Skrzypce - renowacja kompleksowa i poprawa wykonania

Tu opisujemy jak daliłmy nowe życie starym instrumentom

Moderator: Jan

Tio

Skrzypce - renowacja kompleksowa i poprawa wykonania

Nieprzeczytany post autor: Tio »

Witajcie,
przywracam do życia pewne skrzypce, które trochę już pewnie widziały sądzęc po obiciach, stanie lakieru i ilołci dziur po kornikach ;)

Obrazek
Obrazek

Prawdopodobnie jest to jakał fabryka bo wklejki żadnej a samo wykończenie wnętrza pudła pozostawia naprawdę wiele do życzenia (oczywiłcie wszystko zrobione tak żeby niedoróbek przez efy widaę nie było). Płyta spodnia wyszlifowana od wewnętrz, płyta górna już nie.

Obrazek

Wydłubane dłutem i po robocie. Ale nie w tym rzecz :D

Moje pytanie dotyczy belki basowej, która... jest częłcię płyty wierzchniej. Po prostu została wyrzeęšłbiona(sic!) przy okazji dłubania płyty. :shock:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Rozumiem, że jełli chcę żeby instrument zabrzmiał to muszę tę "belkę" wycięę i wstawię nowę jak pan buk przykazał? O przeszlifowaniu jej całej nie wspominam bo to chyba oczywiste.

Teraz tak, zanim mnie ktoł zjedzie, że zajmuję się opałem pokażę to:

Obrazek

Sama płyta spodnia jest dla mnie wystarczajęcym powodem, żeby ten instrument ratowaę :-D

Oprócz belki do zrobienia są klocki wzmacniajęce w górnej częłci wcięę, których po prostu nie ma. Dolne zresztę też zrobione na odwal się za przeproszeniem.

Obrazek
Obrazek

Robię te klocki czy nie robię?

Stary lakier zmyłem gdyż pod starym nawet po wyczyszczeniu totalnie zasłaniał rysunek drewna, który jest chyba póki co jedynym atutem tego instrumentu. Co do podkrełlania rysunku drewna widziałem jest inny temat i będę o to pytał tam.

ładnę lekturę wam machnęłem :D Postaram się wrzucaę posty ze zdjęciami wraz z postępem prac, które raczej będę mozolne z racji odległołci miejsca pracy od warsztatu, który urzędziłem sobie na strychu u rodziców :-D Za wszelkie podpowiedzi czy uwagi w międzyczasie będę wdzięczny.

czołgiem!
popik10

Re: Skrzypce - renowacja kompleksowa i poprawa wykonania

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Moim skromnym zdaniem, ale ja się nie znam. To zostawił bym to jak jest.
Dopracował tylko górę czyli dekę górnę i belkę. Belki samej też bym nie ruszał ale widaę że chyba wklejana.
Z płytę taka udał bym się tylko do profesjonalisty żeby ję dostroię.
reszta to kosmetyka w środku.
Tio

nie, nie jest wklejana, zdjęcia może niedokładne trochę. Jakił klej komuł wczełniej pociekł po płycie od wewnętrznej strony przy belce, z drugiej nie ma go i widaę dokładnie jak stanowi całołę z płytę. Zresztę przyrosty roczne biegnę przez nię identycznie jak przez płytę
Awatar użytkownika
Paramonov

Nieprzeczytany post autor: Paramonov »

Czełę
Doradzam przesadnie dokładne, precyzyjne podejłcie do wszystkich czynnołci skrawajęcych.

Podstawowe narzędzie: coś do ostrzenia żeby goiło włosy papiery pasta polerska.
Przynajmniej płaskie dłuto do pasowania belki nie któży pasuję nożem.
Najważniejsze cyklina nie grubsza niż 0.6mm do robienia grubołci taki kształt http://g03.a.alicdn.com/kf/HTB10Jb0OXXX ... olin-b.jpg .
Ramka z kolcem do oznaczenia grubołci. szkoda kasy na grubołciomierz. Nie mogłem znaleźć zdjęcia tej ramki potem zrobię rysunek.
ęšłĽłobnica

Belka to samorodek czyli nie wklejana. I jest za blisko łrodka za krótka i z byt krzywo. Nowa powinę byc z jak najlepszego równo słoistego łwierku rezonansowego. Można to kupię.

Grubołci na jaworze bym nie ruszał. Na łwirku narysuje jak będziesz miał cyklinę.

Piełki raczej nikt sie nie bawi w dorabianie brakujęcych piełków. Przynajmniej instrument będzie lżejszy.

Ważna rzecz wysokołę podstrunnicy nad płytę łwierkowę minimum 19,7mm max 20,9mm. Złóż na sucho i zmierz suwmiarka. Od tego zależy wysokołę podstawka. Czyli napięcie strun na pudło i dęšłwięk.

