DIY cytomierz grubołciomierz
Moderator: poco
DIY cytomierz grubołciomierz
Witam. Co tu dużo pisaę. Wydłubałem frezarkę z chałupniczym cyrklem i wiertarka z MDF-u szablon do odlewu. Zegarek z allegro grubołciomierz chyba do foli http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... ce_from=22 .Trzeba było go rozebraę i odwrócię sprężynkę. Troche przypałowy kolor nie wiedziałem że to to tak wyjdzie. Mam jeszcze przerobiony zegarek i korpus nie chce mi sie robię następnego.
Re: DIY cytomierz grubołciomierz
Szacun! Możesz coś więcej napisaę o odlewaniu? Co, jak, itepe..
ps. Gdyby dzisiaj był 1 kwietnia to bym pomyłlał, że kupiłeł cytomierz i żarty sobie teraz robisz..
T.
ps. Gdyby dzisiaj był 1 kwietnia to bym pomyłlał, że kupiłeł cytomierz i żarty sobie teraz robisz..

T.
- violinerpl
Re: Odp: DIY cytomierz grubołciomierz
Jestem pod ogromnym wrażeniem. Jakie koszty poniosłeł na 1 egzemplarz?
Super, nie pomyłlał bym o odlewaniu, pełna profeska, widzę jednak jeden minus.
Brak podstawka, wygodniej jednak stawiaę niż kłałę.
Poza tym małym mankamentem (w mojej opinii) bardzo ładna rzecz
Pozdrawiam
Brak podstawka, wygodniej jednak stawiaę niż kłałę.
Poza tym małym mankamentem (w mojej opinii) bardzo ładna rzecz

Pozdrawiam
Odlewanie http://www.casting-ks.eu/kontakt wysłałem im zdjęcie cytomierza z pytaniem czy odleję mi to detalicznie. Odpisali że spoko. No to wyskrobałem model zawiozłem. Pięę dni póęšłniej odebrałem dwa oszlifowane odlewy za niecałe 30 zł za sztukę. Podstawka była w planie ale już mi sie nie chciało robię i nie mięłem niczego odpowiedniego na nię. W sumie jestem przyzwyczajony robię bez tego. Koszt trudno okrełlię trochę dużo roboty. Jak bym miał teraz robię następne to dęšłwignie narysuję w autoCADie i mi wytnę kumple laserem. Nie wiem co tu jeszcze napisaę warzy 781g podziałka 0.1mm zakres 22mm głębokołę to chyba 265mm . To prototyp. Zegarek powinien mieę 30mm a nie 22mm ale jedyny jaki znalazłem kosztował 150 zł.
Kolejny cytomierz odchudzony z nowym zegarkiem z allegro za 65zł ale niestety 0,01mm. Jełli ktoł potrzebuje to moge sprzedaę odlew i spust.
Ostatnio zmieniony 2019-02-07, 19:44 przez Paramonov, łącznie zmieniany 2 razy.
Ha, no to i ja stałem się posiadaczem w/w
Przymierzałem się do wykonania takiego, co prawda nie z odlewu a z dwóch płaskowników 10x100, ale jak policzyłem sobie spawanie, frezowanie, czas, to łatwiej było kupię. I dobrze zrobiłem
Konstrukcja solidna, stabilna, nie ma szansy na ugięcia.
Jełli ktoł jest zainteresowany to polecam bo okazja...
Dodam tylko ręczka do podnoszenia zegara cięta na laserze więc i ładnie i dokładnie.
Przymierzałem się do wykonania takiego, co prawda nie z odlewu a z dwóch płaskowników 10x100, ale jak policzyłem sobie spawanie, frezowanie, czas, to łatwiej było kupię. I dobrze zrobiłem

Konstrukcja solidna, stabilna, nie ma szansy na ugięcia.
Jełli ktoł jest zainteresowany to polecam bo okazja...
Dodam tylko ręczka do podnoszenia zegara cięta na laserze więc i ładnie i dokładnie.
Bardzo pomocna zabawka
Ja do swojego dalem miernik elektroniczny.
Polecam z czystym sumieniem produkt Paramonova
Ja do swojego dalem miernik elektroniczny.
Polecam z czystym sumieniem produkt Paramonova
Dzięki popik10. Może wrzucisz zdjęcia swojego grubołciomierza? Ciekawe jak wyszedł.