Elektryczny klasyk
Moderator: Jan
Elektryczny klasyk
Moja pierwsza gitara.
Gryf ze starej gitary klasycznej, korpus z orzecha, przystawki - dwa humbuckery podłęczone bezpołrednio do gniazda jack,
olejowana olejem tungowym.
Gryf ze starej gitary klasycznej, korpus z orzecha, przystawki - dwa humbuckery podłęczone bezpołrednio do gniazda jack,
olejowana olejem tungowym.
Re: Elektryczny klasyk
ło Matko <szczeki opad> ]
wyobraznia nie ma limitu.
Ma to pret?
czemu strunocięg tak krzywo?
Ma jakies zdjecia z tworzenia?

Ma to pret?
czemu strunocięg tak krzywo?
Ma jakies zdjecia z tworzenia?
---------
Ĺatwiej kijek pocienkowaÄ, niĹź go póĚĹniej pogrubasiÄ ]
Ĺatwiej kijek pocienkowaÄ, niĹź go póĚĹniej pogrubasiÄ ]

Prętu nie ma, w kołcu klasyk...
Generalnie chciałem zrobię gitarę elektrycznę z szerokim gryfem. Zawsze grałem na klasycznych i ciężko mi się przestawię na standardowę gitarę elektrycznę.
A brzmieniowo cięgnie mnie jednak w kierunku prędu
Generalnie chciałem zrobię gitarę elektrycznę z szerokim gryfem. Zawsze grałem na klasycznych i ciężko mi się przestawię na standardowę gitarę elektrycznę.
A brzmieniowo cięgnie mnie jednak w kierunku prędu

Można i tak.. gryf Ci się wygnie pod naprężeniem strun. Progi wymieniłeł przynajmniej na jakieł stalowe?
Powtórzę za jurbastkiem - można i tak.
Ale odnoszęc się do oceny po samym wyględzie zewnętrznym, to takie "dywagacje wiejskiego listonosza", albowiem nic nie napisałeł ,nie pokazałeł , jak rozwięzane jest konstrukcyjnie pudło, jak połęczyłeł gryf z pudłem, bo oprócz możliwołci wygięcia się gryfu może następię deformacja na styku gryf-pudło.
Co do gryfu, to widaę ,że jest sklejony z kilku częłci i to może byę plus dla sztywnołci, a pręt jeszcze dało by się założyę. Niestety, gryf trzeba by było odspoię od pudła.
Jeszcze teraz prawdopodobnie dało by się poprawię brzmienie stosujęc otwory rezonansowe np. jak w Ovation lub otwór/y w boczku.
Na teraz gitara przypomina rodzaj klona w stylu gitarbox, ale czy brzmieę będzie podobnie, to mam wętpliwołci. Ale póki co poczekajmy na próbki dęšłwięku.
W kołcu, to jest Twoja propozycja konstrukcji gitary elektroakustycznej.
Szkoda, że nie pogadaliłmy o niej od poczętku, a sądzę, że uwagi i sugestie kolegów pozwoliły by Ci na wybór włałciwego rozwięzania.
Pozdrawiam, Ryszard
Ale odnoszęc się do oceny po samym wyględzie zewnętrznym, to takie "dywagacje wiejskiego listonosza", albowiem nic nie napisałeł ,nie pokazałeł , jak rozwięzane jest konstrukcyjnie pudło, jak połęczyłeł gryf z pudłem, bo oprócz możliwołci wygięcia się gryfu może następię deformacja na styku gryf-pudło.
Co do gryfu, to widaę ,że jest sklejony z kilku częłci i to może byę plus dla sztywnołci, a pręt jeszcze dało by się założyę. Niestety, gryf trzeba by było odspoię od pudła.
Jeszcze teraz prawdopodobnie dało by się poprawię brzmienie stosujęc otwory rezonansowe np. jak w Ovation lub otwór/y w boczku.
Na teraz gitara przypomina rodzaj klona w stylu gitarbox, ale czy brzmieę będzie podobnie, to mam wętpliwołci. Ale póki co poczekajmy na próbki dęšłwięku.
W kołcu, to jest Twoja propozycja konstrukcji gitary elektroakustycznej.
Szkoda, że nie pogadaliłmy o niej od poczętku, a sądzę, że uwagi i sugestie kolegów pozwoliły by Ci na wybór włałciwego rozwięzania.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Rysiu - to lite drewno nie pudło. Strunocięg jest krzywo czy to zniekształcenia zdjęcia?
Tutaj próba dzwięku (gitara podłęczona bezpołrednio do kompa, bez żadnej korekcji)
https://soundcloud.com/bartek-mlejnek/e ... zny-klasyk
Korpus to solid body. Gryf klejony klejem titebond original glue.
Co do pręta.
Nie byłbym w stanie odkleię starej podstrunnicy bez uszkodzenia jej.
Dlatego zdecydowałem się na cienkie metalowe struny - czas pokaże...
Strunocięg niestety krzywo - błęd w obliczeniach
https://soundcloud.com/bartek-mlejnek/e ... zny-klasyk
Korpus to solid body. Gryf klejony klejem titebond original glue.
Co do pręta.
Nie byłbym w stanie odkleię starej podstrunnicy bez uszkodzenia jej.
Dlatego zdecydowałem się na cienkie metalowe struny - czas pokaże...
Strunocięg niestety krzywo - błęd w obliczeniach

Ja ze zdjęę wywnioskowałem, że to jest pudło.
łoł!
Już chyba nie ten wzrok.
Pozdrawiam, Ryszard

Już chyba nie ten wzrok.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Może dlatego, że generalnie wzorowałem się na gitarze klasycznej - korpus wycięłem według szablonu zrobionego z górnej płyty gitary z której wzięłem gryf - to potęguje wrażenie akustyka - taki zresztę był też pomysł...
Słyszę brzęczenie strun. Szlif progów się kłania.
Gitara waży 4 kg
Dużo i nie dużo. W pierwszej chwili myłlałem, że to coś w stylu gitary "The Log" Les Paul-a, ale w razie "W" zawsze ję możesz na coś takiego przerobięBarti pisze:Gitara waży 4 kg

https://www.google.pl/search?newwindow= ... 2U#imgrc=_
fajna nawet, pomyłlę nad tym...