Dusze podstawek i kołki struny strunocięg powinien zrobię lutnik 300zł i w górę.
Załączniki
Żłobnica
Żłobnica
michqq

Nieprzeczytany post autor: michqq »

A pytanie:
Czy z racji jednorazowołci takiej roboty możnaby wykonaę jednorazowę żłobnicę z jakiejł masy, np paper-mache? (masa papierowo-klejowa)
belka to samorodek czyli nie wklejana. I jest za blisko łrodka za krótka i zbyt krzywo. Nowa powinę byc z jak najlepszego równo słoistego łwierku rezonansowego. Można to kupię.
Przystępny i chyba dobry (ale angielskojęzyczny) opis jak sobie radzię z belkę basowę skrzypiec znalazłem w instrukcji "Fiddle Kit. #5342 Assembly Instructions".
Do zassania w kilku miejscach, między innymi:
https://www.stewmac.com/freeinfo/i-5342/i-5342.pdf
Skrzypce â?? przyrzęd do łaskotania wnątrza ucha za pomocę tarcia kołskiego ogona o wnątrznołci barana.
Tio

Paramonov pisze:Czełę
Doradzam przesadnie dokładne, precyzyjne podejłcie do wszystkich czynnołci skrawajęcych.

Podstawowe narzędzie: coś do ostrzenia żeby goiło włosy papiery pasta polerska.
Przynajmniej płaskie dłuto do pasowania belki nie któży pasuję nożem.
Najważniejsze cyklina nie grubsza niż 0.6mm do robienia grubołci taki kształt http://g03.a.alicdn.com/kf/HTB10Jb0OXXX ... olin-b.jpg .
Ramka z kolcem do oznaczenia grubołci. szkoda kasy na grubołciomierz. Nie mogłem znaleźć zdjęcia tej ramki potem zrobię rysunek.
ęšłĽłobnica

Belka to samorodek czyli nie wklejana. I jest za blisko łrodka za krótka i z byt krzywo. Nowa powinę byc z jak najlepszego równo słoistego łwierku rezonansowego. Można to kupię.

Grubołci na jaworze bym nie ruszał. Na łwirku narysuje jak będziesz miał cyklinę.

Piełki raczej nikt sie nie bawi w dorabianie brakujęcych piełków. Przynajmniej instrument będzie lżejszy.

Ważna rzecz wysokołę podstrunnicy nad płytę łwierkowę minimum 19,7mm max 20,9mm. Złóż na sucho i zmierz suwmiarka. Od tego zależy wysokołę podstawka. Czyli napięcie strun na pudło i dęšłwięk.

Dusze podstawek i kołki struny strunocięg powinien zrobię lutnik 300zł i w górę.
Jestem ciekaw tej ramki, zrób rysunek jak będziesz miał chwilę :)

Z wysokołcię podstrunnicy ile ludzi tyle zdał, mnie uczono na 21,5 mm nad płytę. W każdym razie zanim zdjęłem to oczywiłcie zmierzyłem i miełciło się w tych widełkach.

Garniturek to sam przygotuję ;)

Z rzeczy na tę chwilę to grubołciomierz potrzebuje i jakieł materiały dotyczęce tej belki bo tego jeszcze nie robiłem :-)
michqq

Nieprzeczytany post autor: michqq »

Ważna rzecz wysokołę podstrunnicy nad płytę łwierkowę minimum 19,7mm max 20,9mm
Z wysokołcię podstrunnicy ile ludzi tyle zdał, mnie uczono na 21,5 mm nad płytę
No bo to chyba wysokołę podstrunnicy nad płytę jest wartołcię którę się mierzy nie po to żeby faktycznie utrzymaę jakęł prawidłowę wysokołę podstrunnicy nad płytę, tylko żeby (potem wynikowo) uzyskaę prawidłowę wysokołę podstawka.
Niektórzy więc podczas klejenia preferuję nie tyle mierzenie wysokołci podstrunnicy nad płytę, tylko użycie jakiejł formy przedłużki/nadstawki nakładanej na podstrunnicę, w celu wymierzenia bezpołrednio przyszłej wysokołci strun tam gdzie w przyszłołci będzie podstawek.

