FlyingV NTB
Moderator: poco
Re: FlyingV NTB
Ja jako prasą używam wiertarkę kolumnowę, siła docisku w zupełnołci wystarcza. Ważne jest tylko przygotowanie promienia progów do promienia podstrunnicy i wchodzi jak w masełko.
Ja też używam wiertarki kolumnowej. Odpowiednie przygotowanie podstawy i jest miodzio 
Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka

Też wciskałem wiertarkę, ale mi się to znudziło i wcale siła nie jest z tego duża, przynajmniej ze zwykłej małej wiertarki. Prasa to prasa.
Dlatego ja daję podporę pod blat wiertarkimolu pisze:No to żebyłcie się kiedyś nie zdziwili, jak koleł z tego wętku. Też wciskał progi wiertarkę.
T.

Tak to wyglada.
Idealnie nie jest, troche jeszcze trzeba popracowac nad szczegolami.
Jutro bedzie na probie, zobaczymy jak gada
))

Wysłane z iPhone za pomocę Tapatalk
Idealnie nie jest, troche jeszcze trzeba popracowac nad szczegolami.
Jutro bedzie na probie, zobaczymy jak gada

Wysłane z iPhone za pomocę Tapatalk
---------
Ĺatwiej kijek pocienkowaÄ, niĹź go póĚĹniej pogrubasiÄ ]

Ja tylko w sprawie progów.
Przeszlifowałeł kołce z zadanym kętem, ale nie widzę, abył dopracował powstałe krawędzie na tych skosach.
Tam potrafię się tworzyę ostre zadziory mogęce kaleczyę palce i zmniejszajęce tym samym komfort grania.
Aby je "wyłapaę" weęšłmiękkę bawełnianę/wełnianę lub z innej tkaniny np polaru szmatkę i przecięgnij ję po podstrunnicy w górę i w dół na tych kantach.
Na zadziorach pozostanę kawałki tkaniny i tam trzeba powalczyę.
Modelowym przykładem jest obróbka, jakę wykonał piniu, ale w Twoim przypadku takiego zakołczenia nie uda się wykonaę, co nie zmienia faktu, że tu się nie przyłożyłeł. Chyba, że fatalne są tylko zdjęcia.
Szkoda by było żeby taki drobiazg zniweczył trud wykonania, a na pewno koledzy z kapeli będę chcieli testowaę sprzęcicho. A tu ZONK !
Pozdrawiam, Ryszard
Przeszlifowałeł kołce z zadanym kętem, ale nie widzę, abył dopracował powstałe krawędzie na tych skosach.
Tam potrafię się tworzyę ostre zadziory mogęce kaleczyę palce i zmniejszajęce tym samym komfort grania.
Aby je "wyłapaę" weęšłmiękkę bawełnianę/wełnianę lub z innej tkaniny np polaru szmatkę i przecięgnij ję po podstrunnicy w górę i w dół na tych kantach.
Na zadziorach pozostanę kawałki tkaniny i tam trzeba powalczyę.
Modelowym przykładem jest obróbka, jakę wykonał piniu, ale w Twoim przypadku takiego zakołczenia nie uda się wykonaę, co nie zmienia faktu, że tu się nie przyłożyłeł. Chyba, że fatalne są tylko zdjęcia.

Szkoda by było żeby taki drobiazg zniweczył trud wykonania, a na pewno koledzy z kapeli będę chcieli testowaę sprzęcicho. A tu ZONK !

Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
POCO, sprawdze tak jak mówisz ... jutro jeszcze musze nad progami popracowac ... niestety nie jest tak jak bym chial jeszcza. Natomiast grałem wczoraj duzo, nic nie kaleczy rak i nie przeszkadza ... jest poprawnie, ale sprawdze ]

---------

Jak na poczętek przygody z budowaniem gitar jest dobrze. Z biegiem czasu sam dojdziesz do tego jak przygotowaę podstrunnice, żeby progi potem dobrze siedziały 

Mam nadzieje Piniu, bo chwile zwatpienia mnie napadaja ]

---------

CNC?Piniu pisze:Jak na poczętek przygody z budowaniem gitar jest dobrze. Z biegiem czasu sam dojdziesz do tego jak przygotowaę podstrunnice, żeby progi potem dobrze siedziały![]()