor: RyszardK »

na allegro można czasami kupię tanio, ale musisz znaę zbieżnołę i łrednicę rozwiertaka..Sklepy zaopatrujęce przemysł i do obróbki skrawaniem powinny posiadaę takie narzędzia.
łrednicę mierzymy suwmiarkę na czubeczku.
Zbieżnołę - jaka zapytaj lutnika od smyczkowych lub zadzwoł do w ZPAL .
Tak na oko to łrednica 5mm a zbieżnołę 1:50
Możesz też nawinęę na kołek skrzypcowy papier łcierny gr około 100... o ile to nie jest cenny instrument. Kołek posmarowaę kredę przed umieszczeniem w otworze.
Ważne jest czy kołek który posiadasz nie powinien byę jeszcze wczełniej zestrugany... pod tym samym kętem co otwór - to działa podobnie jak w temperówce do ołówków, tyle że to profesjonalne narzędzie - oczywiłcie że jest drogie.

Rozwiertaki produkcja:
http://www.wako-tools.com.pl/rozwiertaki.pdf
michqq

Re: Rozwiertak skrzypcowy

Nieprzeczytany post autor: michqq »

Cieszę się że mogę uzupełnię wiedzę forum.

Rozwiertaki skrzypcowe i altówkowe współczełnie maję zbieżnołę 1:30.
Bardzo stare instrumenty mogę mieę zbieżnołę 1:20, ale w praktyce to naprawianie takich instrumentów nie powinno interesowac amatora lutnika. (no chyba że ktoł chce zrobię skrzypce barokowe, heh)
Jełli ktoł chce uniknęę kupowania drogiego narzędzia łciłle lutniczego, to może szukaę narzędzia nielutniczego opisanego jako "rozwiertak stożkowy 1:30".

Teoretycznie to, z tego co wiem, takim rozwiertakiem powinny byę wykonane nie tylko cztery otwory pod kołki, ale również i ten pięty, tj otwór z tyłu, pod guzik (na którym wisi cały strunocięg).
W praktyce jednak spotkaę się można w niektórych skrzypcach z otworem pod guzik wykonanym zwykłym wiertłem.
Skrzypce â?? przyrzęd do łaskotania wnątrza ucha za pomocę tarcia kołskiego ogona o wnątrznołci barana.
Awatar użytkownika
Pełta

Nieprzeczytany post autor: Pełta »

Klucz Levisa...
michqq

Nieprzeczytany post autor: michqq »

To dla porzędku dodajmy że niektórzy uważaję że trzeba jeszcze mieę rozwiertak szeroki, do wykołczenia krawędzi otworu.
Komplet wyględałby więc tak:

http://www.ebay.com/itm/straight-flute- ... 5b33e61555
Załączniki
komplet.jpg
Skrzypce â?? przyrzęd do łaskotania wnątrza ucha za pomocę tarcia kołskiego ogona o wnątrznołci barana.
ODPOWIEDZ