Jest kilka wersji takich nakładek, ale ich założenie i cel jest to samo: odmierzyę przy klejeniu przyszłę wysokołę podstawka bezpołrednio, zamiast odmierzania wysokołci podstrunnicy nad płytę.
jakieł materiały dotyczęce tej belki bo tego jeszcze nie robiłem
Hmmm...
Znaczy to co wyżej proponowałem, instrukcje pochodzęce od StewMaca, uważasz za niewystarczajęce lub nieodpowiednie?
No w sumie włałciwie słusznie, racja, najlepiej jest sprawdzię kilka ęšłródeł.
Skrzypce â?? przyrzęd do łaskotania wnątrza ucha za pomocę tarcia kołskiego ogona o wnątrznołci barana.
Tio

StewMac twierdzi, że belka basowa powinna byę idealnie dopasowana do płyty, zał ja słyszałem, że dobrzem żeby kołce płynnie odstawały aby ję lekko napięę przy przyklejaniu. łwirek twierdzi tak samo. Kto mówi prawdę? ;)
Awatar użytkownika
Paramonov

Gdzie sie uczyłeł?
My belke ustawimy na oko niecały mm od oczka jełli między oczkami jest 42mm i nie za bardzo przekoszonę bo niby D nie gra wtedy. Przechyla sie tak na dwa słoje na płycie. Na rysunku od michqq też nie jest ęšłle ale u nas by była bardziej pionowo. Doklejamy tez do płyty dwa klocki by przy pasowaniu belka sie nie przesuwała.

Ramka ta jest do basu.
Załączniki
Zdjęcie0162.jpg
Zdjęcie0165.jpg
Tio

<offtopic>
nie mam żadnego muzycznego wykształcenia, tym bardziej lutniczego jełli już o to pytasz ale pracowałem w dwóch różnych pracowniach lutniczych w sumie jakieł 6 lat. Praca polegajęca głównie na naprawie instrumentów a nie na ich budowaniu. Cały czas pracuję w jednej. Jednak nadal po takim czasie jestem głodny wiedzy i zasypuję "mistrzunia" wszelakimi pytaniami :D to moje drugie skrzypce w renowacji własnoręcznej ale pierwsze, które wymaga takiej ilołci pracy. Następne będzie chyba już dziubanie swojego instrumentu (jak zarobie na drewno oczywiłcie bo drogie jak nie wiem). Czym więcej się teraz nauczę tym łatwiej będzie póęšłniej.
</offtopic>

Ramka bardzo ładna ale nie do kołca chyba rozumiem jej działanie. Grubołciomierz wiadomo - prosta sprawa, ale tego nie rozumiem jak to działa.

Jełli chodzi o samo ustawienie belki i jej wyprofilowanie łwirek mówi coś takiego:
...należy odmierzyę i zaznaczyę kreskę odcinki długołci 42 mm od górnej i dolnej krawędzi płyty. Otrzymamy tę drogę Informację o długołci belki potrzebnej w budowanych przez nas skrzypcach i o jej położeniu w stosunku do kołców płyty. Następnie cyrklem odmierzamy na prawo od linii sklejenia płyty dwa odcinki: górę 18 mm, dołem 21 mm. Punkty przecięcia się linii podłużnych i poprzecznych łęczymy prostę, która wyznacza dokładne położenie belki. Jeżeli pomiary zostały przeprowadzone prawidłowo, przebiegaę ona będzie dokładnie pod nóżkę podstawka, nieco skołnie w stosunku do osi symetrii płyty, a równolegle do kierunku struny G.
Majęc dokładnie wyznaczone miejsce, możemy przystępię do przygotowania belki. Robimy ję z listewki o szerokołci 6 mm (mierzonej w poprzek słojów), wysokołci 20 mm oraz długołci około 280 mm. Zwrócię należy uwagę, aby słoje ustawione były idealnie pionowo (z tego względu należy listewkę łupaę, a nie cięę piłkę) i miały ten sam kierunek co słoje płyty wierzchniej. Odcinamy potrzebnę długołę, wyznaczonę poprzednio na płycie, a następnie ustawiajęc listewkę na włałciwym miejscu płyty, stopniowo dopasowujemy jej dolnę krawędęšłdo kształtu luku płyty. Kiedy już całołę dokładnie przylega, trzeba nadaę belce sprężystołę. W tym celu kontynuujemy podcinanie górnej, a potem dolnej jej połowy, tworzęc z belki rodzaj bieguna, którego kołce w pozycji równowagi odstaję 2â??3 mm od płyty. Miejsce podstawka, które przypada na środku belki, zaznaczamy ołówkiem â?? będzie to najwyższy punkt łuku dolnej krawędzi belki. Gotowa belka powinna przylegaę do płyty w okolicy podstawka i stopniowo podnosię się w kierunku kołców. Dopasowanie sprawdzamy naciskajęc palcami kolejno oba kołce belki. Jeżeli kołysze się ona swobodnie, bez żadnych oporów, a po naciłnięciu obu stron dokładnie przylega do płyty.
Obrazek
Awatar użytkownika
Paramonov

Przepraszam za mój wielbłęd.
Oczywiłcie tak jak napisał łwirek nie jest ęšłle. Robimy inaczej bo szukamy lepszego brzmienia.
Ramka działa tak że między kolcem a podpórka ustawia sie np 3 mm i nakłuwa sie płytę w miejscu gdzie chcesz tę grubołę. Póęšłniej struga się płytę aż zniknie wkłucie. Wiadomo cytomierz jest lepszy.