Bezbrumowe przetworniki do gitar elektrycznych
Moderator: Jan
Pytanie do konstruktora,
Kupiłem okazyjnie używany zestaw singli Humless 50+humbucker. To co rzuciło mi się w singlach w oczy to inna niż przedstawiona na stronie wysokość magnesów. Magnesy minimalnie wystają ponad cover i są równe a właściwie prawie równe... Mocno wystają za to od spodu karkasu i tam też są prawie równe. Pomyślałem, że te drobne różnice poziomów to jakiś zamysł konstrukcyjny, przyłożyłem linijkę i okazało się single różnią się między sobą. W jednym magnes dla struny D jest wyżej. Nie wiem jaki będzie to miało wpływ na pracę jednak trochę razi...
Sprawdziłem jeszcze rezystancję, mój multimetr pokazuje 7,09kOhm dla obu.
O co tutaj chodzi, czy to jakaś starsza wersja, jakie magnesy zostały zastosowane?
Kupiłem okazyjnie używany zestaw singli Humless 50+humbucker. To co rzuciło mi się w singlach w oczy to inna niż przedstawiona na stronie wysokość magnesów. Magnesy minimalnie wystają ponad cover i są równe a właściwie prawie równe... Mocno wystają za to od spodu karkasu i tam też są prawie równe. Pomyślałem, że te drobne różnice poziomów to jakiś zamysł konstrukcyjny, przyłożyłem linijkę i okazało się single różnią się między sobą. W jednym magnes dla struny D jest wyżej. Nie wiem jaki będzie to miało wpływ na pracę jednak trochę razi...
Sprawdziłem jeszcze rezystancję, mój multimetr pokazuje 7,09kOhm dla obu.
O co tutaj chodzi, czy to jakaś starsza wersja, jakie magnesy zostały zastosowane?
Re: Bezbrumowe przetworniki do gitar elektrycznych
/
Ostatnio zmieniony 2018-12-18, 12:47 przez pickups, łącznie zmieniany 1 raz.
/
Ostatnio zmieniony 2018-12-18, 12:48 przez pickups, łącznie zmieniany 2 razy.
/
Ostatnio zmieniony 2018-12-18, 12:48 przez pickups, łącznie zmieniany 1 raz.
/
Ostatnio zmieniony 2018-12-18, 12:48 przez pickups, łącznie zmieniany 1 raz.
Chapeau bas, kolego!
Dziękuję za zaufanie dla naszego forum i wyróżnienie w dostępie do informacji n/t tych przetworników.
Rozumiem, że jest to prapremiera tych cacuszek.
Jeżeli jest możliwe (ochrona produktu?), to przydało by się trochę danych technicznych typu rezystancja, sygnał wyjściowy, preferowany rodzaj muzyki, normalny tryb użytkowania, itp. No i oczywiście planowany koszt nabycia.
Pozdrawiam Ryszard
Dziękuję za zaufanie dla naszego forum i wyróżnienie w dostępie do informacji n/t tych przetworników.
Rozumiem, że jest to prapremiera tych cacuszek.
Jeżeli jest możliwe (ochrona produktu?), to przydało by się trochę danych technicznych typu rezystancja, sygnał wyjściowy, preferowany rodzaj muzyki, normalny tryb użytkowania, itp. No i oczywiście planowany koszt nabycia.
Pozdrawiam Ryszard
via vita curva est
No, to ja mam.pickups pisze:Chętnie odpowiem więc na ewentualne pytania.
(1)
Czy koncentrowałeś się na brumie sieciowym 50 hercowym (Europa, Afryka i pół Azji) czy także i na 60 hercowym (Oba kontynenty Ameryki, część Japonii).
Zależnie od odpowiedzi na powyższe, ewentualnie "dopytałbym" jeszcze:
- Jeżeli konstrukcja powstała w Polsce i jest przewidziana (technicznie możliwa) równoczesna bezbrumowość 60cio hercowa, to jak/czym testowałeś ją "na sześćdziesiąt herców".
- Jeżeli jednak konstrukcja z przyczyn technicznych jest ograniczona do brumu o jednej częstotliwości (50 Hz) to czy przewidujesz/możliwe są w przyszłości też wersje 60cio hercowe.
(2)
Na stronie http://www.humless.strefa.pl/ podajesz, cytat:
"SPECJALIZOWANA TECHNOLOGIA WYKONANIA
Do produkcji przetworników opracowano specjalistyczne urządzenia i oprzyrządowanie, co gwarantuje pełną powtarzalność ich cech i parametrów (m.in. karkasy cewek wykonywane są na szablonach, cewki nawijane są na specjalnie zaprojektowanej nawijarce z regulowaną siła naciągu drutu nawojowego, ustalaną ilością warstw i uzwojeń w warstwie)."
Napisz coś więcej o procedurach kontroli jakości. Wyprodukowanie w sposób powtarzalny to jedno, ale kontrolowanie czy faktycznie ta powtarzalość wyszła - to druga sprawa. Napisz, czy przetworniki są w jakiś sposób indywidualnie testowane pod kątem spełniania założonych parametrów, czy też zakładasz że proces produkcji powinien zapewnić ta powtarzalność i badasz je wyrywkowo.
(3)
http://www.humless.strefa.pl/index-6.htm
"opracowanie zgłoszenia patentowego"
Czy jest publicznie dostępne, a jeśli przypadkiem tak - to gdzie?
Tyle.
Skrzypce – przyrząd do łaskotania wnętrza ucha za pomocą tarcia końskiego ogona o wnętrzności barana.
/
Ostatnio zmieniony 2018-12-18, 12:48 przez pickups, łącznie zmieniany 2 razy.
/
Ostatnio zmieniony 2018-12-18, 12:49 przez pickups, łącznie zmieniany 1 raz.